Ungt entreprenörskap prisas: Alma och Mira får Emax-stipendium

Gymnasieeleverna Alma Hagström och Mira Jern har utsetts till årets Emax-stipendiater för sitt entreprenörskap. Stipendiet delas ut i samarbete mellan Linköpings kommun och Ung Företagsamhet.
Under läsåret 24/25 har 816 elever från Linköping valt att driva UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning. Varje år delar Linköpings kommun ut Emax-stipendiet tillsammans med Ung Företagsamhet, till två elever som visat framstående egenskaper inom entreprenörskap under läsåret.
Stipendiet innebär att de får delta på Emax Sverige i juni, som samlar landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år. Syftet är att skapa ett forum för unga människor där de får inspiration, kunskaper och inte minst ett brett kontaktnät. Emax har tidigare blivit utnämnt till Europas bästa evenemang för entreprenörskap.
I år var det Mira Jern och Alma Hagström som fick ta emot stipendier vid Stadshuset. Mira har drivit Roliga Rader UF, vars affärsidé var att skapa en skärmfri sysselsättning för barn. Resultatet blev en interaktiv barnbok, framtagen i samarbete med en fritidspedagog, som bland annat innehåller en danspaus, en målarpaus, ljudeffekter och personliga röster.
— Vi ville motverka både en ökad skärmtid och en minskad lästid för barn, och det togs emot väldigt väl. Det har varit otroligt lärorikt att driva UF-företag - den här livserfarenheten går inte att jämföra med något annat, säger hon.
Almas företag, Safety UF, tog fram en säkerhetsplansch anpassad för företag. Tanken var att man skulle hitta all krisinformation på ett ställe, som hjärt- och lungräddning, vart närmsta hjärtstartare finns, samt även företagsspecifika rutiner.
— Skedde det en olycka eller en kris, så ska man veta att all information finns lättillgänglig på planschen. I början gick det mycket tid åt att förbereda vår produkt och hitta rätt information i samarbete med våra partners. Sen när det väl var klart och vi hade en prototyp att visa, kunde vi börja delta på mässor, vara med i tävlingar och ordna säljmöten - då blev det väldigt roligt, säger hon.
Viktigt med planering och att hjälpas åt
Båda trycker flera gånger på att de har lärt sig enormt mycket under sitt år som entreprenörer.
— Jag har ofta en tendens att göra mycket själv. Innan vi startade företaget hade jag en bild av att det nog var lättast att driva företag själv också, men så tänker jag inte längre. Jag hade aldrig kunnat klara allt själv, och lärde mig hur viktigt det är att fördela uppgifter. Och vikten av att ha struktur på sitt arbete, speciellt kring ekonomi och beställningar, säger Alma.
— Jag hade rollen som företagsledare och den var mycket mer komplex än jag först trodde. Man måste vara på hugget, veta vad som behöver göras och vem som är bäst lämpad att göra det. Man behöver också förstå hur alla i företaget fungerar och anpassa hur man pratar med dem. Vissa kan man vara mer rak med, och med andra behöver man linda in det lite mer. Och så har jag lärt mig hur viktigt det är att planera, säger Mira.
Roligare än förväntat
Mira berättar att hon var inställd på hårt arbete, många utmaningar och många lärdomar innan UF-året, men exakt vilka utmaningar var såklart omöjligt att säga.
— Jag var bestämd på att gå in med högt engagemang och ta företaget långt. Och på ett personligt plan ville jag visa för mig själv att jag kunde skapa något själv. Det är inte som i skolan där man följer en läroplan eller gör det lärarna bestämmer. Här hade vi fria händer att skapa själva.
Alma var också förberedd på utmaningar, och att det skulle vara roligt att driva företag.
— Men det var ännu roligare än jag kunde föreställa mig innan! Speciellt alla tävlingar och mässor vi fick delta på, det fanns alltid något att se fram emot.
Tack vare deras hårda arbete under UF-året tilldelas de nu varsitt Emax-stipendium.
— Det ska bli så roligt att träffa andra drivna unga entreprenörer och bygga ett brett kontaktnät, och jag ser fram emot att lära mig ännu mer om entreprenörskap och fortsätta utvecklas, säger Alma.
— Det känns kul och lite nervöst att inte veta exakt vad som väntar; att åka till en annan stad och träffa hela nya människor som har haft liknande UF-resor eller kanske helt olika. Jag ser fram emot ny inspiration och att lära mig mer, säger Mira.
En framtid som entreprenör?
Nu har både Alma och Mira fått prova på entreprenörskap på riktigt under ett läsår, så hur ser de på framtiden?
— Jag planerar att resa lite efter gymnasiet och sedan läsa vidare på universitetet; antingen till civilekonom eller läsa kurser inom entreprenörskap och marknadsföring. Sen är planen att jag vill fortsätta driva företag, säger Alma.
— Jag och Tyra, som också var med och drev Roliga Rader, ska fortsätta driva vidare företaget. Vi tar sommarlov nu och så startar vi upp igen till hösten. Under det här året har jag kommit fram till att jag vill driva företag i framtiden. Det känns roligt oavsett affärsidé. Jag har olika idéer och planer på gång, och får se när allt blir av - men ambitioner finns absolut!, säger Mira.
Entreprenörskap i skolan
Linköpings kommun arbetar för att stärka nyföretagandet och företagsamheten i Linköping på flera olika sätt, exempelvis genom bidrag till Nyföretagarcentrum, Ung Företagsamhet och Framtidsfrön. Att få prova på entreprenörskap redan i skolan och träna på bland annat samarbete, att fatta beslut och att använda sin kreativitet rustar ungdomar för ett framtida arbetsliv, oavsett om det blir som företagare eller som anställd.
Det är företagen och entreprenörerna i Linköping som är grunden för en välmående kommun - och morgondagens entreprenörer finns i dagens skola.
Text och foto: Malin Wictorén