På Gång
Filmakademin - föreläsningar med Cinemax, Linköpings filmstudio
Torsdag 17/10 kl 18.30
Skolbio som pedagogiskt redskap
Katarina Eriksson Barajas, professor i pedagogik vid Linköpings universitet
Undervisning är en central demokratisk fråga. Kan film användas som pedagogiskt redskap? En forskargrupp har studerat hur högstadie- och gymnasieelever reagerar på filmvisningar. Professor Eriksson Barajas kommer att berätta om denna undersökning. Gruppen fann att elever i samtal om filmen Ondskan konstruerade en rättfärdig och en ond mobbare, som båda uppfattades vara produkter av omständigheterna, snarare än ansvariga för sina handlingar. Och när en grupp elever diskuterade filmen Lilya 4-ever behandlade de både filmens ämne, trafficking, och gjorde motstånd mot indoktrinering från vuxenvärlden.
Torsdag 28/11 kl 18.30
Flyktigheten fångad? Att (åter)skapa biograffilmens historia
Åsa Jernudd, lektor i filmvetenskap vid Örebro universitet
Idag ser vi på film som aldrig förr – på Instagram, som korta videor på Tiktok eller Facebook, serier på streamingtjänster och långfilmer på Netflix. Någon enstaka gång klämmer vi in ett biografbesök. Var det annorlunda förr?
Den tidiga efterkrigstidens ungdomskultur genomsyrades av film – som sågs på bio. Fram till tevens ankomst hade biografen monopol på rörlig bild. Ungdomarna inte bara gick på bio, de hängde på biografer och närliggande fik eller stråk, pratade film, härmade filmstjärnor, samlade på idolporträtt och biobiljetter. Det fanns fler biografer per capita i Sverige än någon annanstans i Europa och de var utspridda över hela landet. På eller nära minsta ort fanns (minst) en biograf som visade film (minst) ett par tre gånger i veckan.
Åsa Jernudd kommer att berätta om sin forskning om den svenska biografkulturens framväxt och särart. Hon ger också röst åt publikens upplevelser av att gå på bio i Sverige på 1950-talet, under filmens storhetstid, och in i 1960-talet, då biograferna hade tappat större delen av sin publik. I sin vardaglighet och flyktighet tycks de filmupplevelser som skapar filmkulturer lätt gå förlorad. Hon fördjupar vår förståelse för vad biograffilm har betytt, samt hur den fungerar som upplevelse över tid, och på så sätt komplettera och nyansera den etablerade filmhistorien.
Fri entré till samtliga föreläsningar
Övriga programpunkter
2/10, 19.00: Dockteater “Primus” - Samarbete med Riksteatern
I en dockteateruppsättning får vi följa Primus liv från uppväxten i Östersund, åren till sjöss och hans 46 år som inlagd på mentalsjukhuset Frösö sjukhus.
Biljetter hittar du på RiksteaternLinkoping.se
16/11, 15.00: Tarantinos tavlor - Samarbete med Östgötamusiken
Konstpaus med Östgöta Brasskvintett och musik av David Björkman, Tarantino Suite – An Exhibitionist at the Pictures, där vi möter karaktärer ur Tarantinos verk.
Biljetter hittar du på Ostgotamusiken.se
12/10, 12.00: Boksläpp och signering - Gudrun Rabenius
Kulturjournalisten Ulrika Knutson samtalar med konstnären
Konstvandring, november
Upplev utställningar under november månad genom att gå Linköpings konstvandring! Besök tio, eller fler, medverkande gallerier under november och samla stämplar för att få chans att vinna ett presentkort till Linköpings Innersta.
Medverkande gallerier:
Linköpings Konsthall Passagen
Galleri Sander
Galleri R
Galleri Skådebanan
Galleri Magnifik
Galleri Gjuteriet
Art Gallery
SAAB Konstnärsförening
Galleri Vända Sida - Huvudbiblioteket
Malmslätts Bibliotek
Berga Bibliotek
Ekholmen Bibliotek
Fler gallerier kan tillkomma
Programverksamhet i vår ateljé
Just nu arbetar vi med att ta fram olika vuxenverksamheter i vår ateljé och tar gärna emot tips. Är du senior eller vuxen och är intresserad av att delta i en konstnärlig verksamhet, hör av dig till [email protected] eller fyll i vårt formulär som du hittar nedan.