Hoppa till huvudinnehåll

Miljöinsatsen bäddar för smakupplevelse från Linköping


Ölflaskor

För mer än 100 år sedan tog arbetarna på Centralbryggeriet i Linköping rast på en brygga vid Stångån, där hotellet Scandic City ligger idag. Pilsnerflaskorna kastades i ån. Nu ska det återuppståndna Centralbryggeriet återanvända flaskorna.

Sommaren 2018 engagerades två dykare för att fiska upp flaskorna. De kom upp till ytan med närmare 800 stycken. Ett hundratal var av den gamla modellen, med kork istället för kapsyl.

Initiativet ledde till att Centralbryggeriet nominerades som Årets visionär vid Linköpings Näringslivsgala samma år. Det blev inget pris, men idén är lika bra för det.

Över hela landet växer det upp mikrobryggerier. 2014 kom turen till Linköping, då Centrabryggeriet väcktes till liv i form av ett mikrobryggeri av modell större. Bakom stod vännerna Viktor Hansen och Kenny Johansson. Viktor är utbildad bryggare och hade som mål att arbeta på ett mindre bryggeri i Östergötland.

– Vi såg att det fanns en efterfrågan på lokalproducerat öl i Linköping, berättar Viktor.

Flera varianter utvecklas

Kenny och Viktor valde att utveckla lager och pale ale – var och en i flera varianter.

Eftersom många städer förr hade ett centralbryggeri, var det fritt fram att återuppliva namnet. Men gamla varumärken tillhör Carlsberg och därför har man valt att skapa ett eget: Folkes. Namnet kommer förstås från Folke Filbyter.

– Folke Filbyter är en spännande karaktär. Ingen vet om han existerat, men ändå står han som staty på Stora torget, säger Viktor.

Centralbryggeriets produkter finns i Systembolagets ordinarie sortiment i Östergötland och kan beställas i övriga landet. Utöver det tillverkar Centralbryggeriet på uppdrag åt andra. En av kunderna är musikern och matprofilen Plura Jonsson vars egna öl är efterfrågat på krogar i Stockholm.

– Inför julen levererade vi ett par–trehundra flaskor med Pluras öl i veckan, berättar Viktor.

Flaskorna från ån ska återanvändas

Åter till flaskorna i Stångån. Ett 50-tal är noggrant tvättade och lika många väntar på rengöring. De tillverkades på glasbruken i Borensberg och Hammar mellan 1894 och 1914. Dessutom finns tre större flaskor på en liter vardera.

Vad som ska hända med flaskorna är inte bestämt, mer än att de ska fyllas med öl och auktioneras ut.

– Drömmen vore om vi hittade ett gammalt recept från det gamla bryggeriet här i Linköping, säger Viktor.

Samtidigt är det bäst att påpeka att Centralbryggeriet främst handlar om gott öl som vunnit priser vid smakmässor.