Hoppa till huvudinnehåll

Linköpingsinitiativet presenterar: HKScan


– Våra egna klimatmål överensstämmer på många sätt med kommunens. Nu ser vi fram emot att det skapas bra synergieffekter med övriga medlemmar inom Linköpingsinitaitivet.

Med uppemot 700 anställda bara i Linköping är HKScan en av våra största arbetsgivare. I fabriken i Tornby framställs årligen 110 000 ton köttbaserade produkter, vilket också gör dem till ett av kommunens mest energiintensiva bolag. Arbetet med att minska verksamhetens klimatpåverkan är dock ständigt pågående. 

– Mitt ansvarsområde rör främst energisidan, säger Harald Trygg, bolagets teknikchef i Linköping. Men vårt hållbarhetsarbete täcker in hela värdekedjan, allt från gårdarna till förpackningar.

Investeringar för klimatet

Centralt driver HKScan även frågan om det hållbara i att äta kött. Något som resulterat i högt ställda mål – CO2-neutralitet i hela värdekedjan till 2040, och för de egna anläggningarna till år 2025. Att använda råvaror från svenska gårdar med sund djurhållning och ansvarsfullt producerat foder är ett sätt att reducera klimatavtrycken. Ett annat är att se till att produktionen är så energieffektiv och genererar så lite utsläpp som möjligt.

– De senaste åren har vi gjort stora investeringar här i Linköping som syftar till just det, berättar Harald. Bland annat har vi flera nya förpackningsmaskiner som förbrukar betydligt mindre plast, tryckluft, el och kylvatten. Vi har byggt om vårt värmesystem för att bättre ta tillvara på energin, och investerat i reningsverket för att få ner utsläpp av fett. Överlag jobbar vi med att säkerställa att vi använder de mest effektiva alternativen.

Gemensamma utmaningar

Hållbarhetsstrategin är gemensam för hela HKScan. Man har täta kontakter inom organisationen och stödjer varandra i frågor kring drift och miljö. Genom Linköpingsinitaitivet hoppas Harald och hans kollegor också kunna benchmarka mer lokalt. Ett projekt som kan bli aktuellt framöver är värmeåtervinning.

– Eftersom vi använder mycket kyla produceras samtidigt en massa värme som går att återvinna, både i vår verksamhet och externt. Det har vi börjat prata med Tekniska verken om. Vid nätverksträffarna har vi också haft diskussioner om plast och hur vi kan minimera användandet och avfallet.

Att andra livsmedelsproducenter, som Arla och Cloetta, är med i Linköpingsinitaitivet ser Harald som mycket positivt. 

– Vi har liknande utmaningar kring just plast, energiåtervinning och spillprodukter och kan därför ha särskilt stor nytta av varandra.

Nya kontakter

För HKScans del är medlemskapet framför allt ett sätt att möta företag och aktörer som de normalt inte har kontakt med, för att se vad de kan tillföra varandra. Likaså att få närmare kontakt med kommunen i vissa frågor, exempelvis när det gäller trafik, transporter och flödet av människor.  

– Sedan är det naturligtvis viktigt för oss att bidra till klimatarbetet i stort. Våra egna mål överensstämmer på många sätt med kommunens. Nu ser vi fram emot att det skapas bra synergieffekter med övriga medlemmar inom Linköpingsinitaitivet.

Text: Lena Tedebro Palmér