Hoppa till huvudinnehåll

Nya simhallen blir ett besöksmål av rang


Under hösten 2022 planeras Linköpings nya simhall stå klar. Anläggningen kan bli ett av Östergötlands största besöksmål. – Det är rätt unikt med en simhall så centralt, vilket bidrar till vår levande stadskärna, säger Christian Dahlén, projektchef på Lejonfastigheter som leder bygget på kommunens uppdrag.

Den nuvarande simhallen är från 1960-talet och byggdes ut med en äventyrsdel 1987. Sedan dess har kommunens befolkning ökat med bortåt 40 procent och många års flitigt användande sätter sina spår.

– Simhallen är mycket sliten och det kostar stora summor att lappa och laga, konstaterar Christian.

Istället för att satsa stora pengar på en för liten och omodern anläggning, byggs en ny och större för ett växande Linköping.

Den blir dubbelt så stor, 21 730 kvadratmeter, och är dimensionerad för 3 200 besökande per dag, med ett genomsnitt på 1 700, vilket betyder över 600 000 om året. Det skulle göra simhallen till ett av Östergötlands största besöksmål.

Linköpings livaktiga simsällskap LASS får samtidigt tillgång till en fullödig tränings- och tävlingsanläggning.

Miljöbyggnad med grönskande innerväggar

Stor vikt läggs vid hållbarhet och tillgänglighet. Simhallen ska certifieras som miljöbyggnad av Sweden Green Building Council. Det blir sedumtak som fångar upp och renar regnvattnet, fjärrvärme, solceller och mycket energisparande teknik. Flera innerväggar täcks av gröna växter för bättre inomhusklimat.

– I de flesta bassänger blir det lyftbord som gör att rullstolsburna kan komma i och ur för egen maskin, ger Christian som exempel på åtgärder för god tillgänglighet.

I entréplanet byggs sex stora lokaler. Den första innehåller en tävlingsbassäng på 50 meter med läktare utmed ena lång- och kortsidan. Halva bassängen kan täckas, vilket ger plats för en tillfällig läktare, vid till exempel matcher i vattenpolo. Bara detta bassängrum har plats för 1 600 personer, vilken gör den till en av de större samlingslokalerna i kommunen.

Nästa del är ett upplevelsebad med tre vattenrutschbanor, två större med avstigning våningen under för att sänka ljudnivån och en lite mindre, vågbassäng, strömkanal, bubbelpooler och massagebänkar.

Det tredje rummet är avsett för simhopp från nivåerna 1, 3 och 5 meter. Bassängen kan även användas för undervattensrugby.

Nästa innehåller en träningsbassäng på 25 meter, som även har höj- och sänkbar botten för att kunna användas för en rad olika ändamål. I rum fem finns en undervisningsbassäng och i det sista en rehabiliteringsbassäng, båda med höj- och sänkbar botten.

Bara detta vångsplan överträffar det mesta som finns i Sverige.

Mer än bassänger

En våning upp blir det ett gym på cirka 1000 kvadratmeter med plats för gruppträning, spinning och mycket annat. Här finns även administrativa lokaler för verksamheten.

På taket byggs en relaxdel med flera olika bastuteman, konferenslokal, servering och en utomhusterrass.

Det är inte slut här. Källaren är suterrängvåning med utgång till en 50-metersbassäng. En sådan finns sedan tidigare, men den ersätts med en ny. Här blir även ett parkområde, men hur det ska se ut är inte beslutat. En annan finess är att besökarna köper ett elektroniskt armband i receptionen som ger tillgång till eget skåp och tillgång till önskade delar av anläggningen. Det går även att köpa till exempel fika i serveringen med armbandet.

Beskrivningen är översiktlig. Simhallen kommer att innehålla mer. Det är ingen vågad gissning att det här blir ett av regionens större besöksmål.