Hoppa till huvudinnehåll

Planeringsstrategi

Planeringsstrategin är en del av den kommunala översiktliga planeringen. Genom planeringsstrategin bedöms vilka delar av översiktsplanen som är aktuella utifrån nya förutsättningar som till exempel nya lagkrav, nya nationella mål, förändrad politisk vilja och ny kunskap.

Vad är en planeringsstrategi?

Planeringsstrategin är en del av den kommunala översiktliga planeringen. Översiktsplanen är ett viktigt, strategiskt styrdokument som visar hur kommunen vill att marken ska användas och hur den byggda miljön ska utvecklas, användas och bevaras. Senast 24 månader efter ett ordinarie val ska kommunen genom en planeringsstrategi bedöma vilka delar av översiktsplanen som fortfarande är aktuella utifrån nya förutsättningar som till exempel nya lagkrav, nya nationella mål, förändrad politisk vilja och ny kunskap. Kommunen ska i samma dokument beskriva hur översiktsplanen ska utvecklas framåt med stöd i genomförd aktualitetsprövning. Planeringsstrategin kan alltså ses som “planen för översiktsplanen”.

Du kan läsa mer om vad en planeringsstrategi är på Boverkets webbplats.

Vad säger planeringsstrategin i Linköping?

Kommunfullmäktige i Linköpings kommun beslutade att anta kommunens första planeringsstrategi den 26 mars 2024. Slutsatsen i planeringsstrategin är att huvudinriktningarna i översiktsplanen är aktuella, men att det sammantaget finns ett behov att ta fram en ny, digital översiktsplan. En viktig orsak bakom behovet är att översiktsplanen idag består av många olika delar och att kommunen vill göra översiktsplanen mer lättläst och användbar.

Eftersom huvudinriktningarna bedöms vara aktuella kommer den nya översiktsplanen inte innebära ett stort omtag för hur kommunen ska utvecklas. Det finns dock behov av att förändra och arbeta vidare med delar av översiktsplanen, utifrån genomförd aktualitetsprövning och beslut i kommunfullmäktige. Den nuvarande översiktsplanen, med undantag för de delar som förklarats inaktuella, fortsätter att gälla tills en ny översiktsplan har tagits fram.

Senast uppdaterad den 10 april 2024