Hoppa till huvudinnehåll

Gottfridsberg - trygghetsboende och förskola

En ny byggnad med förskola och trygghetsboende ska byggas i Gottfridsberg. Området ligger i anslutning till parkerna Hjälmsätersberget och Lektorshagen.

Visionsbild på hur den nya byggnaden kan se ut. Rött trähus i varierande höjd. Huset ligger intill andra flerbostadshus och grönska. I förgrunden syns en förskolegård.

Visionsbild på den nya byggnaden med förskola och trygghetsboende. Bild: M5 arkitektur

Vad ska hända?

En ny byggnad med förskola och trygghetsboende ska byggas i Gottfridsberg. Den nya byggnaden blir som mest nio våningar och ska ligga på samma plats som den befintliga förskolan, som ska rivas. Området ligger i anslutning till parkerna Hjälmsätersberget och Lektorshagen i Gottfridsberg.

Förskola

Den nya större förskolan för 120 barn tar plats i de två nedersta våningarna i byggnaden. Våningarna med förskoleverksamhet kommer ha en större yta per våning än den ovanliggande bostadsdelen. På så vis kan de boende använda delar av förskolans tak som terrass.

Den del av Hjälmsätersberget som blir förskolegård ska vara tillgänglig för allmänheten efter förskolans öppettider.

Trygghetsboende

Ovanpå förskolan ska en bostadsdel för trygghetsbostäder byggas. Bostadsdelen innehåller cirka 40 lägenheter på våning tre till nio. Entrén till lägenheterna kommer att ligga i nordöst på våning ett. Bostadsdelen har formen av ett så kallat stjärnhus med tre flyglar. De tre olika flyglarna har olika våningstal för att möta omgivningen på ett mjukare sätt.

Trygghetsboende är en boendeform som riktar sig till äldre, lägenheterna är funktionellt utformade och har bland annat gemensamma lokaler och bovärd.

Trafiklösning och parkering

Tidigare har bilar kunnat ta sig fram till förskolan via en infart genom en portik från Hjälmsätersgatan. Färdtjänstfordon och liknande får endast köra fram till det nya huset genom portiken. Övriga får parkera utanför. Därmed minskar biltrafiken genom portiken.

Avfalls- och transportfordon kommer precis som tidigare kunna köra fram till huset via grannfastigheten Omtanken 2 i norr.

Eftersom trygghetsboende är en boendeform med förhållandevis lågt parkeringsbehov skapas inga nya parkeringsplatser för de boende. Parkeringsbehovet löses inom Stångåstadens befintliga parkeringsbestånd.

Visionsbild från gatuperspektiv. Rött trähus och flera våningar. Intill huset syns ett rött staket, träd och lekredskap för barn. Bredvid staket finns en gångväg.

Visionsbild på den nya byggnaden med förskola och trygghetsboende. Bild: M5 arkitektur

Varför gör vi detta?

Den föreslagna förskolan bedöms vara strategiskt placerad utifrån målen i översiktplanen. Utbildningsförvaltningen har beställt denna förskola utifrån de behov som de bedömer kommer uppstå om ett par år.

Förskolans kapacitet för 120 barn beror på kommunens inriktning om att nya förskolor som byggs ska eftersträva denna storlek, eftersom det blir resurseffektivt och ekonomiskt effektivt att samla enheter, kök etcetera.

När gör vi detta?

Det finns ingen tidplan för när byggnationen kan starta. Byggnationen av den nya byggnaden med förskola och trygghetsboende styrs av behovet av lokaler för barnomsorg. När det finns en beslutad tidplan kommer vi att informera om den här.

Vilka gör detta?

Huset byggs av de kommunala fastighetsbolagen Lejonfastigheter och Stångåstaden.

Byggaktörernas webbsidor

Processen

Process för detaljplan, laga kraft

Laga kraft

Detaljplanen eller områdesbestämmelserna får laga kraft tidigast tre veckor efter att beslutet om antagande har tillkännagetts på kommunens anslagstavla. Att detaljplanen eller områdesbestämmelserna får laga kraft innebär att den/de gäller tills den/de upphävs eller ändras.

Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?

På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.

Senast uppdaterad den 13 mars 2024