Hoppa till huvudinnehåll

Bli familjehem!

Alla barn har rätt till en trygg vardag. Att vara familjehem innebär att man tar emot ett barn som av någon anledning inte kan bo med sina biologiska föräldrar. Ett familjehem kan vara barnets hem under en kort period eller en längre tid. På den här sidan hittar du information och inspiration om detta livsviktiga uppdrag. Vi söker nya och erfarna familjehem i hela Östergötland!

 

Har du möjlighet att bli familjehem?

Att vara familjehem innebär att man på uppdrag från socialförvaltningen tar emot en ny familjemedlem. Det finns ingen åldersgräns för att bli familjehem, men det är vanligt att våra familjehemsföräldrar är mellan ca 25 och 60 år. Det är barnets ålder och behov som styr vilket hem barnet kan komma till.

Som familjehem kan man vara en eller två trygga vuxna, med eller utan barn. Du kan bo på landet eller i stan, i lägenhet eller i hus, vara ensamstående, gift eller sambo. Det viktigaste är att familjehemmets förutsättningar matchas med barnets behov. Alla i familjen behöver vara överens inför ett sådant uppdrag eftersom det kan bli ett långsiktigt åtagande. 

Barn i familjehem 

Barn bor i familjehem av många olika orsaker. Det kan bero på föräldrars sjukdom, missbruk eller andra personliga problem. När ett barn flyttar till ett familjehem kan det vara tillfälligt för att ge föräldrarna tid att lösa sina svårigheter. I andra fall kan barnet behöva bo under en längre period, ibland under hela uppväxttiden. Oavsett hur länge ett barn bor i ett familjehem är det viktigt att barnet får behålla kontakten med sitt biologiska nätverk.

Samverkan med andra

Som familjehem ansvarar man för barnets vardag och planerar tillsammans med socialtjänsten för barnets framtid. Samverkan med andra vuxna blir ofta en central del av uppdraget. Som familjehem finns man där som ett stöd för barnet i kontakten med de biologiska föräldrarna, eventuella sjukvårdskontakter, myndighetskontakter, skolgång med mera. 

Vad händer om jag anmäler mig intresserad för uppdraget?

Innan du kan bli ett familjehem utreder en socialsekreterare om du och din familj passar för uppdraget. Utredningen syftar även till att vi ska lära känna er för att komma fram till vilket uppdrag som passar er familj bäst. Utredningen består av intervjuer, hembesök, referenstagning och registerkontroller. Att bli familjehem är ett viktigt beslut som ofta måste ta tid för alla inblandade.

I en familjehemsutredning kommer man bland annat titta på om den söknade har 

  • En trygg och stabil livssituation
  • En god fysisk och psykisk hälsa
  • Tid och engagemang
  • Ett eget rum till barnet
  • En stabil ekonomi
  • Kunskap att tala och förstå svenska obehindrat

Utbildning, stöd, handledning och vidareutbildning

I anslutning till familjehemsutredningen ges familjehem en grundutbildning. Den består av åtta sammankomster. Utöver detta får familjehemmet handledning och stöd i uppdrag från den socialsekreterare som handlägger uppdraget, men även från en särskild familjehemskonsulent vid behov.

Ett hem att växa i är en grundutbildning för familjehem. Utbildningen har tagits fram av Socialstyrelsen i samverkan med praktiker och forskare. Den bygger på barnkonventionen, aktuell lagstiftning, forskning och erfarenheter från socialtjänst och familjehem om vad familjehem behöver för att klara sitt uppdrag. Barns erfarenheter har tagits till vara i utbildningsmaterialet. Teoretiska kunskaper och fakta varvas med praktiska övningar samt konkreta råd och tips. Tillfälle ges till diskussioner och erfarenhetsutbyte med andra familjehem och dina kursledare. Utbildningen omfattar 20 timmar och är fördelad på åtta tillfällen. Utgångspunkten är att båda två från ett hushåll deltar vid samtliga träffar och det är önskvärt att familjehemmen får utbildningen innan ett barn blir placerat.


De åtta tillfällena består av följande rubriker:
1. Familjehemsvården och barnen. 
2. Ett uppdrag i samverkan med barnet i fokus. 
3. Att stödja barns behov av närhet, anknytning och omsorg. 
4. Att hantera kriser, separationer och svåra upplevelser. 
5. Livslånga relationer och ursprungsfamiljens betydelse. 
6. Barns hälsa och skolgång. 
7. Samspel och gränssättning. 
8. Vardagen i familjehemmet.

Ersättning 

Att vara familjehem är ett uppdrag med stort ansvar och som ger därför rätt till en skälig ekonomisk ersättning. Ersättningen består av arvode- och omkostnadsersättning. Arvodet är beskattningsbar och pensionsgrundande.  Omkostnadsdelen ska täcka de utgifter familjehemmet har för barnet. Linköpings kommun följer SKR´s rekommendationer för ersättning.

Postadress: Socialförvaltningen
Frivilligcentrum
Box 356
581 03 Linköping

Telefonnummer: 013-26 25 47, 013-20 68 95

Senast uppdaterad den 23 januari 2024