Hoppa till huvudinnehåll

Söka

Här hittar du information om hur du bäst går till väga för att hitta information till dina skolarbeten.

Uppslagsverk

Det kan vara bra att börja med att titta i en uppslagsbok. Det finns några uppslagsböcker i biblioteket, och på alla skolans datorer kan man söka i Nationalencyklopedin (förkortas NE). I en uppslagsbok får man en överblick av vad ämnet handlar om.

Faktaböcker

Bland facklitteraturen i skolbiblioteket kan du hitta bra böcker i ditt ämne. Du kan gå direkt till rätt hylla och börja leta efter böcker, eller så gör du en sökning i Hjulsbroskolans bibliotekskatalog. Här kan du söka på ämne, författare eller titel på boken. Du kan se om boken finns inne och vilken hylla den står på.

Internetsökning

Hittar du inte något i böckerna söker du på Internet. Det är bra att börja med att titta om du hittar någon webbsida som handlar om ditt ämne på Länkskafferiet . Här hittar du sidor som är källkritiskt granskade och kategoriserade.

Hittar du ändå inte vad du söker, kan du göra en sökning på Google. Tänk på att vara källkritisk! Läs mer under rubriken Källkritik i menyn till höger.

Det finns också bra sidor som bara handlar om en sak. På sidan som heter Landguiden hittar du bra information om all världens länder. På sidan som heter Alex hittar du fakta om författare.

Senast uppdaterad den 21 november 2022