Hoppa till huvudinnehåll

Västra Valla - Del av Intellektet 1

Arbete pågår med att ta fram ett förslag på 600-800 student- och forskarbostäder vid södra Campusområdet och vid Campushallen i Vallastaden.

Intellektet.png

Markeringen i kartan visar planområdet.

Detaljplanen skapar förutsättningar till förtätning och komplettering med bostäder på Linköpings campus, Campus Valla. Förändringen av planen gör det möjligt för byggnaderna att innehålla affärer, service, kontor och vuxenutbildning. Den säkerställer också att Kunskapslänken kan byggas om till ett prioriterat kollektivtrafikstråk med goda cykelförbindelser. Planområdet ligger alldeles i mötet mellan Campus Valla och Vallastaden och föreslår bebyggelsekvarter i tre delområden. Planen möjliggör bebyggelse i upp till tio våningar alldeles intill Nobeltorget men föreslår generellt byggnader i ca fem våningar. Detaljplanen möjliggör för cirka 1 300 bäddar fördelat på cirka 700 lägenheter.

Arbetet med detaljplanen är ett led i genomförandet av kommunens "Fördjupad översiktsplan Mjärdevi och Västra Valla", antagen 2019, samt Linköpings universitets och Akademiska Hus "Campusplan Campus Valla, LiU 2018-2030", upprättad 2018.

Frågor och svar

Ett urval av inkomna frågor och svar om förslaget.

Fråga 1:
Vad vill ni bygga i Linköping?

Svar:
Detaljplanens syfte är att möjliggöra en komplettering av campus med studentbostäder i kollektivtrafiknära läge. Detaljplanen är uppdelad i tre olika områden och byggnaderna anpassas till omgivningen i respektive område. Detaljplanen möjliggör för cirka 1 300 bäddar fördelat på cirka 700 lägenheter. Bostäder på campus är tänkt att stärka Linköpings attraktivitet i stort som studentstad och mer specifikt universitetets möjlighet att attrahera fler studenter och forskare. Att integrera utbildning, forskning och boendemiljöer ökar attraktivitet och skapar liv på campus.

Fråga 2:
Går det redan nu att säga något om hur byggnaderna kommer att se ut? Materialval?

Svar:
Detaljplanen kommer inte att styra materialval, men höjd och i viss mån placering av byggnadskroppar och dess takutformning. Färg- och materialval kommer att utvecklas och fastställas i senare skede, med inspiration från Vallastaden och campusområdet.

Fråga 3:
Hur ser ni på att ni bygger bort många parkeringar i området? Kommer parkeringsytorna att ersättas?

Svar:
För område 2 och 3 föreslås en omdisponering av parkeringsytorna så att Akademiska Hus hyresgäster inte får färre parkeringsplatser. Vad gäller område 1 så kommer parkeringsplatser att försvinna men enligt framtagen parkeringsutredning så ska befintliga parkeringsplatser på campus vara tillräckliga för Akademiska Hus hyresgäster.

Fråga 4:
Men behövs inte marken där ni nu vill bygga bostäder som en garant för att möjliggöra att universitetet växer/utvecklas? 

Svar:
Både den fördjupade översiktsplanen för Mjärdevi och Västra Valla samt Campusplanen har pekat ut dessa lägen som lämpliga för förtätning med bostäder, och campusområdet har flertalet outnyttjade byggrätter inom befintliga detaljplaner. Akademiska hus har även stora markreserver i det fall att ett framtida behov skulle uppkomma. 

Process

Detaljplanen handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagen 2010:900. Samråd pågick 19 april-31 maj 2022. Öppet hus, med möjlighet att ta del av detaljplaneförslaget, diskutera och ställa frågor, genomfördes 18 maj 2022.

Processen för när en detaljplan tas fram. Visar avsnittet Bearbetning.

Bearbetning

Synpunkter som kommer in under samrådet kan leda till att detaljplaneförslaget bearbetas. Det innebär att detaljplaneförslaget omarbetas för att bättre anpassas till platsens förutsättningar. Kommunen svarar på inkomna synpunkter i en så kallad samrådsredogörelse.

Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?

På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.

Dokument

Kommunens projektledare

Kommunens planarkitekt för projektet är Ida Hellman. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

 

Senast uppdaterad den 28 mars 2024