Hoppa till huvudinnehåll

Stormusslor i Stångån och Kinda kanal

Större dammussla

Anodonta cygnea. Det här är en ganska sällsynt mussla. Den blir vanligen 12 –16 centimeter lång men kan bli över 20 centimeter. Skalet är oftast gult-olivbrunt men har ibland en matt grön ton.

Allmän dammussla

Anodonta anatina; synonym A. piscinalis. Sveriges vanligaste stormusselart har ett skal som är gult-gulgrönt med livliga gröntoner. Den blir 7–10 centimeter lång, men vissa exemplar kan bli uppåt 14 centimeter.

Tjockskalig målarmussla*

Unio crassus. Den här musslan är inte så stor, 4 –7 centimeter, men den har ett tjockt och tungt skal som är mörkt grön-brun-svart. Skalet är ofta täckt med beläggningar av kalk, järn och mangan.

Flat dammussla**

Pseudanodonta complanata. Den flata dammusslan kan du känna igen på att skalet är sammantryckt från sidorna. Färgen är gulgrön till intensivt olivgrön-brun. Den blir 6 – 8,5 centimeter lång.

Spetsig målarmussla

Unio tumidus. Skalet på den spetsiga målarmusslan är 5 – 8 centimeter långt och tydligt bågformigt. Färgskalan är gulgrön-olivgrön, men på äldre exemplar blir skalen ofta mörkt bruna.

Äkta målarmussla**

Unio pictorum. Den äkta målarmusslan har ett avlångt skal, som går i en gul-gulbrun-ljusgrön färgskala. Den blir 7–10 centimeter lång, ibland ända upp till 14 centimeter.

 

 

*Rödlistad, starkt hotad art (EN)    **Rödlistad, nära hotad art (NT)

Senast uppdaterad den 2 mars 2021