Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Belönad entreprenör hjälper andra att växa


Tommy Johansson utsågs till Linköpings Näringslivsdiamant 2018 för sina entreprenörsgärningar. Allt började med bugg. Nu hjälper han andra till framgång.

Tommy växte upp i Västerås, men flyttade 1976 för att studera på Linköpings tekniska högskola, som universitetet hette på den tiden. Vad som saknades på studieorten var buggkurser. Det dansades i Folkets Park, men det fanns ingenstans att lära sig.

– Då startade en kompis och jag kurser. Som mest hade vi tolv anställda lärare och 800 elever i veckan, minns han.

Företagsamheten tog sig även andra uttryck. Hemma i Västerås var han handbollsmålvakt. I slutet av säsongen 1976/77 var elitlaget Saabs samtliga målvakter skadade och Tommy erbjöd sina tjänster. Efter det kan han skriva allsvenskt handbollsspel i sitt CV.

Efter examen som civilingenjör gjorde kärleken att han blev kvar i Linköping. Först blev det anställning på större företag; Saab, Ericsson, Nokia och ICL. Sedan gick han vidare till IFS, medelstort och mer entreprenörsdrivet.

Teamet är viktigt

Till IFS kom han mitt under IT-krisen i början av 2000-talet, med uppgift att hålla skutan flytande under svåra förhållanden.

– Det var nyttiga erfarenheter, både av hur storföretag fungerar och hur viktigt teamet är när det blåser, konstaterar han.

Teamets betydelse är något som han hela tiden återkommer till. Det lärde han sig redan som lagledare inom fotboll och handboll, vilket besannats otaliga gånger genom åren.

Entreprenör på riktigt blev han när Saab ville knoppa av militär teknik till den civila marknaden. Det handlade om tredimensionella kartor och runt det bildades C3 Technology, vilket 2011 såldes till Apple.

Nästa uppgift blev ny teknik utvecklad vid Linköpings universitet för att kartlägga olika typer av kroppsfett. Här gick Tommy in som delägare och drev upp en strålande idé till ett strålande företag. Men 2018, efter sju år i ledningen, konstaterade han att AMRA behövde en ny VD med god kännedom om huvudmarknaden USA.

Linköping bra på att förverkliga innovationer

När detta skrivs är Tommy Johansson en fri man, men frågan är hur länge det förblir så. Drivkraften är att hjälpa andra att växa, vilket han gör som mentor inom ramen för företagsinkubatorn LEAD, i styrelser och som affärsängel. Han har investerat i tre företag på egen hand och i fler genom ett affärsängelnätverk.

Framgångsrikt entreprenörskap handlar även om bra timing. Ett av företagen som han gått in i har utvecklat en ny typ av implantat, i första skedet för tänder. Det sammanfaller med larmrapporter om att dagens implantat med tiden bryter ned skelett, vilket innovationen från Linköping erbjuder lösningar på.

– Sverige och Linköping är bra på att förverkliga innovationer, konstaterar Tommy och har även en förklaring:

– Sverige skiljer sig från andra länder genom att patent tillfaller upphovspersonerna, inte universiteten. Det skapar ett incitament att starta företag.

Hans egen entreprenörskapsresa visar att Linköping är sällsynt bra på att ta hand om nya affärsidéer. Här finns framstående forskning vid universitetet och hälsouniversitetet, men även vid företag och institut. En struktur som skapar kompetenser av olika slag och en förutsättning för att bygga framgångsrika team och startups av.

Därför väljer Tommy Johansson att fortsätta verka i Linköping.