Hoppa till huvudinnehåll

Tillsammans för en livsvänlig innerstad


Magnus Liljedahl och Jessica Törnqvist Stille på café i city

Linköpings vardagsrum – stadskärnan – är i förändring för att bli en ännu mysigare, attraktivare och tryggare plats. För att nå dit samarbetar alla aktörer; kommunen, fastighetsägare och näringslivet – tillsammans mot en gemensam vision. Framtidens stadskärna.

Sommaren 2022 skrev kommunen, fastighetsägare, näringslivet och andra aktörer i stadskärnan på en avsiktsförklaring för hur Linköpings stadskärna behöver utvecklas framåt.

För att den ska vara attraktiv även i framtiden behöver mängden människor under dygnets alla timmar öka. Det innebär att det behövs fler verksamheter och boenden i Linköpings centrala delar – och det är bland annat vad Pilotprojektet i Framtidens stadskärna handlar om.

– Vid Göran Dyks gata och Gyllentorget planeras för cirka 400 nya kontorsarbetsplatser, 80  lägenheter och fler verksamhetslokaler. Det kommer att bli mer liv och rörelse under fler timmar av dygnet – även på kvällstid där den här delen kan upplevas som otrygg, berättar Magnus Liljedahl, projektledare Framtidens stadskärna.

– Utbudet i stadskärnan befinner sig mitt i en förändring, som anpassar sig efter dagens sätt att leva. Nytänkande, kvalitet och samverkan är viktigt för en livsvänlig stadskärna med plats för fler och mer, säger Oscar Åhman, ordförande för cityfastighetsägarna.

– Eftersom stadskärnan kommer att växa blir det fler butiker, men också en större bredd av verksamheter med andra affärsmodeller än vad vi är vana vid. Det kan exempelvis vara ett kontor som även erbjuder någon form av för­säljning, eller tillfälliga popupbutiker med annorlunda mix.

Men också utbildning, kultur och olika former av serviceställen. Vi ser tydliga trender att verksamheter generellt behöver kunna ställa om och vara anpassningsbara på ett helt annat sätt än tidigare. Hållbarhet och cirkularitet i affärsmodellerna kommer det också finnas mer av i framtidens stadskärna, säger Jessica Stille Törnqvist, VD för Citysamverkan.

Testar nytt i tillfälligt lediga lokaler

När ett företag lämnar sina lokaler i city får fastighetsägarna snabbt förfrågningar från nya intressenter som vill etablera sig där. Men det kan ta tid att hitta rätt hyresgäst, som kompletterar övrig mix på ett bra sätt, vilket innebär att lokaler ibland står tomma en tid. Men hur kan man utnyttja lokalerna i väntan på rätt etablering?

Ett av syftena i projektet Framtidens stadskärna är att våga testa och utvärdera nya idéer för en ökad puls och attraktivitet i city. Det är precis vad som händer i sommar, när Culture Pop-Up bjuder in en bred mix av kulturaktörer till stadskärnan. Fastighetsägare med tillfälligt vakanta lokaler i de mest attraktiva gångstråken, låter kulturen flytta in under en månad - helt kostnadsfritt.

– Det har varit väldigt korta ledtider - men när vi fick den här idén kände vi att den var för bra för att hålla till nästa sommar. Vi tog snabbt fram konceptet och bjöd in kulturaktörer genom våra samarbetspartners, och fick in över 50 intresseanmälningar på väldigt kort tid. Därefter kom det svåra, att välja ut ett gäng som kompletterar varandra och samtidigt bidrar till puls i city på ett bra sätt, säger Jessica.

Besökarna kan ta del av ett brett kulturuttryck, bland annat dans, musik, keramik, måleri och teater - och det i form av både utställningar och kurser.

– Det vi ser är att ett mixat utbud lockar fler besökare, vilket gynnar alla företag och handlare i innerstan. Under sommaren har vi alltid många besökare i Linköping, och vi ville göra något för att stärka attraktionskraften ännu mer. Dessutom blir det ett sätt för kulturaktörer att få testa på hur det är att verka i stadskärnan - förhoppningsvis vill fler etablera sig här permanent framöver. De är en viktig del i att skapa framtidens stadskärna, säger Jessica.

Gunilla Frennesson i sin butik Edblad

Bred och bra mix lockar

Något som blivit allt tydligare på senare år är att allt fler söker sig till stadskärnan för att även göra annat än att shoppa.

– Stadskärnor generellt, inklusive Linköpings, har en ökad konkurrens från omvärlden med bland annat digitalisering och näthandel. För att vara ett förstahandsval för våra kunder gäller det att vi erbjuder något unikt. Det kan vara upplevelsen, en tjänst eller unika produkter. Vi vet att ett brett utbud och en bra mix av verksamheter lockar fler till stadskärnan. Vi vill kunna äta och umgås på restauranger och kaféer, ta del av kultur- och fritidsliv. Det är viktigt med en levande stad som är föränderlig efter vad besökarna efterfrågar, förtydligar Jessica.

Gunilla Frennesson driver butiken Edblad och är också ordförande i Cityföreningen.

– Jag brinner verkligen för levande handel och vi har handlarna med oss fullt ut. Om jag fick som jag ville skulle jag vilja ha Innersta-dagar varje dag, haha. Det bästa är när alla verksamheter arbetar tillsammans och mot samma mål. Linköpings kommun är en viktig samarbetspart i många delar, tillsammans med Citysamverkan, med över 180 medlemmar, Visit Linköping & Co, Kultur- och fritidsförvaltningen, fastighetsägarna och övrigt näringsliv i stadskärnan samverkar vi alla för att skapa en levande stadskärna, säger Gunilla.