Hoppa till huvudinnehåll

Företag fick nya internationella kontakter


Foto över jorden på natten

För företag som är intresserade av den internationella marknaden finns det möjlighet att dra nytta av kommunens kontakter. Två sådana tillfällen fanns under våren, när Linköping tog emot besök från Litauen och USA.

Linköping är en stad med flera banbrytande företag, allt från start-ups till stora bolag. Staden får relativt ofta internationella besök, vilket dels beror på att Linköping är residensstad men även på att en stor del av näringslivet i huvudsak har sina kunder på den internationella marknaden. Vid besök av delegationer, där fokus ofta ligger på just näringslivet, bjuder Linköpings kommun ofta in lokala företag för att skapa förutsättningar för konstruktiva möten.

Under mars månad kom både Litauens och USAs ambassadörer på besök. De ville stärka sina kontakter i regionen, få en uppdatering kring näringslivet, höra om kommunens hållbarhetsarbete, och inte minst träffa företag.

– Genom att koppla ihop internationella besök med företag som är intresserade av marknaden, skapar vi möten där båda parter öppet delar med sig och lär av varandra. Alla får ny kunskap och nya kontakter, vilket är en bra grund för inspiration och tillväxt, säger Katrin Englund, näringslivsutvecklare på Linköpings kommun, med fokus på internationalisering.

Under USAs och Litauens ambassadörsbesök var Epishine och InviSense två av företagen som deltog. De fick pitcha sina företag och hade tid att lära känna representanterna, som kunde berätta om marknaden och ge tips på vägar framåt.

Öppnade dörrar för fler möten

Epishine var ett av företagen som var med under besöket från USA. De tillverkar organiska solceller, som med hjälp av inomhusljus driver mindre energikrävande elektronik - exempelvis tangentbord, sensorer och elektroniska prislappar. Solcellerna bidrar alltså till en stor vinst för miljön, tack vare att behovet av batterier minskar.

Epishine jobbar redan idag mot en internationell marknad och har störst fokus på Europa, men förfrågningarna från USA ökar.

– Därför kändes det som ett bra tillfälle att få mer kunskap om marknaden i USA. En av deltagarna berättade om ett program för europeiska företag som vill etablera sig i landet. Bland annat pratade vi om en kommande delegationsresa till Washington DC och möjligheterna för oss att följa med på den, säger Daniel Westling, ansvarig för sälj och marknad på Epishine.

När Litauens ambassadör besökte Linköping var InviSense ett av företagen som deltog. De utvecklar och säljer fuktsensorer, dels för fuktkänsliga ytor som kök och badrum, men även sensorer som används i byggprojekt. Det kan handla om att mäta uttorkningen av betong, så man säkert vet när man kan ta nästa steg och att det inte går åt mer energi än nödvändigt för torkningen.

– Vi har ofta pratat om att marknaden i Litauen är något för oss att utforska mer, då de har många konstruktionsföretag och bygger mycket. Så när vi fick inbjudan kändes det som ett bra tillfälle, säger Björn Garplind, VD på InviSense.

Båda är gärna med vid framtida besök.

– Att vara med på besöket öppnade upp dörrar för oss och jag har nu bokat in ett par dagar i Litauen för att träffa intressanta företag. Det var ett bra koncept och vi är gärna med igen, säger Björn.

Vill ditt företag vara med nästa gång?

Kommunen får besök flera gånger per år och bjuder in företag beroende på inriktning och intresse för besöket. Vill du anmäla intresse för kommande besök, kontakta Katrin Englund.

Porträtt på Katrin Englund
Katrin Englund

Näringslivsutvecklare - Internationalisering Näringsliv och tillväxtstaben

Till e-postformulär för Katrin Englund

E-post: [email protected]

Telefon: 013-26 36 60