Linköping tog täten när gårdsförsäljningen blev laglig

Sedan den 1 juni är gårdsförsäljning av alkohol tillåten i Sverige. Linköpings kommun var väl förberedda för den stora dagen och var en av de första kommunerna att ge ut tillstånd till lokala producenter, redan samma dag.
– Vi skrev provet för tillståndet på morgonen den 1 juni. Sen åkte vi hem och slog upp dörrarna. Vår första öl sålde vi klockan 13.01. Det var en häftig känsla att veta att vi var bland de allra första, berättar Rickard E Sjöberg, som driver Ölsbo gårdsbryggeri strax utanför Skeda udde.
Den nya lagen gör det möjligt för mindre alkoholproducenter att sälja direkt till konsument, om vissa krav är uppfyllda. Det innebär till exempel att kunder kan köpa med sig ett par flaskor hem i samband med ett studiebesök eller en provning – något som tidigare inte var tillåtet.
– Det känns riktigt bra. Vi har länge drömt om att kunna välkomna folk till bryggeriet, visa runt och låta dem köpa med sig något hem. Det blir en helt annan upplevelse, säger Rickard.
Susanne Elmbro och Johan Adolfsson är stolta över hur vi som kommun har kunnat jobba både proaktivt och effektivt i frågan om gårdsförsäljning. “Det visar att det går att jobba snabbt, lyhört och serviceinriktat även inom myndighetsutövning”, säger Susanne.
Susanne Elmbro och Johan Adolfsson är stolta över hur vi som kommun har kunnat jobba både proaktivt och effektivt i frågan om gårdsförsäljning. “Det visar att det går att jobba snabbt, lyhört och serviceinriktat även inom myndighetsutövning”, säger Susanne.
Kommunen tog initiativ tidigt
I Linköping har kommunen valt att arbeta aktivt för att hjälpa företag att komma igång med gårdsförsäljningen. Förberedelserna började långt innan lagen trädde i kraft.
– När det blev klart att lagen om gårdsförsäljning skulle komma ville vi visa att Linköping är en kommun som gör sitt yttersta för sina företagare. För även om denna lag rör ett fåtal näringsidkare så visar det kommunens inställning till småskaligt och närodlat. Linköping är en stad som välkomnar företagare, säger Annika Krutzén (M), ordförande social- och omsorgsnämnden.
Med det målet tog kommunen initiativet och hörde av sig till företagen först.
– Vi såg att det fanns en möjlighet att göra det här lättare för företagen. Istället för att vänta på att de hör av sig till oss, tog vi första steget, säger Johan Adolfsson, alkoholhandläggare i Linköpings kommun.
Johan och kollegan Susanne Elmbro har haft regelbunden kontakt med de lokala producenterna, ordnat informationsträffar och hjälpt till att reda ut olika frågor kring reglerna.
– Det är många som tycker att det här är lite krångligt – det handlar ju om alkohol och regler. Då är det viktigt att vi är tydliga, så att det känns tryggt för företagaren, säger Susanne.
När alla förberedelser var klara var det bara att invänta att lagen skulle träda i kraft.
– I början skojade vi lite om att det vore roligt om vi hann få allt på plats till 1 juni – särskilt eftersom det råkade vara en söndag. Men så vi kände att det här är en stor händelse, inte bara för verksamheterna utan också för oss, så det är klart att vi ska vara först på bollen, säger Susanne.
Och så fick det bli. Klockan 8.30 på söndagsmorgonen den 1 juni samlades en grupp taggade gårdsproducenter utanför kontoret, redo att skriva prov. Inte långt därefter kunde de första producenterna åka hem med tillståndet i handen.
– Hela processen gick otroligt fort, tycker jag. Jag är jätteimponerad över den drivkraft som kommunen har haft i att få igenom det här. Jag hade inte vågat hoppas på att det skulle vara klart innan sommaren, så det är ju en stor vinst för oss, säger Rickard E Sjöberg.
Rickard E Sjöberg ser goda framtidsmöjligheter tack vare det nya tillståndet, men betonar att det inte handlar om någon massiv försäljning. “Det här blir ju ingen detaljhandel, utan det handlar om att komma ut och uppleva någonting.”
Rickard E Sjöberg ser goda framtidsmöjligheter tack vare det nya tillståndet, men betonar att det inte handlar om någon massiv försäljning. “Det här blir ju ingen detaljhandel, utan det handlar om att komma ut och uppleva någonting.”
Mer än bara öl
För Rickard handlar det inte bara om att sälja öl. Gårdsförsäljningen öppnar också upp för nya samarbeten och evenemang på landsbygden.
– Det är en fantastisk möjlighet, inte bara för oss som bryggeri utan för hela bygden. Det blir spännande att se hur vi kan utveckla verksamheten framåt.
Både Johan och Susanne delar den bilden.
– Det här är en näringslivsfråga lika mycket som en tillståndsfråga. Vi ser att det kan gynna besöksnäringen och stärka landsbygden, säger Johan.
Ett lyft för hela näringslivet
Gårdsförsäljningen innebär inte bara en möjlighet för enskilda producenter, utan stärker också näringslivet i kommunen i stort. Det menar Erik Åqvist, enhetschef för näringslivsutveckling i Linköpings kommun.
– Möjligheten till gårdsförsäljning kommer ge företagen på landsbygden ytterligare möjlighet till intäkter, och därmed bidra till mer livskraftiga företag. Dessa företag är viktiga ur ett turistekonomiskt perspektiv. Därtill bidrar besöksnäringen till jobb med lägre instegströsklar och säsongsjobb.
Kommunen arbetar dessutom hela tiden för att förenkla och förbättra servicen till företagen.
– I kommunen ska vi vara modiga, mänskliga och mångfacetterade. Här i exemplet med regelverket kring gårdsförsäljning har vi varit modiga. Det bör vi vara i alla lägen där regelverken så medger. Vi är på rätt väg, säger Erik.
Att kommunen var proaktiv i kontakten med företagen har varit uppskattat – och något man vill ta med sig framåt.
– Vi har en systematik för både dialog och hantering av företagens ärenden som fungerar väl. Vi har ett gott företagsklimat, men vi strävar hela tiden högre. Vi blir nog ärligt aldrig nöjda eller klara, men det är också det som driver oss, avslutar Erik.
Rickard E Sjöberg kan inte annat än hålla med.
– Jag är imponerad över hur kommunen har jobbat. De har verkligen visat att de vill att vi ska lyckas. Det betyder mycket.
Text och foto: Emilia Fogelqvist
Producenter med gårdsförsäljning i Linköpings kommun
- Centralbryggeriet
- Rappestad Berg gårdsbryggeri
- Vreta kloster bryggeri
- Ölsbo gårdsbryggeri
Om gårdsförsäljning
Lagen om gårdsförsäljning gör det möjligt för små producenter att sälja egenproducerad alkohol direkt till besökare i samband med en guidad visning, provsmakning eller annan informationsinsats om produktionen.