Hoppa till huvudinnehåll

Linköpingsinitiativet presenterar: Stångåstaden


– Möjligheten att träffa, utbyta erfarenheter och samverka med andra fastighetsbolag är en stor fördel. Det tror vi kommer att ge positiva effekter framåt.

Sedan 2020 är Stångåstaden en aktiv medlem i Linköpingsinitiativet. Som stadens största hyresvärd och flitig byggherre har de en viktig roll i klimatarbetet. Bolagets utsläpp sker dels från energianvändningen under förvaltningsskedet, dels i form av materialanvändning, avfall samt transporter vid ny- och ombyggnation. Dessa frågor har en framskjuten plats hos Stångåstaden, och miljötänket finns med i alla led. 

Intressanta beteenden

– Det gäller inte bara bygg och förvaltning, våra 33 000 hyresgäster spelar också en betydande roll. För att vi ska nå våra, och kommunens klimatmål, måste vi ha med dem på tåget, säger Malin Ribbenhed, kvalitets- och hållbarhetschef. 

Stångåstaden strävar efter att ha en tät och nära dialog med sina hyresgäster. Framför allt vill man ge dem förutsättningar att bli mer klimatsmarta, allt från att underlätta avfallshanteringen och ge energispartips till att erbjuda cykelpooler. 

– Det handlar mycket om att förändra beteenden, vilket inte är alldeles enkelt, menar Mårten Danckwardt-Lillieström, energistrateg. Det tar betydligt längre tid än att göra en teknisk åtgärd, men är samtidigt väldigt intressant.

Upphandling som påverkansmedel

Medlemmarna i Linköpingsinitiativet antar olika utmaningar inom områdena energi, materialflöden eller transport och resor. Stångåstaden har valt att delta i fokusgrupper som rör energioptimering av fastigheter, beteendeförändringar för anställda och hyresgäster samt CO2 i beslutsunderlag. Det sistnämnda är Malin gärna med och driver. 

– Eftersom vi är stora beställare har vi stora möjligheter att påverka våra leverantörer. De har ju också ambitioner när det gäller miljön, och om vi hittar gemensamma lösningar kan vi komma så mycket längre än om var och en bara gör sitt. 

Stångåstaden testar nu en modell där anbudslämnaren ska ange förbättringsförslag för att minska klimatpåverkan vid nyproduktion. De erfarenheterna har presenterats för medlemmarna i Linköpingsinitiativet. 

– Det är kul att kunna dela med sig av det vi kan, säger Malin. Och vi får själva ta del av andras kunskaper, metoder och erfarenheter vid träffarna.

Stor potential

Stångåstaden är en del av kommunkoncernen och är därför vana vid att samarbeta med övriga kommunala bolag, som Lejonfastigheter och Sankt Kors. 

– Men de har inte riktigt samma typ av fastigheter som oss så för vår del är möjligheten att träffa, utbyta erfarenheter och samverka med andra fastighetsbolag en stor fördel med Linköpingsinitiativet. Det tror vi kommer att ge positiva effekter framåt, säger Mårten.

Det Malin och Mårten nu hoppas på är att de nyfunna kontakterna ska leda till mera konkreta insatser som kopplar till kommunens klimat- och energiprogram. 

– Det finns en stor potential i det här nätverket. Det måste finnas massor av saker vi kan göra gemensamt!

Fotograf: Andreas Äijä
Text: Lena Tedebro Palmér