Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Nu byggs Ebbepark – en unik plats för hela livet


Ebbepark har tagit steget från vision till konkret verklighet. Det är på samma gång en av landets mest innovativa nya stadsdelar och en resa tillbaks till rötterna.

– I Ebbepark finns plats för arbete, boende och fritid, säger Eva Ankarberg vid fastighetsbolaget Sankt Kors som driver projektet tillsammans med Stångåstaden.

Platsen ligger mellan Linköpings centrum och universitetet, på kort cykelavstånd till båda. Trots det centrala läget är det nära till naturen i form av Vallaskogen. Här fanns förr Wahlbecks fabriker. I mitten av 1900-talet var Ebbe Wahlbeck vd och nytänkande för sin tid genom att samutnyttja resurser på ett smart sätt. Som exempel var fabrikens branddamm en uppskattad swimmingpool för de anställda och de fick även använda företagets tvätteri privat.

Arvet från Wahlbecks tas nu till nästa nivå i Ebbepark. Här blir det fyra kvarter med 700 lägenheter, blandat bostads- och hyresrätter, 70 000 kvadratmeter företagsmiljöer, inklusive en stor träningsanläggning med idrottshall i full storlek. För driften svarar Campushallen som redan driver en liknande anläggning på universitetsområdet och öppnar nu nästa i Ebbepark tidigt 2021.

– Intresset är stort och vi har även efterfrågan på befintliga lokaler i området trots all byggverksamhet som pågår, berättar Eva Ankarberg.

Idrottshallen finns i kvarteret Verkstan som är det första som byggs. Här blir det även cirka 20 000 kvadratmeter kontor fördelade på fyra olika byggnader.

Stångåstaden bygger 290 lägenheter från ett till fem rum och kök. Det blir både bostadsrätter och hyresrätter – i kvarteret som heter Lugnet, vilket också är en beskrivning av vad det ska bli, ett lugnt område för familjer.

Ett mindre klimatavtryck

Under hela Ebbepark blir det flera parkeringsgarage med sammanlagt tusen platser och nedfarter för cyklar till särskilda garage för dessa muskeldrivna fordon. Genomgående för hela projektet är ett genomtänkt miljöarbete som leder till att Ebbepark gör ett avsevärt mindre klimatavtryck än med konventionellt byggande. Ebbepark är också en fallstudie i forskningsprojektet ”Den störningsfria staden” som utforskar hur bygglogistiken kan utvecklas för att minimera påverkan för medborgarna.

När projektet fortskrider kommer fler innovativa satsningar och nya tekniska lösningar att testas i samband med bygget och ett flertal forskningsprojekt är på gång. Det planeras även för en entreprenörsvåning där yngre personer som fått jobb i området snabbt ska kunna få en bostad.

En viktig del av satsningen är göra Ebbepark till en levande del av staden. Redan nu ordnas aktiviteter i parken. På plats finns bland annat den kreativa verkstaden Makerspace och East Sweden Game, ett community för utvecklare av spel och digitala upplevelser.

Under namnet Ebbetalks ordnas också intressanta öppna föreläsningar och nätverkande. Kort sagt blir det en stadsdel för hela livet. Följ hur projektet fortskrider på ebbepark.se.