Hoppa till huvudinnehåll

Internationellt

Världen krymper. Den upptäckten kan du ha chans att göra som elev på Anders Ljungstedts gymnasium.

Händer med jordglob

 

Skolan har många års erfarenhet av internationella utbyten och blivit tilldelad en ackreditering inom Erasmus+ yrkesutbildning 2021-2027. Den möjliggör att elever från Anders Ljungstedts gymnasium kan förlägga 2-4 veckors APL (Arbetsplatsförlagd lärande) i annat land. Personalen har möjlighet att jobbskugga på skolor runt om i Europa. Kontinuerligt deltar också personal i kompetensutveckling utomlands i form av kurser och konferenser. Mötet med kollegor från andra länder utvecklar de pedagogiska och didaktiska metoderna på skolan.   

“I am now more confident in using foreign languages and to talk to people I don't know. This will help much in the future in both my professional life and my personal life.”

”Under utlandsvistelsen så fyllde jag år. Gissa om jag blev förvånad när mina kompisar tillsammans med dom andra utländska eleverna som bodde i studentkorridoren ordnade ett överraskningsparty. Det blev en helt fantastisk födelsedag! Tack alla underbara människor!”

”De första dagarna tyckte jag att det var lite otäckt, men jag lärde mig att man ska försöka att göra det man är rädd för. Att göra det man är rädd för är att vara riktigt modig och jag upptäckte att man klarar av mycket mer än man tror.”

 Våra internationella samarbeten:

Belgien – Wikipedia

Skolans nyaste samarbetspartner är Belgien och skolan VITO Hoogstraten. Vi har under läsåret 2022-2023 haft besök av flera belgiska lärare som jobbskuggat här på Anders Ljungstedts gymnasium. Många intressanta och lärorika diskussioner mellan kollegor har det varit. Kommande läsår hoppas vi också kunna genomföra elevutbyten.

Frankrikes flagga

Anders Ljungstedts Gymnasium har ett långt samarbete med Lycée Sainte Catherine i Le Mans. Elever på RL och HV genomför APL på bagerier, restauranger och butiker i Le Mans och får möta den franska kulturen och samhället. Vi tar också emot franska elever för praktik i Linköping. Ett resultat av utbytena är att du kan njuta av franska bakverk i skolans butik och café Anders.

Islands flagga

På Island samarbetar ALG med skolorna Technical College Reykjavik och Kopavogur College. Personal från flera av skolans program har besökt skolorna, skapat kontakter för utbyten och jobbskuggat. Elever från Bygg- och anläggningsprogrammet, Restaurang- och livsmedelsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet har genomfört praktik på företag i Reykjavik. Anders Ljungstedts gymnasium har också tagit emot besök av personal och elever från Technical College Reykjavik. Personal och elever har deltagit i undervisningen, genomfört studiebesök kopplat till branschen och haft praktik.

Nederländernas flagga

Nederländerna är ett enkelt land att samarbeta med. De är väldigt duktiga på engelska och bra på att hitta lämpliga praktikplatser till våra elever. De har ett mycket professionellt arbete kring APL och att få möjligheten att ta del av detta är värdefullt. Vi samarbetar med Horizon College med campus i Alkmaar, Heerhugowaard och Hoorn, och elever på RL genomför APL på bagerier och restauranger. Anders Ljungstedts gymnasium har också varit värd för många elever och lärare som kommit från Nederländerna för olika utbyten. 

Storbritanniens flagga

Under de senaste åren har Anders Ljungstedts gymnasium samarbetat med Doncaster College i flera EU-finansierade projekt. Det har varit APL och andra former av utbyten mellan elever och personal på framför allt Second Chance School, Hantverksprogrammet, Fordonsprogrammet och Bygg- och anläggningsprogrammet. Anders Ljungstedts gymnasium var koordinator i Grundtvig-projektet ”Mobility in Learning in Europe” med deltagare från Belgien, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien, Storbritannien och Tyskland.   

EU:s flagga med texten "Medfinansieras av Europeiska unionen"

Senast uppdaterad den 29 mars 2023