Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Internationellt

"VÄRLDEN KRYMPER". Den upptäckten kan du ha chans att göra som elev på Anders Ljungstedts Gymnasium.

Händer med jordglob

 

Skolan har många års erfarenhet av internationella elevutbyten vilket medfört att vi blivit tilldelade en VET Mobility Charter av UHR på uppdrag av EU-kommissionen. Den möjliggör att elever från ALG kan förlägga 2-4 veckors APL (Arbetsplatsförlagd lärande) i annat land. Personalen har möjlighet att jobbskugga på skolor runt om i Europa. Kontinuerligt deltar också personal i kompetensutveckling utomlands i form av kurser och konferenser. Mötet med kollegor från andra länder utvecklar de pedagogiska och didaktiska metoderna på ALG.   

”I have grown more confident both in myself as a person but also I feel that my German has gotten a lot better. I now know how to behave in front of a culture that is so different to my own at least more so when before. All those things I have mentioned will help me in my professional life as well as my personal life.”

“I am now more confident in using foreign languages and to talk to people I don´t know. This will help much in the future in both my professional life and my personal life.”

”Under utlandsvistelsen så fyllde jag år. Gissa om jag blev förvånad när mina kompisar tillsammans med dom andra utländska eleverna som bodde i studentkorridoren ordnade ett överraskningsparty. Det blev en helt fantastik födelsedag! Tack alla underbara människor!”

”De första dagarna tyckte jag att det var lite otäckt, men jag lärde mig att man ska försöka att göra det man är rädd för. Att göra det man är rädd för är att vara riktigt modig och jag upptäckte att man klarar av mycket mer än man tror.”

 Våra internationella samarbeten:

Sedan många år tillbaka har elever på Barn- och fritidsprogrammet genomfört APL i Finland. Vi samarbetar med Helsinki Deaconess Institute. Eleverna får möta både den finska och finlandssvenska kulturen under vistelsen i Helsingfors. 

Frankrike

Anders Ljungstedts Gymnasium har ett långt samarbete med Lycée Sainte Catherine i Le Mans. Elever på RL och HT genomför APL på bagerier, restauranger och butiker i Le Mans och får möta den franska kulturen och samhället. Vi tar också emot franska elever för praktik i Linköping. Ett resultat av utbytena är att du kan njuta av franska bakverk i skolans butik och café Anders.

Irland

Coláiste Dhúlaigh College i Dublin är vår samarbetspartner på Irland. Här har elever från ALG genomfört APL under en rad år. De får möjligheten att möta den irländska kulturen och jämföra de olika utbildningssystemen. Elever från Dublin kommer till Linköping för praktik på förskolor. De deltar också i lektioner på ALG. 

Nederländerna

Nederländerna är ett enkelt land att samarbeta med. De är väldigt duktiga på engelska och bra på att hitta lämpliga praktikplatser till våra elever. De har ett mycket professionellt arbete kring APL och att få möjligheten att ta del av detta är värdefullt. Vi samarbetar både med Horizon College med campus i Alkmaar, Heerhugowaard och Hoorn samt med Rijn IJssel i Arnhem. Många av eleverna som gått på Anders Ljungstedts gymnasium de senaste 20 åren har haft APL via någon av dessa skolor, både inom bageri, restaurang, förskoleverksamhet, skola, bygg och anläggning. Anders Ljungstedts gymnasium har också varit värd för många elever och lärare som kommit från Nederländerna för olika utbyten. 

bageritjejer på Horizon College

Storbritannien

Under de senaste åren har Anders Ljungstedts gymnasium samarbetat med Doncaster College i flera EU-finansierade projekt. Det har varit APL och andra former av utbyten mellan elever och personal på framför allt Second Chance School, Hantverksprogrammet, Fordonsprogrammet och Bygg- och anläggningsprogrammet. Anders Ljungstedts gymnasium var koordinator i Grundtvig-projektet ”Mobility in Learning in Europe” med deltagare från Belgien, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien, Storbritannien och Tyskland.   

Tyskland

Oberstufenzentrum Elbe-Elster i staden Elsterwerda är skolans nuvarande samarbetspartner i Tyskland. Här kan elever från Barn- och fritidsprogrammet förlägga en del av sin APL. Bland de tyska eleverna är det populärt att genomföra praktik hos oss i Linköping. 

Skolan har ett mångårigt samarbete med St Joseph´s Technical Institute, Kisubi, Entebbbe, Uganda. I oktober 2012 besökte elever och lärare från Anders Ljungstedts gymnasium skolan i Uganda och fick många nya erfarenheter, ny kunskap, nya vänner och minnen för livet. I april-maj 2013 var det dags för elever och lärare från St Joseph´s att besöka oss i Linköping. Olika studiebesök i Östergötland och i Stockholm stod på programmet men framför allt deltog de ugandiska eleverna och lärarna på våra lektioner i karaktärsämnen. 

Utbytet har möjliggjorts av Sidas Athenastipendium.

Linz är Linköpings vänort och vi samarbetar med en skola i staden som heter HBLW-Landwiedstrasse. Skolan har bl a restaurangutbildning samt tar emot många nyanlända elever liksom ALG. Österrike har ett mycket utbyggt system inom lärling som vi kan lära av. Våra elever från RL inriktning bageri/konditori får chansen att praktisera på stadens mest välkända bagerier/konditorier. Ett av konditorierna tillverkar Linz-tårtan som är berömd över hela Österrike. Under våren 2016 jobbskuggade en av våra engelsklärare en kollega på skolan och de diskuterade bl a hur man bäst undervisar i engelska som främmande språk. 

Senast uppdaterad den 17 november 2016