Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

I Configuras globala värld är Linköping navet


Två medarbetare på Configura framför en dator

Configura är för flertalet i Linköping ett okänt exportföretag, men för inredare är det världens centrum.

– Vi jobbar på världsmarknaden dygnet runt med projekt som koordineras från Linköping, berättar Johan Lyreborn, VD och en av grundarna.

Allt började med att Johan flyttade från Stockholm för att läsa datateknik på Linköpings universitet. Hit kom även Göran Rydqvist från Hallsberg. Med sig hade han ett uppdrag från pappa Sune, företagare inom bygg och inredning.

– Han såg ett behov en programvara som på samma gång gör säkra kalkyler och visualiserar inredning, berättar Johan.

De båda studenterna tog sig an uppgiften, trots att den med dåtidens teknik borde ha varit omöjlig att förverkliga. Kapaciteten fanns inte för att skapa de tredimensionella presentationer som de båda drömde om. Men de klarade uppgiften genom att skapa ett eget programmeringsspråk som fortfarande används och utvecklas.

– Vi var två riktiga nördar som inte såg några hinder. På universitetet fanns duktiga forskare och lärare som vi kunde bolla våra idéer med. Sune var som erfaren entreprenör ett viktigt stöd, berättar Johan.

Tuff resa vände uppåt

De fick visionen att fungera. Configura startade 1990 och den första kunden kom 1991. Finska inredningskoncernen Martela var den första större 1994.

Sedan havererade den svenska ekonomin och externa investerare var som bortblåsta. Istället byggdes företaget upp med minimala kostnader och mycket studentmat.

– Det var en tuff resa, men resultatet blev att vi kunde växa organiskt och än idag är ett privat företag, numera med sex delägare, säger Johan som har med sig Göran som ansvarig för forskning och utveckling.

1995 vände det uppåt och sedan dess har Configura etablerat sig som marknadsledare i en nisch som man själv skapat. Kunderna finns över hela världen och programvaran används till allt från att inreda och offerera kontor till att skapa lager och rationella ladugårdar. Kunderna är några av världens ledande aktörer inom respektive områden.

Configura har idag bortåt 200 anställda på kontor i Linköping, Grand Rapid, USA, Kuala Lumpur, Malaysia och Shenzhen, Kina.

Projekten på går 24 timmar om dygnet

Dagens programvara fungerar ungefär som en smart telefon där användarna förfinar funktionen med appar. Runt Configura finns ett antal utvecklare av sådana. Över tusen personer runt hela världen arbetar dagligen med utvecklingen.

– Projekten pågår 24 timmar om dygnet. När vi slutar för dagen tar USA över och så fortsätter det. Allt koordineras i Linköping, säger Johan som ser ett växande behov av produkten.

– Miljön blir en allt viktigare parameter. Genom att våra kunder får hjälp att leverera rätt produkter till nöjda kunder, minskar bland annat frakter och returer.

Genom åren har mycket ny teknik utvecklats i Linköping, men det är inte helt ovanligt att företagen flyttar eller att teknologin säljs. Configura stannar och lägger ned stora resurser på utveckling.

– Varför ska vi flytta? Linköping ligger rätt till för oss som jobbar på en världsmarknad och det blir bara krångligt i större städer, förklarar Johan och lägger till att fler borde göra entreprenörsresan.

– Det är viktigt för Linköping och mycket mer tillfredsställande än att sälja och överlåta till andra att förverkliga drömmen.