Hoppa till huvudinnehåll

Arbetshoppet

På Vård- och omsorgscolleges initiativ drev FoU Centrum projektet Arbetshoppet. Det skulle göra det möjligt för ca 200 personer som stod långt ifrån arbetsmarknaden att få arbetsplatslärande inom vård och omsorg.

Mål och syfte

Projektet har som mål att ta fram en modell för arbetsplatslärande/ snabbspår. Detta med syftet att få personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att få jobb inom vården och omsorgen och i syfte att klara framtida kompetensförsörjning.

Målgrupp

FoU Centrum tillsammans med region Östergötland, arbetsförmedlingen, fackförbundet Kommunal samt kommunerna Linköping, Norrköping, Motala, Söderköping, Kinda, Valdemarsvik och Ödeshög drev projektet Arbetshoppet under åren 2016-2019 i syfte att klara kompetensförsörjningen inom vård och omsorg. Projektet finansierades av Europeiska socialfonden (ESF).

Metod

Deltagarna fick extra stöd för att ta sig in på arbetsmarknaden via en personlig ”Case manager” samt välutbildade handledare på praktikplatsen. Cirka 30 arbetsplatser och 60 handledare involverades i projektet. Projektet innehöll också transnationella utbyten samt framtagande/utprovande av ett webbverktyg som kunde underlätta för deltagarna i lärandeprocessen.

Resultat

En av slutprodukterna i projektet var att få fram en väl dokumenterad modell för arbetsplatslärande. För deltagarna så var målet att minst hälften av deltagarna (ca 200 personer) ska ha ett arbete eller fortsatt till studier vid projektets slut.

Detta projekt medfinansieras av Europeiska unionen/Europeiska socialfonden.

EU-flagga

Senast uppdaterad den 23 mars 2023