Hoppa till huvudinnehåll

Lagstiftning för kemikalier

Kemikalieinspektionen (KEMI) är den centrala tillsynsmyndigheten på kemikalieområdet. På deras webbplats hittar du mängder med information om kemiska produkter och ämnen och vilka regler som gäller. Nedan listar vi två av de vanligaste lagstiftningarna på kemikalieområdet.

REACH -förordningen (EU)

Inom EU har vi gemensamma regler för kemikaliehantering. Reach-förordningen innehåller bland annat regler om registrering av ämnen, förbud eller andra restriktioner för ämnen, krav på tillstånd för särskilt farliga ämnen samt regler om att informera kunder. Du som tillverkar, importerar eller säljer varor och kemiska produkter i EU/EES behöver följa de regler som gäller för din verksamhet. Förordningen innehåller även regler som du som användare av kemiska produkter måste förhålla dig till.

Om du är företagare bör du ta reda på vad du har för skyldigheter enligt REACH. Mer infoormation på Kemikalieinspektionens webbplats.

CLP - förordningen: Klassificering och märkning av kemikalier

CLP-förordningen innehåller regler för att klassificera, märka och förpacka kemiska produkter som till exempel etanol, rengöringsmedel eller målarfärg. Förordningen innehåller också regler om att anmäla uppgifter för farliga ämnen och blandningar. Du som släpper ut kemiska produkter på marknaden behöver se till att uppfylla kraven i CLP-förordningen. Mer information hittar du på Kemikalieinspektionens webbplats.

Hjälp att minska kemikalieanvändningen eller byta ut kemikalier mot mindre farliga?

PRIO (prioriteringsguiden) är ett verktyg som hjälper dig att hitta och byta ut farliga ämnen i dina varor eller kemiska produkter.

Senast uppdaterad den 26 februari 2024