Hoppa till huvudinnehåll

Om Oss

Passagen Konsthall hittar du på Stora Torget 2, Linköping. Här visar vi samtidskonst av både lokala, nationella och internationella konstnärer. Vi ordnar flera olika utställningar varje år och bjuder med jämna mellanrum in till vernissage, föreläsningar och andra kulturella evenemang. På vår webbplats kan du läsa mer om våra verksamheter och utställningar samt ta del av vårt nyhetsbrev.

Historia


Passagen Konsthall har funnits på Stora Torget i centrala Linköping sedan 1998. Tidigare har byggnaden använts för många olika ändamål, till exempel som saluhall och senare som café, men i slutet av 80-talet påbörjades förvandlingen till konsthall.
Konstnärerna i Linköping hade redan under 1980-talet börjat uttrycka sin vilja att se fler ateljéer och rum för deras konst. Det var ont om stora lokaler i centrala Linköping, men till slut hittades en tom lokal på Drottninggatan som kunde fungera som knutpunkt för Linköpingskonstnärerna. Det var en övergiven kapsylfabrik vid namn ALKA. AL stod för aluminium, KA var initialbokstäverna i ordet ”kapsyl” och detta projekt blev känt som ”Konsthall ALKA”.


Konsthallen blev väldigt populär, speciellt med en utställning där man samarbetade med konstnärer från Berlin i samband med att den Berlinska muren föll 1989, men Konsthall ALKA blev tyvärr ett kortlivat projekt då byggnaden på Drottninggatan planerades att rivas inom två år för att göra plats för nya och modernare byggnader.
Detta ledde däremot till en vilja att skapa en permanent konsthall i Linköping och under 90-talet sökte man efter lämpliga lokaler. Den lokal som nu är Passagen blev 1995 platsen för en spännande ny utställning vid namn ”ART NOW!” , där Linköpingskonstnärer bjöds in för att bidra med sin konst. Press och publik bjöds in och utställningen blev succé.
Kort därefter, 1997, fattades det ett beslut av kultur- och fritidsnämnden att en ny konsthall skulle öppnas. Den då slitna gamla saluhallen renoverades och Passagen Konsthall öppnade upp sina dörrar år 1998.

Passagen Idag

Idag erbjuder Passagen en mängd olika utställningar varje år med målet att visa lokal, regional, nationell, och internationell konst. Tanken är att ge lokala konstnärer en plats att visa sina alster och att främja kulturen i Linköping, samtidigt som man också har konst på en större skala i åtanke. Det går att läsa mer om våra pågående och kommande utställningar via länken på föregående sida.


Passagen är en del av Kultur- och fritidsnämnden i Linköpings kommun. Det betyder att Passagen till 100% finansieras av skattemedel och därför kan erbjuda fri entré till alla utställningar och föreläsningar, samt subventionerade priser på skapande verksamheter för barn och unga.

 

 

Senast uppdaterad den 2 april 2024