Hoppa till huvudinnehåll

Tommys nya favoritstad


Tommy Andersson med sin cykel

Inflyttade Tommy Andersson fick en ny favoritstad under sina fem års studier till civilingenjör på Linköpings universitet. Därför var det givet för honom att återvända efter en arbetssejour i Skåne – man kan lugnt påstå att Utsikterna är goda för produktutvecklaren.

Tommy Andersson är född och uppvuxen i Åkersberga, utanför Stockholm. Efter att ha pluggat naturprogrammet på gymnasiet ställdes kosan mot Linköping. Från 2007 till 2012 studerade han till civilingenjör med inriktning på design- och produktutveckling på universitet.

– Jag valde just Linköping eftersom jag hade hört så mycket gott om att det är en väldigt bra studentstad. Och allting levde verkligen upp till förväntningarna för mig, framhåller Tommy.

Han bodde ihop med två av sina gamla vänner från Åkersberga – som också läste i Linköping.

– Det var både roligt och gav trygghet, men det var positivt att vi pluggade olika utbildningar. Då lärde jag känna flera andra personer, som jag umgås med än idag.

Något som Tommy uppskattat från första stund är närheten till allt och de fina cykelvägarna.

– Linköping är alldeles perfekt – här finns allt och det är nära avstånd. Man kan smidigt och enkelt ta sig fram med cykel överallt. Det har jag gjort hela tiden. Jag har aldrig behövt ha någon bil när jag bott här.

Återvände till Linköping efter avstickare

När det var dags för ex-jobb hamnade han på Axis Communications i Arlöv. Att det blev just Skåne beror på att dåvarande flickvännen kom därifrån och ville till hemtrakterna efter studietiden i Linköping.

– Jag bodde ett år i Malmö, men kände aldrig att jag riktigt kom in i staden. Den var lite för stor och spretig för mig. När det sedan tog slut med flickvännen fanns ingen anledning för mig att stanna kvar. Även om jag är född och uppvuxen i Åkersberga kändes det givet för mig att återvända till Linköping.

Sedan 2019 arbetar han på Utsikt Bredband, ett dotterbolag till Tekniska Verken.

– Jag är produktägare för en Internet of things-satsning och jobbar med produktutveckling. Det handlar om att koppla upp infrastruktur och andra saker i staden – exempelvis markfuktssensorer vid nyplanterade träd eller kameror vid återvinningscentraler, för att registrera företagsbilar. Dessa måste nämligen betala en avgift för inlämning där.

I grunden rör det sig om samhällsutveckling på olika sätt.

– Jag trivs jättebra, det känns både viktigt och stimulerande att fokusera mycket på hållbarhetsutveckling som vi gör, berättar han.

Tillsammans med fästmön Johanna Mufic bor Tommy i Gottfridsberg – ”ett mycket trevligt område nära till både centrum och mitt arbete”.

– Det finns många fina miljöer i Linköping, som jag gärna besöker på två hjul eller till fots. Däribland Stångån och Tinnerö Eklandskap. Jag brukar också spendera en del tid kring Roxen, inte minst på sommarhalvåret. Även min fästmö är inflyttad hit, från Falkenberg, och vi har inga planer på att lämna staden, säger Tommy Andersson.