Hoppa till huvudinnehåll

Markus jagar guld i familjens nya favoritstad


Hockeyn har tidigare fört centerstjärnan Markus Ljungh och hans familj från födelseorten Västerås till Stockholm, Jönköping och ryska Vladivostok.

Men nu har de rotat sig i sin nya hemstad Linköping – där han med LHC skrivit sitt längsta kontrakt i karriären och hustrun Amina som nyexaminerad redovisningsekonom fått jobb på Saab. 

Linköpings HC har vunnit två SM-guld för damer, tre för J20 och ett för U16. Klubbens herrar var varit i SM-final två gånger (2007 och 2008) – men hittills inte fått lyfta bucklan någon gång.

Markus Ljungh vill inget hellre än att uppleva det historiska ögonblicket.

Efter att ha missat SM-slutspelet fem år på raken tog sig LHC till kvartsfinal i våras – där laget inför fullsatta läktare och ett gigantiskt tryck i Saab Arena (över 8 000 åskådare) pressade det blivande guldgänget Skellefteå rejält flera gånger om.

-Det känns verkligen som att vi har något riktigt bra på gång i föreningen i allt från ledningen med ett starkt driv och många smarta idéer, till en vassare trupp för varje säsong och fantastiska fans som skapar ett otroligt tryck och drag på våra hemmamatcher, ler den 34-årige centerstjärnan med 16 A-landskamper för Sverige på sitt cv.

Efter sex säsonger med Djurgården i Stockholm, en med HV71 i Jönköping och en i ryska Vladivostok blev det flytt till Linköping under sommaren 2020. Eftersom familjen trivs så pass bra skrev Markus efter två säsonger på ett nytt femårskontrakt med LHC – hans längsta någonsin. Det innebär med andra ord minst sju år i klubben i följd - och av dessa återstår tre.

-Jag både hoppas och tror att jag kommer få vara med och föra klubben till första SM-guldet, vilket skulle slå allt som jag tidigare upplevt i min karriär. Samtidigt är det lika viktigt att min fru Amina och barnen tycker om tillvaron här – mår de också bra är det lättare för mig att prestera på isen.

De blev ett par i Västerås redan under gymnasietiden, gifte sig 2018 och har de tre barnen Olivia, Noel och Lovina - som går i skolan eller förskolan i området Ekängen. Familjen flyttade till huset nära sjön Roxen under hösten 2023.

-Varje gång som andra klubbar vill värva Markus har vi tillsammans kommit fram till ett val. Det var ett roligt och annorlunda äventyr i Ryssland, men nu känns det som att vi verkligen har hamnat på rätt plats – där vi kan bo i många år framöver. Linköping är en växande stad som ligger bra geografiskt och det fungerar toppen med både barnens skola, förskola och idrottande, framhåller Amina.

-Även om utbudet är stort – med allt från butiker och restauranger till aktiviteter för barnen – är det en mycket bekvämlig stad att leva i med korta avstånd. Det är en mysig och livlig stadskärna med mycket uteserveringar och vi brukar ofta åka till exempelvis Valla och Trädgårdsföreningen med barnen, berättar Markus.

Amina har uppskattat att kunna spendera mycket tid med barnen – men är ändå betydelsefullt för henne att inte enbart vara spelarfru, utan också ha något eget.

-Det finns stora möjligheter både inom utbildning och olika yrken i Linköping och efter två års studier till redovisningsekonom fick jag nyligen anställning på Saab. En spännande och utmanande tjänst, säger hon.

Markus lyfter fram att LHC har en riktigt bra stämning i laget – och detsamma gäller mellan spelarnas partners.

-Vi träffas ofta och hittar på saker ihop med barnen, samt i samband med hemmamatcher. Det är roligt att lära känna många nya människor från olika länder som kan ge livslång vänskap. Det tråkiga är när det är dags för vissa att flytta vidare, menar Amina.

Men familjen Ljungh blir kvar i sin nya favoritstad – där pappa Markus längtar efter att någon gång få dra på sig en guldhjälm.