Hur rustar vi Sverige för en osäker framtid genom smart försvarinnovation?
Missade du vårt seminarium i Almedalen? Där vi tillsammans med försvarsminister Pål Jonson och ledande företrädare för försvars- och säkerhetsföretag, akademi och innovationsekosystemet om hur vi konkret accelererar försvarsinnovation och skapar civil-militära synergier? Då kan du se seminariet här.
Klart är att näringslivet får en viktigare roll när Sverige ska rustas upp. Hittills har det funnits en tydlig gränsdragning mellan den civila sektorn och försvaret, men för att uppnå ett totalförsvar behöver samarbetet mellan militära myndigheter och näringsliv, akademi och individer stärkas.
Pål Jonsson lyfte bland annat att innovation och snabba processer är en förutsättning för totalförsvaret, och att det behövs problem för att vi ska åstadkomma innovation. Satsningen på ett totalförsvar innebär många möjligheter för företag.
Linköping har länge varit ett centrum för Sveriges försvarsindustri med bland andra Saab. När svenskt försvar nu går in i en ny era, med högre anslag och mer samarbete mellan det civila samhället och militären, vill man stärka den här positionen. Östergötland med Linköping i spetsen vill axla en ledarroll genom att ta initiativ till en ny plattform för att stärka Sveriges beredskap och innovationsförmåga ur både ett nationellt och internationellt perspektiv - Defense Hub Sweden.
- Vi hoppas kunna samla en bred skara aktörer som kan erbjuda allt från tillgång till försvarsmarknaden genom befintliga ramavtal, test- och demomiljöer för nya produkter och tjänster, rådgivning och tillgång till experter samt tillgång till kapital med mera, säger Lena Miranda, vd Linköping Science Park.
Tack till alla deltagare, både på scenen och i publiken!