Hoppa till huvudinnehåll

Kommunens mark och byggnader

Om du vill ha kontakt med oss gällande kommunens mark eller våra byggnader, går det bra att skicka in en fråga eller synpunkt via vårt system för ärenden. Det går också bra att skicka ett mejl till Kontakt Linköping, deras kontaktuppgifter finner du längst ner på sidan.

För att vi ska kunna ge dig så snabb handläggning som möjligt, önskar vi att du har informationen nedan till hands när ni vill komma i kontakt med oss.

  • Information vad ditt ärende handlar om.
  • Vilken plats det handlar om, adress eller en fastighetsbeteckning (om det är en fastighet i form av enbart en tomt).
  • Om du är hyresgäst eller arrendator hos oss, behöver vi ett avtals- eller kundnummer för att kunna ta fram ditt avtal och läsa igenom det innan vi tar kontakt med er. Detta för att enklare kunna svara på era frågor.
  • Om ni vill överlåta ett arrendeavtal i ett dödsbo, måste ni kontakta mark- och fastighetsförvaltare på kommunen.
  • Om det gäller betalning eller frågor om faktura, hänvisar vi till hemsidan i första hand, klicka vidare på länken nedan som heter Betalning och fakturafrågor.

Linköpings kommun har inte några lediga bostäder eller fritidshus för uthyrning till privatperson eller företag. Vänd dig till de lokala hyresvärdar i kommunen för att se vilja möjligheter som finns för dig.

Om du driver ett företag och har frågor om eventuell ledig kommunal mark eller lokaler för etableringsmöjligheter, ber vi dig att kontakta Företagsservice. Det gäller till exempel dig som är nyetablerad företagare.

Här har vi samlat vanliga frågor från företag gällande kommunens samhällsfastigheter, det vill säga fastigheter där det bedrivs exempelvis skola eller omsorgsverksamhet.

Vart vänder man sig om man äger och vill hyra ut lokaler eller bostäder till kommunen?

Lejonfastigheter är sedan år 2020 kommunens lokalförsörjare och ska lösa kommunens lokalbehov genom inhyrning eller ny/om- byggnad. All upphandling av lokaler eller byggande sker genom Offentlig upphandling (LOU).

Kan kommunen hyra in sig i en privat fastighet?

Ja, men det krävs att det inte strider mot lagen om offentlig upphandling (LOU).

Var hittar man information om kommunens upphandlingar?

Kommunen och Lejonfastigheter kommer att presentera en lokalförsörjningsplan på hemsidan som en övergripande information om vad som kan komma att annonseras ut framåt i tiden. Den planen kommer att länkas här i början av 2024.

Har kommunen lokaler som kan användas av privat aktör, exempelvis en friskola?

Lejonfastigheter är kommunens lokalförsörjare och ska i första hand tillhandahålla lokaler för kommunala verksamheter. Ibland kan det dock finnas uthyrningsbara lokaler i Lejonfastigheters bestånd.

Hyr kommunen lokaler för skola, vård/omsorg eller idrott- och kulturverksamhet?

Ja, Lejonfastigheter hyr in lokaler till kommunen men efter upphandling av hyreskontrakt enligt LOU.

Har kommunen mark till försäljning för att bygga exempelvis skola, förskola eller särskilt boende?

Kommunen har ingen mark som kan direktanvisas för byggande av lokaler eller omsorgsbostäder. Vid upphandling erbjuds ibland en fastighet för uppförande av efterfrågade lokaler eller omsorgsbostäder.

Hur kan man få tillgång till mark för trygghetsboende?

Trygghetsboende betraktas som normalbostäder och omfattas av kommunens riktlinjer för markanvisning. I princip säljs all kommunal mark för bostäder efter en markanvisningstävling.

Hur gör en privat aktör som vill bygga lokaler på egen mark och driva verksamhet i egen regi?

De kan söka planbesked eller bygglov och behandlas som ett företag.

Säljer kommunen fastigheter med befintliga byggnader och verksamhet till företag som vill investera i offentliga fastigheter?

Kommunen säljer inte byggnader där det bedrivs kommunal verksamhet. Om en byggnad tomställs och inte behövs längre för kommunal verksamhet kan en försäljning eventuellt bli aktuell och i så fall via en offentlig annonsering.

Vill du ha råd och stöd gällande föreningsfrågor eller fritidsaktiviteter? Då ber vi dig att kontakta kommunens föreningsutvecklare för att få hjälp eller bli lotsad vidare. Om du vill hyra idrottshall, skollokal eller kulturlokal kan du vända dig till lokalbokningen för att se om ledig lokal finns.

Olovlig bosättning

I Linköpings kommun finns det enskilda personer samt grupper av EU-medborgare som bosätter sig olovligen på kommunens mark. För att försöka hejda denna typ av boende arbetar Linköpings kommun tillsammans med polisen.

Arbetet med olovliga bosättningar kan ta tid och det kan vara svårt att komma i kontakt med de personer som bor där. Arbetsprocessen kan se ut på följande sätt:

  • Linköpings kommun får information om eller upptäcker en olovlig bosättning på kommunens mark och tar då kontakt med polisen.
  • Polisen och kommunens personal besöker bosättningen för att lämna information till personerna som bosatt sig där. De blir informerade om att det är kommunens mark och att de inte får bo där på det viset.
  • Om det vistas barn på platsen kontaktas socialtjänsten.
  • Vi behov sker en kontakt med hjälp av tolk.
  • Personerna blir upplysta om när de senast måste lämna området med sina tillhörigheter.
  • Påträffas inga personer vid besöket sätter kommunen upp skyltar om camping förbjuden och ett nytt besök planeras in.
  • Platsen besöks igen efter den tidpunkt då de var tvungna att lämna bosättningen för att se om de flyttat därifrån. Därefter kan området städas av.

Om du vill informera kommunen om en olovlig bosättning behöver vi få information om:

  • Var – i vilket område bosättningen finns.
  • Hur länge bosättningen funnits på platsen, om vetskap om detta finns.
  • Om du vill ha återkoppling i ärendet ber vi dig lämna dina kontaktuppgifter.

Det förekommer även olovliga bosättningar på privatägd mark i Linköpings kommun. Då är det upp till markägaren att ta ställning till bosättningen och anmäla detta till polisen. Om det handlar om förstörelse och sabotage på dessa platser ska även detta anmälas till polisen.

Information om kommunens skog

Senast uppdaterad den 26 mars 2024