Vårdnad, boende, umgänge
Föräldrar som är överens om vårdnad, boende och umgänge kan reglera det genom ett avtal som godkänns av familjerätten. Ett godkänt avtal gäller och har samma verkan som en dom. Det betyder bland annat att den kan verkställas (det vill säga genomföras tvångsvis) om inte avtalet följs, och om beslutet bedöms vara till barnets bästa.
Föräldrar som inte är överens om vårdnad, boende och umgänge kan lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Då fattar tingsrätten ett beslut i föräldrarnas ställe. Tingsrätten kan be familjerätten att göra en utredning och bedömning av vad som är bäst för barnet.
Syftet med utredningen är att ta reda på vad som är bäst för barnet. Utredningen ska därför fokusera på barnet och dess behov. En utredning ska bland annat belysa föräldrarnas förmåga att se och förstå barnets behov och känslor. Utredningen belyser också föräldrarnas förmåga att tillgodose barnets grundläggande behov, så som skydd, omvårdnad, stabilitet och utbildning. Barn har rätt att uttrycka sina åsikter men ingen skyldighet att välja mellan föräldrarna.
Vårdnad
Vårdnad är ett juridiskt begrepp som kan översättas till föräldraansvar. Det är inte detsamma som vård, som istället syftar på den faktiska omvårdnaden om ett barn. Faktisk vård innebär den praktiska vård som utövas av den förälder barnet bor hos. Oberoende om den personen har vårdnaden eller inte.
Boende
Det är föräldrarna som ansvarar för beslutet hos vem barnet ska bo. Beslutet ska grunda sig i barnets behov, och dessa kan komma att förändras över tid. För spädbarn är det viktigt att de redan från början får möjlighet att knyta an till sina föräldrar. De yngsta barnen behöver den trygghet som finns i en stabil och regelbunden vardag. Yngre skolbarn har ofta ett utpräglat sinne för rättvisa. Då kan det finnas fördelar med att bo växelvis hos föräldrarna. Tonåringar väljer många gånger var de vill bo utifrån område och sina intressen.
Umgänge
Umgänge är när barnet träffar den förälder som hen inte bor hos. Utgångspunkten är att barnet alltid ska ha rätt till umgänge med den andra föräldern, däremot är det ingen plikt för barnet att umgås med båda föräldrarna. Det finns ingen lag som anger hur umgänget ska ske. Däremot är det viktigt att ta hänsyn till barnets ålder, mognad och egna inställning. Den förälder som barnet bor hos (boföräldern) har ett ansvar att uppmuntra barnet att besöka den andra föräldern och att inte motverka umgänget på något sätt.
Vi tar endast emot bokade besök. Du kan kontakta oss via telefon eller e-post. Du kan också vända dig till Kontakt Linköping.
Har du handlingar som ska lämnas in kan du göra det hos Kontakt Linköping eller i postlådan som finns hos Social- och omsorgsförvaltningen på Barnhemsgatan 2.
Väntetid: Just nu är det många som kontaktar oss så väntetiden för att få komma på samarbetssamtal är cirka 7 veckor.
Obs! Gäller ditt ärende faderskaps- eller föräldraskapsfrågor? Då hittar du kontaktuppgifter här:
Till e-postformulär för Familjerätten
E-post: sof.barnochunga.brevlada-familjeratt@linkoping.se
Telefon: 013-20 62 85
Telefontid:
Måndag klockan 9.00-10.00, tisdag klockan 13.00-14.00, torsdag och fredag klockan 9.00-10.00
Besöksadress: Barnhemsgatan 2 (se karta) Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.
Postadress:
Social- och omsorgsförvaltningen
Box 356
581 03 Linköping
Närmaste parkering finns i Akilles parkeringshus. Det finns två parkeringsplatser utanför receptionen för dig som är rörelsehindrad och har parkeringstillstånd för det.