Hoppa till huvudinnehåll

Teknikcollege utbildar rätt kompetens


En person svetsar i en verkstad.

Teknikcollege i Linköping utbildar och utvecklar framtida nyckelkompetenser till svensk industri. Så gott som alla elever på yrkesprogrammen får jobb direkt efter gymnasiet tack vare samarbetet mellan skolan och näringslivet.

Teknikcollege Östergötland är sedan 2006 ett samarbete mellan företag, kommuner och utbildningsanordnare med syfte att öka status och kvalitet på industrirelevanta utbildningar.

Det består i dag av tolv skolor i sju kommuner med totalt över 2 100 elever i länet. Av dessa studerar 737 i Linköping – 482 på Berzeliusskolan och 266 på Anders Ljungstedts gymnasium.

– Vi har ett brett utbud när det gäller tekniska utbildningar och goda kontakter med näringslivet. Under de totalt 15 veckor som eleverna på yrkesprogrammen har praktik skapas relationer som leder till jobb direkt efter gymnasiet, säger processledaren Mia Hasselgren-Lundberg.

Ebba Åsenfalk, 17, studerar första året på Industritekniska programmet på Anders Ljungstedts gymnasium.

– Jag lockades till utbildningen efter att ha hjälpt till på min farbrors företag Lottendals Industriservice AB, berättar hon.

Ebba trivs väldigt bra och känner att hon hittat helt rätt vad gäller val av studier.

– Det här yrket är både praktiskt och kreativt på en gång. Frånsett karaktärsämnen läser vi även flera viktiga kärnämnen och det finns även möjlighet att plugga högskoleförberedande kurser i tvåan.

Hittills har hon inte varit på någon praktik – den kommer under andra och tredje året.

– Jag längtar verkligen dit och hoppas få ha varierande arbetsuppgifter, som att både få fräsa och svetsa. 

Från näringslivets perspektiv är samarbetet med Teknikcollege väldigt positivt och givande.

– Som en av de större arbetsgivarna inom teknikbranschen har vi mycket att vinna på en nära delaktighet. Vi tror på breda samarbeten där vi kan dra nytta av varandras erfarenheter och utvecklas inom branschen tillsammans, framhåller Gustav Lind, Manager Produktion Saab AB.

Arbetsmarknaden förändras och med det står företagen inför utmaningar med att hitta en hel del kompetenser. 

– Förhoppningen är att samarbetet är gynnsamt för vår rekrytering till Försvarsmakten. Att därtill kunna synliggöra oss som en bra framtida arbetsgivare och få en bredare förankring i samhället, menar Maria Levin, kompanichef på Försvarsmakten. 

Men samarbetet är även positivt utifrån fler aspekter.

– Vi ser också vinning på samarbetet utifrån ett mångfaldsperspektiv, genom att bland annat nätverka med unga tjejer som har tankar på att läsa något tekniskt, framhåller Linn Forslund, rekryterare och HR på Tekniska verken.

Vad gäller framtidsplaner efter studenten vet Ebba Åsenfalk inte var hon hamnar ännu.

– Men helt klart kommer jag att få ett jobb, det är det som är så bra med att läsa yrkesförberedande på Teknikcollege, säger hon med ett leende.

Utbildningar på Teknikcollege i Linköping:

  • Industritekniska programmet, inriktningar Svetsteknik samt Produkt- och
  • Maskinteknik.
  • El- och Energiprogrammet, inriktning Automation.
  • Teknikprogrammet, samtliga fem inriktningar. 
  • TE4, Infrastruktur.
  • Yrkesvuxenutbildning, Svets, CNC och Automation. 
  • Flygteknikprogrammet. 
  • Flygtekniker Yh. 

Text: Joakim Löwing
Foto: Örjan Karlsson