Hoppa till huvudinnehåll

Teknikprogrammet på Berzeliusskolan

Den tekniska utvecklingen går rasande fort och kan också vara ett verktyg för att förbättra den värld vi lever i genom ökad hållbarhet, minskad fattigdom och färre olyckor. Vill du vara med och förändra världen, då är teknikprogrammet på Berzeliusskolan det naturliga valet.

På Teknikprogrammet ligger fokus på kreativitet och uppfinningsrikedom. Det är ett högskoleförberedande gymnasieprogram så efter gymnasiet har du alla möjligheter att studera vidare till det som intresserar dig, kanske till arkitekt, ingenjör eller programmerare. Det första året är en gemensam orientering inom olika teknikområden. Du lägger grunden för att förstå och förklara tekniken genom att läsa mycket matematik och fysik. Därefter väljer du en av fem inriktningar.

Design och produktutveckling

För dig som gillar design och skapande, är nyfiken och idérik och vill utveckla nya produkter. Inriktningen har sin tyngdpunkt i design och konstruktion. Du läser CAD och bild för att behärska nödvändiga verktyg för skapande. Utbildningen kombinerar studier inom matematik och naturvetenskap med andra mer kreativa ämnen.

Informations- och medieteknik

Inriktningen vänder sig till dig som gillar datorer och IT. Du lär dig hur datorer och nätverk fungerar och också webbutveckling och programmering för datorer, mobiltelefoner och servrar. Sista året inriktar du dig mot programmering eller nätverksteknik. Du kan också välja att läsa ett fjärde år på Berzeliusskolan och skaffa dig en yrkesutbildning till nätverkstekniker.

Samhällsbyggande och miljö

På den här inriktningen lär du dig om arkitektur och hur ett samhälle byggs upp. Fokus är en hållbar framtid för såväl människan som naturen. Stads- och samhällsplanering, byggande och miljöfrågor belyses från olika håll, såväl tekniskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt. Du läser bild och CAD för att få med dig verktyg i ditt skapande. Kurserna Energi och miljökunskap samt Hållbart samhällsbyggande läser du för att få helhetsperspektiv på samspelet mellan människa, samhälle, miljö och teknik.

Teknikvetenskap

Det här är inriktningen för dig som vill gå på djupet inom fysik, matematik och teknik, inklusive programmering. Har du redan nu siktet inställt på universitetets civilingenjörsutbildningar och gillar att göra beräkningar och simuleringar är det här en inriktning för dig.

Produktionsteknik

Den här inriktningen vänder sig till dig som vill kombinera teoretiska studier med mer praktiska kurser. Du lär dig använda CAD som ett verktyg i dina konstruktioner vilka du sedan får möjlighet att tillverka i en modern verkstad. Du får erfarenhet av att jobba med hela utvecklingsprocessen, från idé till färdig produkt, samt kunskap om industrins olika produktionsmetoder. Här samarbetar vi med Anders Ljungstedts gymnasium.

T4 - Gymnasieingenjör

Berzeliusskolan i Linköping erbjuder en ettårig påbyggnadsutbildning med profilen Informationsteknik, infrastruktur. När den är avslutad blir du gymnasieingenjör. Mer information hittar du här: 

Mer information om Teknikprogrammet

I den här filmen finns mer detaljerad information om utbildningens uppbyggnad och vilka kurser som ingår, bland annat. 

Rektor

Mattias Dahlgren
Telefon: 013 - 26 37 09

Elevkåren

Senast uppdaterad den 17 mars 2023