Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Unga gör verklighet av sina idéer genom Ung Drive


Tre tjejer står i en stadsmiljö och skrattar

Under sommaren har 22 ungdomar i Linköping fått testa på hur det är att driva företag. Detta genom Sveriges största entreprenörsutbildning Ung Drive Academy, som upphandlats av Linköpings kommun.

Ung Drive Academy finns på flera ställen i Sverige och drivs av lokala, unga entreprenörer. De ansvarar för alla delar, från intervjuer och antagning, till kickoff, coachning och avslutning. Med hjälp av inspiration, workshops, coaching, säljträning samt ett litet startkapital får alla deltagare pröva att förverkliga sina affärsidéer under sommarlovet.

I år antogs 978 ungdomar i åldern 15-18 till utbildningen och i Linköping hittar vi 22 av dessa. Melissa Forsberg som drivit “Melissas bokmärken” och Sebastian Johansson som tillsammans med Abdullah Al-Shammari drivit “Salgi-group” har precis avslutat sommaren som företagare.

Melissa Forsberg har sålt bokmärken med Linköpingsmotiv som hon själv målat utifrån egna fotografier och hon menar att Ung Drive-resan har varit en chans att förverkliga en dröm hon länge har haft.

– Jag har alltid skapat mycket konst och har tyckt det vore väldigt kul att få göra en produkt som jag också kan få möjlighet att sälja. Ung Drive var därför en väldigt bra möjlighet för mig att få chans att göra det.

Sebastian Johansson och Abdullah Al-Shammaris affärsidé är att göra webbsidor och appar till företag samt hjälpa till med deras sociala medier.

– Innan Ung Drive hade vi jobbat med liknande projekt så vi ville starta ett företag med de kunskaper vi hade därifrån, förklarar Sebastian.

Både Sebastian och Melissa menar att den största utmaningen har varit att nå ut till sina kunder.

– Samtidigt som det har varit väldigt kul att driva företag har det också varit svårare än vad jag trodde det skulle vara. Det krävs att man lägger ner mycket tid på marknadsföring och att nå ut till sin målgrupp på bästa sätt, menar Melissa som har marknadsfört sina produkter via Instagram.

Trots utmaningar under sommaren har Melissa, Sebastian och Abdullah fått mersmak på företagande.

– Nu har Ung Drive avslutats och företaget har avvecklats men vi vill gärna starta upp det igen och driva det vid sidan av skolan. Vi ser stor potential i vår idé, förklarar Sebastian.

Även Melissa kan se sig själv som företagare efter sommaren med Ung Drive.

– Jag tror att jag kommer vilja driva företag med liknande koncept i framtiden!

Text: Nora Bohlin