Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Självkörande taxibilar runt  jorden styrs från Linköping


Framtidens taxibilar är självkörande. Men vem ska leda trafiken? TaxiCaller i Linköping arbetar för fullt med framtidens trafikledningssystem.

Företaget startade 2011 och levererar trafikledningssystem till taxiföretag i 70 länder. Varje sekund dygnet runt startar en taxiresa någonstans i världen, beställd och beordrad genom TaxiCallers molnbaserade system.

– Vårt mål är att växa med 40 procent om året, säger VD Eero Piitulainen.

Att målet är realistiskt visar de senaste årens utveckling. 2018 utsågs TaxiCaller till Gasellföretag av affärstidningen Dagens Industri. Lägg till det att företaget satsar stort på att utveckla det molnbaserade systemet för att även fungera med framtidens självkörande taxibilar. Tillväxtmålet kan vara i underkant.

Eero har ett förflutet som utvecklare inom IT-branschen, närmare bestämt av mobiltelefoner och spel. Idén kom när han misslyckades med att hitta en ledig taxi för att åka på konsert med Leonard Cohen i Helsingborg.

– Det borde finnas ett smartare sätt att boka en taxi än att leta telefonnummer och sitta i telefonkö, säger han.

Rätt kompetens i Linköping

Utvecklingen startade på inkubatorn Wahlink som tidigare fanns i Linköping.

Ytterligare hjälp kom bland annat från Almi i form av utvecklingscheckar och liknande.

– En viktig pusselbit har varit universitetet som har rätt kompetens för vår typ av verksamhet. Där hittar vi exjobbare och medarbetare, berättar Eero.

TaxiCaller är okänt på hemmaplan, vilket beror på att marknaden i huvudsak finns utanför Sverige. Den viktigaste försäljningskanalen är nöjda kunder som sparar 50 000 kronor per bil, genom att lägga hela trafikledningen i molnet och använda uppkopplade telefoner eller surfplattor istället för specialutrustning.

– Viktigast för oss är nöjda kunder. Förarna snackar med varandra och har vi fått en kund i en stad som ger ett gott omdöme så kommer det fler, konstaterar Eero.

I Linköping arbetar 15 personer med utveckling och drift av systemet. Runt om i världen finns ytterligare ett tiotal personer som arbetar med support.

Det stora språnget beräknas komma med de förarlösa taxibilarna och här utvecklas framtidens trafikledningssystem för fullt hos TaxiCaller. Kunderna kommer som idag kunna beställa körningen med en app i telefonen och systemet lägger upp rutterna på effektivaste sätt. En app ingår även i dagens system där kunderna bland annat kan betala för resan.