Hoppa till huvudinnehåll

Moas snabba karriärresa i nya hemstaden


Moa Borlands flytt till Linköping för att plugga på universitetet blev en stor kärlekssaga. Här har hon inte bara svarat för en sanslöst snabb karriärsresa fram till vd-rollen för teknikkonsultbolaget Sigma Industry East – utan även gift sig och fått två barn.

-Linköping har en fantastiskt inspirerande miljö på många olika sätt, framhåller 31-åringen.

Moa Borland har aldrig för en sekund ångrat att hon lämnade sina födelse- och uppväxtorter Skövde och Kristinehamn för att bosätta sig i Linköping 2012.

Det var här hon tidigt såg möjligheterna att uppfylla sina drömmar genom att studera till ingenjörsyrket.

-Jag har trivts jättebra ända från dag ett och det finns verkligen stora möjligheter i Linköping om man vill göra karriär – inte minst inom ett tekniskt yrke, framhåller Moa.

Efter att ha läst naturprogrammet på gymnasiet lockades hon till Östergötlands största stad – där hon på universitetet tog examen i både maskinteknik och industriell ekonomi. 

Trots fem år fyllda av tidskrävande och tuffa studier hann hon med att engagera sig i form av både styrelseuppdrag, agerade projektledare och var studentaktiv på universitet. Samtidigt hjälpte Moa även gymnasieelever att bli bättre på matte.

-När man ser det så här låter det ju väldigt mycket, så jag förstår att vissa undrade hur jag hann med allt och orkade egentligen, säger Moa med ett skratt. Men jag har ett väldigt stort driv och har nog alltid varit bra på att få saker gjorda.

Och precis så har det fortsatt i sin nya hemstad – med alla möjligheter inom arbetslivet som öppnade upp sig.

Moa anställdes första gången på teknikkonsultbolaget Sigma Industry 2017. Då som konsult inom projektledning.

-Därigenom hamnade jag som konsult på Saab, vilket ledde till tjänsten som chef för en komponentavdelning. Vid sidan av mitt heltidsarbete där tog jag under två av åren magisterexamen i företagsekonomi genom att studera halvtid. Då krävdes en del planering och en hel del pluggande på kvällar och helger.

Hon var även verksam som styrelseledamot i DST Control, affärsutvecklare på Utvecklingsklustret Energi AB och hamnade på Östsvenska Handelskammarens 100-lista för kvinnliga styrelseledamöter.

I juni 2023 återvände Moa till Sigma Industry East – som levererar konsulttjänster inom teknik till både lokala och globala industribolag i Östergötland. Den här gången i sitt största uppdrag hittills – nämligen som vd.

-En otroligt rolig och utmanande tjänst, där jag känner mig hedrad och stolt över att de vågade satsa på en 30-åring som vd. Det fanns garanterat flera med mycket mer erfarenhet än mig, men ledningen trodde verkligen på mig. Det är fantastiskt att jobba på Sigma, som ser hela människan och får sina medarbetare att växa. Jag ser fram mot att fortsätta vårt arbete att bli ett av de största teknikkonsultbolagen i Östergötland.

Trots ett fullspäckat schema med studier och arbete var det aldrig ett hinder för Moa att bilda familj. Under sina universitetsstudier korsades hennes väg med blivande maken Marcus. 2019 gifte de sig och välkomnade sina döttrar Sia och Bonnie till världen, 2021 respektive 2023.

-Det blir en del pusslande för att få ihop tiden. Men vi har varit bra på att dela upp föräldraledigheten och har bägge mycket moderna och flexibla arbetsgivare – med full förståelse att medarbetarna även har familjeliv att ta hänsyn till.

Moa lyfter fram allt positivt med att både leva och verka i Linköping.

-Staden ligger i framkant när det gäller mycket. Här finns otroligt många framstående bolag, inte minst inom teknikutveckling och det är en stor öppenhet mot nätverkande. Något som bland annat leder till nya samarbeten och föder nya idéer. Det är en mycket inspirerande miljö att verka här.

-Även boendet är jättebra – med många fina bostadsområden och det är mycket barnvänligt. I Vallastaden, där vi bor, är det ju exempelvis ytterst lite biltrafik. Sedan finns allt man behöver i staden och det är mycket blandad natur att vistas i. Perfekt för hela familjen med andra ord, ler Moa Borland.