Hundra år av nybakat – Linds bageri firar jubileum

Linds bageri grundades i Linköping 1925. I dag, hundra år senare, är det Markus Larsson och Magnus Olsson som för den stolta traditionen vidare.
För 120 år sedan träffades Jakob Lind och Agnes Pettersson på Café Berget i Linköping. Agnes hade då, tillsammans med sin syster, nyligen tagit över caféet. Tjugo år och ett giftermål senare, den 27 maj 1925, öppnade Jakob och Agnes sitt första bageri uppkallat efter deras gemensamma efternamn. Familjen Lind drev bageriet fram till 1980, då företaget såldes till nya ägare. Efter det följde några tuffa år för företaget med olika ägare, inklusive konkurser.
Markus och Magnus tar över
Idag drivs det som blivit ett av Östergötlands ledande bageri- och konditoriföretag av Magnus Olsson och Markus Larsson. Likt Agnes Pettersson började det med att de tillsammans köpte Café Gyllen på Lilla torget år 2005.
– Jag jobbade tidigare i en butik som sålde framkallningar och digitalkameror, men sen såldes butiken. När Markus, som har en bakgrund både som bagare och ekonom, såg att Gyllen var till salu föreslog han att vi skulle köpa det. Vi var varken släkt eller vänner, det var våra fruar som kände varandra, men han trodde att vi skulle bli bra kollegor, säger Magnus och skrattar.
Det visade sig att Markus hade helt rätt. På bara två år dubblade de omsättningen och började att expandera. I takt med att de växte behövde de större lokaler och köpte ett befintligt bageri i Hackefors 2009 som blev deras bas. Samma år gick Linds i konkurs och även den verksamheten togs över. 2016 bytte alla verksamheter namn till Linds.

Bilden visar Linds första bageributik. Foto: Föreningen Gamla Linköping.
Bakslag och comeback
Efter några framgångsrika år började företaget få växtvärk. De gick från ett ställe till tre på ett halvår och när de inte längre kunde vara på plats hela tiden fick de till slut bakslag.
– Vi hade helt enkelt inte en struktur eller organisation för att kunna växa på det sättet som vi gjorde, så vi hade några år med röda siffror. Men vi fick jättebra hjälp av Almi, ett statligt bolag som hjälper företag, och tog oss tillbaka, förklarar Markus.
Linds fortsatte att växa åren därpå och öppnade både i Ryd och på Universitetssjukhuset. Planen var dock alltid att hålla sig inom Linköping. Men så en dag 2019 skulle ett konditori i Åtvidaberg lägga ned och då bestämde sig Magnus och Markus för att ta över.
– Vi har ju fortfarande vår bas i Hackefors och eftersom vi jobbar med färskvaror har det känts svårt att ha en stor geografisk marknad. Men i samband med att vi etablerade oss i Åtvidaberg fick vi bevis på att det går att bedriva verksamhet även på andra orter. Så efter det öppnade vi även i Mjölby, Tranås, Finspång och Motala, säger Markus.
Nybakat dygnet runt
Idag har företaget 11 enheter, cirka 150 anställda och produktion pågår nästan dygnet runt alla dagar i veckan. Varje vecka produceras 10 000 tekakor och semmelrekordet ligger på 60 000 bakade, på en dag! De drömmer om att finnas även i Norrköping och Söderköping, men det har återigen blivit tuffare tider med lågkonjunktur och stigande råvarupriser där fokus istället har legat på att kapa kostnader.
– Som tur är har vi flera ben att stå på med både leveranser, produktion och slutförsäljning till kund. Så även om någon del har det lite tuffare kan vi förlita oss på de andra. Men livsmedelsbranschen kommer ju alltid behövas, till skillnad från framkallning, säger Magnus och skrattar.
100-års kalas
Den 27 maj 2025 fyller Linds 100 år och den 30 maj blir det ett stort firande på Lilla torget utanför Linds Gyllen. Då kommer det bjudas på en 100 meter lång tårta!
Blir det 100 år till?
– Ja, det hoppas vi verkligen! Nu har vi varit med på resan i 20 år och räknar väl med att vara kvar tills vi blir pensionärer, sen får vi se vad som händer. Men det har varit jättekul att vara en del av Linds historia, avslutar Magnus.
Text och bild: Evelina Restrup