Hoppa till huvudinnehåll

Linköpingsinitiativet presenterar: Saab


Fasad av ett hus med Saabs logga på.

– Att vi även lokalt engagerar oss i klimatfrågor och visar vårt samhällsengagemang är jätteviktigt, både för oss som företag och för alla våra medarbetare här i Linköping.

Med cirka 4 500 anställda är Saab stadens största privata arbetsgivare och en given deltagare i Linköpingsinitiativet. Som global koncern har man sedan många år ett strategiskt och aktivt hållbarhetsarbete där ekologi, ekonomi och samhälle är hörnstenar.

– Vi värderar och arbetar med dessa tre områden lika mycket, säger Ellen Molin, vice affärsområdeschef för Saab Aeronautics – exempelvis genom att göra ansvarsfulla investeringar, driva frågor kring demokrati och yttrandefrihet och, naturligtvis, bekämpa klimatförändringarna. I grunden handlar det om att skydda vårt samhälle.

Ambitiös agenda för hållbarhet

De senaste åren har Saab tagit stora steg på vägen mot en ny hållbarhetsstrategi som sätter en ambitiös agenda, inte minst när det gäller klimatarbetet. 

– De frågorna blir viktigare och viktigare för varje dag, säger Ellen, Här förväntas vi bidra på alla sätt vi kan. Och våra medarbetare förväntar sig att vi gör det.

I hållbarhetsstrategin lyfts innovation, partnerskap och industriella samarbeten fram som särskilt värdefulla framgångsfaktorer. Något som på många sätt kopplar till företagets medverkan i Linköpingsinitiativet.

– Eftersom vi är en så stor aktör i kommunen blev vi kontaktade och tillfrågade redan från start, och för oss var det en självklarhet att delta, säger Malin Sundqvist, miljökoordinator. Att vi även lokalt engagerar oss i klimatfrågor och visar vårt samhällsengagemang är jätteviktigt, både för oss som företag och för alla våra medarbetare här i Linköping.

Energi och beteenden

Malin och hennes kollegor på Saab har valt att gå med i nätverkets fokusgrupper kring energieffektivisering och beteendeförändring.

– Att optimera vår energiförbrukning och därmed minska vår klimatpåverkan är något som vi alltid strävar efter. Likaså att på olika sätt engagera våra medarbetare i hållbarhetsfrågor, exempelvis vad gäller resvanor. Här tror vi att vi både kan dela med oss och ta till oss av varandras kunskaper och erfarenheter.

Mot konkreta mål

Sedan Linköpingsinitiativet startade har pandemin bromsat antalet mötestillfällen. Nätverket har också utökats med betydligt fler medlemsföretag. Detta har gjort att man hittills främst fokuserat på att dela kunskap och ta inspiration av goda exempel. Men Malin och Ellen tror att de framöver kommer att få ännu större utbyte av sitt medlemskap.

– Det är ett jättebra lokalt samarbetsforum. Vi ser också att det kan bli ett verktyg, ett sätt att tillsammans hitta konkreta åtgärder för att nå våra och kommunens hållbarhetsmål.

Text: Lena Tedebro Palmér