Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Nyrenoverade Skylten är inkörsporten till kulturen


Linköping är en ovanligt bra stad för alla som vill ägna sig åt kultur. Den senaste större satsningen är legendariska Skylten som har totalrenoverats och blivit ett kulturhus för alla åldrar.

I lokalerna fanns förr en tillverkare av maskinskyltar, därav namnet. På 1980-talet togs huset över av musikföreningen Rock d’Amour och här hade Louise Hoffsten och Lars Winnerbäck sina replokaler. Senare drevs verksamheten av studieförbund på uppdrag av kommunen.

– Idag finns det flera hundra band inom olika musikstilar runt om i Linköping, berättar Alexander Vibeck, verksamhetsutvecklare inom musik på Sensus.

Skylten har varit stängd för renovering och återinvigdes hösten 2018, med större lokaler och bredare verksamhet. Numera är det Linköpings kreativa kraftcentrum för alla åldrar och konstnärliga uttryck.

– Kärnan är vårt kafé dit alla är välkomna. Vi hoppas att det även ska bli ett coworking space för kulturarbetare, säger Sanna Rooth, kulturutvecklare på Skylten.

Fler hus och många aktiviteter

Skylten har vuxit från ett hus till tre, plus en innergård för evenemang under det varma halvåret. Här finns scen, musikrum och studio, konstnärsateljéer, lokaler för filmproduktion och mycket annat för alla som vill utöva och uppleva kultur. På Skylten händer det mesta, från att spelentusiaster samlas runt gamla arkadspel, till teater och att pensionärer lär sig dansa tango.

Verksamheten drivs av Linköpings kommun i samarbete med studieförbunden Sensus och Studiefrämjandet, konstnärsföreningen Alka och kulturföreningen Gaphals. Kommunen har även andra lokaler med liknande inriktning, det nya kulturhuset Agora i Skäggetorp, Dansens Hus och Sagateatern.

Förutom kommunens satsningar finns många andra scener för olika former av kultur. Exempel är tre klubbar med hårdrock och jazz, folkparken i Ljungsbro dit dansband lockar publik från hela regionen och Teaterns hus där det ordnas teaterskola för alla åldrar och nyårsrevyer. Plus de stora scenerna – Linköping Konsert & Kongress och Saab Arena, med artister på internationell nivå.

Linköping är kommunen där upplevelser och idéer blir verklighet, även inom kulturens område.

Skylten är en av ingredienserna för att skapa ett bra liv vid sidan om arbetet i Linköping.