Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges modernaste ridskola finns i Linköping


Ridning är en av landets största sporter med 500 000 aktiva. 90 procent är kvinnor och det är landets näst största ungdomsidrott. Linköping har fem större ridskolor, varav Smedstad Ridsportcenter är landets modernaste.

Anläggningen byggdes av kommunen genom Lejonfastigheter och invigdes 2016. Den ligger nära naturskyddade Tinnerö eklandskap och drivs på entreprenad av Haga Stall & Omsorg.

– Vi är först och främst en ridskola för ryttare i alla åldrar, en av de större i landet med 650 uppsittningar i veckan, berättar ridskolechefen Josefine Linder.

Här återfinns även Linköpings Fältrittklubb och LARK, Linköpings akademiska ridklubb. Många studenter får därmed möjlighet att fullfölja sitt hästintresse på studieorten. Några av dem jobbar även i stallet.

– Det kommer många duktiga ryttare från universitetet, säger Josefine.

Här möts man av en imponerande anläggning med dubbla ridhus i det större formatet. Det ”lilla” mäter 22 gånger 65 meter. Ridskolans stall är av allra senaste snitt med 60 boxplatser och ytterligare tio i ett sjuk- och gäststall. Här finns allt som behövs för att få mesta utbyte av sitt hästintresse, inklusive tre ridbanor utomhus.

Samverkan ger mervärde

Entreprenören driver även två förskolor i Linköping och det har kombinerats till ett öppet fritids i ridanläggningen, med fritidsledare som ser till att det finns mycket att göra för barnen, inte bara i stallet och ridhusen.

Lägg till detta konferenslokaler och en restaurang som är öppen när ridhuset har öppet. Genom att man lagar mat åt förskolorna serveras även dagens lunch.

– Vi samarbetar dessutom med Linköpings höghöjdsbana som ligger i närheten, för att kunna erbjuda konferenser utöver det vanliga, säger Josefine.

Förutom ridskoleverksamheten ordnas regelbundet tävlingar och clinics med några av ridsportens svenska och internationella toppnamn. Få platser i landet har ett lika brett utbud för den som är intresserad av hästar.

Vid tillfället för intervjun var ridskolan fullbelagd, men det pågår ett arbete för att bygga ut. Allt fler ryttare från andra klubbar kommer till Smedstads Ridsportcenter med sina hästar i för att rida ut i naturen.