Hoppa till huvudinnehåll

Förklaringar till dokumenttyper

I Linköpings kommun finns ett flertal olika typer av styrdokument. Här beskrivs de dokumenttyper som finns under Regler och styrande dokument.

Delegrationsordning

Delegation betyder att en nämnd överför sin självständiga beslutanderätt till en förtroendevald eller till någon tjänsteperson. Det betyder att nämnden ger någon i uppdrag att fatta beslut på nämndens vägnar i vissa ärenden. De ärenden som förekommer mest samlas i nämndens delegationsordning. Det underlättar för förtroendevalda och tjänstepersoner.

Beslut som är fattade med stöd av delegation har samma rättsliga verkan som om det skulle ha fattats av nämnden.

Handlingsplan

En handlingsplan ska innehålla konkreta beskrivningar av enstaka och/eller återkommande aktiviteter som ska göras.  Den ska också innehålla en tidplan för när och hur aktiviteterna ska göras. Vem eller vilka som ansvarar för att aktiviteterna görs ska också finnas med. Hur handlingsplanen ska finansieras ska också framgå. En handlingsplan gäller tills vidare om inget annat anges. Minst en gång i början av varje mandatperiod prövar kommunen om den är aktuell.

Lokal föreskrift

Kommunen har möjlighet att upprätta egna lokala föreskrifter inom vissa områden. Föreskrifterna kompletterar de lagar som riksdagen fattat. Föreskrifter antas av kommunfullmäktige. 

Policy

En policy ska tala om vilka övergripande värderingar samt vilket syn- och förhållningssätt som ska gälla inom antingen all kommunal verksamhet eller inom ett avgränsat politikområde. En policy ger vägledning för exempelvis service och bemötande, samverkan, lika behandling samt en effektiv och rättssäker kommunorganisation. För att förverkliga en policy kan också (eller istället för) riktlinjer även program och handlingsplaner upprättas. En policy gäller tills vidare om inget annat anges. Den ska aktualitetsprövas minst en gång i början av varje mandatperiod.

Regel

Regler anger tydliga gränser för kommunens agerande. De talar om vad som är tillåtet eller otillåtet. Regler kan innehålla sanktioner. De ska vara tydliga för att minimera risken för att olika tolkningar görs. Regler gäller tillsvidare om inget annat anges. Minst en gång i början av varje mandatperiod ska kommunen pröva om reglerna är aktuella.

Riktlinje

Riktlinjer ska medverka till att kvaliteten i det kommunala uppdraget säkras. Riktlinjer innehåller konkreta beskrivningar av vad som ska göras och hur det ska göras. De kan även innehålla konkreta beskrivningar av hur en policy ska genomföras. Riktlinjer kan vidare förtydliga hur lagstiftning och förordningar som exempelvis miljöbalken och arbetsmiljölagen ska tillämpas i kommunen. Riktlinjer gäller tillsvidare om inget annat anges. Minst en gång i början av varje mandatperiod prövar kommunen om de är aktuella. 

Program

Ett program ska vara kommunövergripande och beskriva vad kommunen ska uppnå inom ett avgränsat område, exempelvis idrott, naturvård eller social hållbarhet.

Ett program ska innehålla långsiktiga inriktningar och strategier. I program ska prioriteringar av särskilda utvecklingsinsatser göras. Ett program gäller tills vidare om inget annat anges. Programmets aktualitet prövas minst en gång i början av varje mandatperiod.

Reglemente

Reglementen innehåller bestämmelser för en viss verksamhet eller organisation. Det finns ett reglemente för organisationen Linköpings kommun, som beskriver den politiska organisationens uppdrag, uppgifter och ansvar. Det redogör också för de politiska organen och deras sammansättning, ansvarsfördelningen mellan den politiska organisationen och förvaltningsorganisationen, samt det styr- och ledningssystem som tillämpas i kommunen.

Taxor och avgifter

Nämnden har rätt att fastställa taxor inom sitt verksamhetsområde. Nya taxor eller förändringar av principiell betydelse skall beslutas av kommunfullmäktige.

Senast uppdaterad den 8 december 2023