Hoppa till huvudinnehåll

Ljungsbro – Malfors 1:2 med flera

Arbete pågår med en ny detaljplan för bostadsbebyggelse. Marken ligger öster om idrottsplatsen Tellbyvallen i norra Ljungsbro.

Kartbild med detaljplaneområdet markeratKartbild med detaljplaneområdet markerat.

Kommunen har tagit fram ett förslag till ny detaljplan i Ljungsbro för Malfors 1:2 m.fl. Planförslaget möjliggör cirka 34 nya småhus i form av fristående villor, parhus, radhus och kedjehus i 2-3 våningar. Planområdet ansluter till Husarvägen som i sin tur ansluter till Norra Malforsvägen och vidare till Ljungsbro samhället via Gunnarstorpsvägen.

Planförslaget ligger i linje med de inriktningar som finns i gällande översiktsplan för Ljungsbro och Berg, antagen av kommunfullmäktige 2015. En komplettering med cirka 34 nya bostäder överskrider dock översiktsplanens intention att förtätningar utanför utpekade utbyggnadsområden generellt ska vara av mindre omfattning.

Kommunen bedömer att planförslaget inte ger upphov till betydande miljöpåverkan.

Trafik

Illustration som visar hur trafik ska ta sig in i det nya området. Rosa pil visar att Husarvägen ska förlängas in i området. Högst upp i norr i området finns en vändplan.

Rosa markering visar föreslagen lösning för biltrafik i planområdet.

Bilar och andra fordon ska enligt förslaget ta sig till den nya bebyggelsen via Husarvägen. Husarvägen förlängs och blir lokalgata i det nya kvarteret. I kvarterets norra del avslutas Husarvägen med en vändplan.

De nya husen kommer leda till fler bilresor till och från området. Den nya bebyggelsen beräknas generera cirka 197 bilresor per dygn. I en trafikutredning har framkomligheten på Norra Malforsvägen samt korsningen med Gunnarstorpsvägen undersökts utifrån en trafikalstring motsvarande 329 bilresor per dygn, det vill säga utifrån en avsevärd större trafikmängd än planförslagets faktiska trafikmängd. Resultatet visar att detta inte kommer att leda till framkomlighetsproblem eller köbildning i korsningen Norra Malforsvägen Gunnarstorpsvägen. Trafiksäkerheten bedöms inte heller påverkas negativt av den nya bebyggelsen. Trafikutredningen visar också att det inte finns behov av att bygga trottoarer eller cykelvägar längs bostadsgatorna inom kvarteret, eftersom antalet bilar bedöms vara få och hastigheten låg.

Bild som visar en vy inifrån området.Vy inifrån området. Exempel på hur förskjutet fasadliv gestaltar gatumiljön. Bilden är framtagen av SM2L Arkitektur & Urban Design AB.

Bild som visar nya småhus.Nya småhus grupperas i längor bestående av 4-7 hus. Fotomontage av SM2L Arkitektur & Urban Design AB.

Bild som visar befintlig bebyggelse i 1-2 plan och nya småhus i 2-3 plan.Befintlig bebyggelse bestående av fristående villor och kedjehus i 1-2 plan kompletteras med småhus i 2-3 plan. Fotomontage av SM2L Arkitektur & Urban Design AB.

Bild visar ny bebyggelse i relation till omgivningen.Ny bebyggelse i relation till omgivningen. Illustration av SM2L Arkitektur & Urban Design AB.Bild visar vy från områdets entré i öster.Vy från områdets entré i öster. Ett avsnitt av parkstråk som löper utmed planområdets södra gräns. En befintlig ek syns på bildens vänstra del. Fotomontage av SM2L Arkitektur & Urban Design AB.

Process

Detaljplanen handläggs med utökat förfarande enligt plan- och bygglagen 2010:900. Samråd pågick 24 november 2023-10 januari 2024. Informations- och samrådsmöte hölls 14 december 2023.

Processen för när en detaljplan tas fram. Visar avsnittet Bearbetning.

Bearbetning

Synpunkter som kommer in under samrådet kan leda till att detaljplaneförslaget bearbetas. Det innebär att detaljplaneförslaget omarbetas för att bättre anpassas till platsens förutsättningar. Kommunen svarar på inkomna synpunkter i en så kallad samrådsredogörelse.

Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?

På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.

Planhandlingar

Planeringsunderlag att beställa

Dokumenten nedan är inte tillgänglighetsanpassade dokument, dvs de kan inte läsas upp av en skärmläsare och publiceras därför inte på webbsidan. För att ta del av dokumenten använd e-postformuläret Beställ utredning.

  • Arkeologisk utredning
  • Bullerutredning
  • Dagvattenutredning
  • Geoteknisk undersökning
  • Miljöprovtagning
  • Naturvärdesinventering
  • Trafikutredning

Kommunens projektledare

Kommunens planarkitekt för projektet är Ali Hajar. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Ljungsbro och Bergs utveckling

Det finns ett stort intresse för att både bo och bygga i Ljungsbro och Berg. Det pågår arbete med att ta fram flera nya detaljplaner i Ljungsbro och Berg som innebär att områdena kan utvecklas med ny bebyggelse och verksamheter framöver.

Senast uppdaterad den 11 januari 2024