Garnisonen - Eldstålet 1 med flera
Arbete pågår med att ta fram en detaljplan för bostäder i flerbostadshus och eventuella verksamheter i utvalda lägen.
Markering i kartan visar planområdet.
Detaljplaneförslaget gör det möjligt att bygga cirka 600 till 700 bostäder i form av flerbostadshus i tre till åtta våningar. Parkering kommer finnas i underjordiska garage under byggnaderna och gårdarna. Bebyggelsen är uppdelad i sex kvarter, där tre av kvarteren vänder sig mot Haningeleden och de andra tre mot Artillerigatan, Infanterivägen och Garnisonsvägen. I och med detaljplanen blir det även möjligt med verksamhetslokaler för till exempel mindre restauranger, caféer eller butiker i utvalda lägen. Detaljplanen gör det även möjligt för nya gator och utvecklade gång- och cykelvägar samt att bevara ett naturområde som kopplar samman Linköpings stad i norr och Tinnerö eklandskap i söder.
Illustrationsplan som visar en möjlig utformning av området enligt planförslaget, inklusive föreslagen kvartersindelning numrerat från kvarter 1 till 6. Röd streckad linje visar planområdesgräns. Myllamark, 2024.
Planområdet föreslås genomgå en stadsmässig omvandling, där det går från att idag omfatta i huvudsak bussgaragebyggnader omgivna av bussuppställningsplatser och parkering, till att bli en stadsmässig utökning av Linköpings ytterstad.
Vy centralt i planområdet som visar möjlig utformning. Winell & Jern, 2024.
Vy som visar möjlig utformning av området längs Garnisonsvägen. Ny bebyggelse är till vänster om gatan i bilden och befintlig bebyggelse till höger om gatan. Winell & Jern, 2024.
Vy som visar möjlig utformning av området sett från Aktivitetsparken i norr. Winell & Jern, 2024.
Vy som visar möjlig utformning av området längs Haningeleden. Winell & Jern, 2024.
Översiktsbild som visar möjlig utformning av området. Winell & Jern, 2024.
Planförslaget är förenligt med Översiktsplan för staden Linköping från 2010 och med Utvecklingsplan för Linköpings ytterstad – tillägg till översiktsplanen från 2022.
Kommunen gör den sammanvägda bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms kunna ge upphov till betydande miljöpåverkan.
Process
Detaljplanen handläggs med utökat örfarande enligt Plan- och bygglagen 2010:900. Samråd pågick 4 december 2024-22 januari 2025. Öppet hus hölls den 16 december 2024.
Bearbetning
Synpunkter som kommer in under samrådet kan leda till att detaljplaneförslaget bearbetas. Det innebär att detaljplaneförslaget omarbetas för att bättre anpassas till platsens förutsättningar. Kommunen svarar på inkomna synpunkter i en så kallad samrådsredogörelse.
Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?
På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.
Planhandlingar
Planeringsunderlag att beställa
Dokumenten nedan är inte tillgänglighetsanpassade dokument, dvs de kan inte läsas upp av en skärmläsare och publiceras därför inte på webbsidan. För att ta del av dokumenten använd e-postformuläret Beställ utredning.
- Arkeologisk utredning etapp 1
- Arkeologisk utredning etapp 2
- Bullerutredning
- Dagvattenutredning
- Kompletterande miljöteknisk markundersökning
- Luftkvalitetsutredning
- Markteknisk undersökningsrapport
- Naturvärdesinventering
- PM Miljöprovtagning
- PM simulerade trafiksiffror vid Eldstålet nuläge och prognosår 2040
- Projekterings PM Geoteknik
- Rapport för miljöteknisk markundersökning
Kommunens projektledare
Kommunens kontaktperson för projektet är gruppchef Lisa Setterdahl. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.
Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.
Till e-postformulär för Kontakt Linköping
Telefon:
013–20 60 00
Telefontid:
måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)
Så ska området och Linköping utvecklas
Varför ska ni bygga just här? Varför bygger ni på grönområden? Var ska jag parkera i stan? Läs mer om inriktningarna för hur Linköping ska utvecklas så att vi alla kan bo, verka och njuta av livet i Linköping.