Hoppa till huvudinnehåll

Nu fortsätter utvecklingen av Folkungavallen

Simhall och mobilitetshubb står klara och nu fortsätter utvecklingen med bostäder på Folkungavallen.

Några byggprojekt har nu startat i området. På grund av ekonomiskt utmanande förutsättningar har andra byggstarter skjutits framåt i tiden men kommer att starta löpande fram till 2025. Totalt ska cirka 600 lägenheter byggas, både hyres- och bostadsrätter.

Simhallen och mobilitetshubben Neptunus står klara sedan våren 2023. Neptunus är mer än ett vanligt parkeringshus. Det innehåller fler delningstjänster erbjuds som anknyter till mobilitet, till exempel livsmedelsaffär, bilpool, cykelparkering med mera.

Vad ska hända?

Detaljplanen för etapp ett vann laga kraft i maj 2020. Detaljplanen medger byggrätt för fem nya kvarter. Utgångspunkten är att skapa tydliga avgränsade bostadskvarter med lokaler i bottenvåningarna främst längs Snickargatans förlängning och kring den blivande torgytan vid simhallen.

Inledningsvis kommer bostadskvarteren att inrymma cirka 600 lägenheter varav 113 studentlägenheter. Ytterligare cirka 100 bostäder planeras efter att den gamla simhallen rivits. Inom kvarteret i väster kan en skola för cirka 350 elever och ett kontor byggas enligt detaljplanen. Kvarteret i nordost inrymmer förutom bostäder, en större parkeringsanläggning som ska täcka Folkungavallens parkeringsbehov samt en livsmedelsbutik.

Här nedan visas en grov 3D-modell hur det skulle kunna se ut då Folkungavallen är fullt utbyggd. På bildens övre del, norr om parkeringshuset syns ytterligare ett bostadskvarter samt Snickargatans förlängning till Torkelbergsgatan. Denna del kommer att planeras i en ny detaljplan, Folkungavallen etapp två.

När gör vi detta?

Anläggning av gator, ledningar och torg påbörjades i oktober 2020 och avslutades i december 2022. Gatorna kommer få sitt slutliga utförande med ytskikt, trottoarer, träd med mera inför att bostadshusen i området färdigställs.

Mobilitetshubben Neptunus öppnade i februari 2023. 

En gång- och cykelbro över Tinnerbäcken har färdigställts. Bron förbinder Emriks gata och Folkungavallen och stod klar sommaren 2023.

Byggandet av skola har skjutits fram på obestämd tid då Linköpings kommuns lokalförsörjningsplan har reviderats och innerstadens behov av förskole- och skolplatser är under utredning.

Aktuellt i projektet 

Ett flertal byggprojekt har påbörjas sommaren/hösten 2023 och övriga byggstarter kommer ske löpande fram till 2025.

Fördelningen av byggrätter på tomterna i Folkungavallen har skett genom en markanvisningstävling där vinnarna har tilldelats områdena 2, 4, 6 och 9. Områdena 1, 3, 5, 7, 8, 10 har erbjudits byggaktörer som genom deltagande i stadsbyggnadsprojekt Vallastaden erhållit försteg till Folkungavallen.

Tilldelningsområde: 

  1. Skanska Sverige AB 
  2. Sveaviken Bostad AB 
  3. Hökerum Bygg AB 
  4. Peab markutveckling AB
  5. Acasa Bostad AB  
  6. Cernera Projekt AB 
  7. Stångåstaden AB 
  8. Hemgården AB 
  9. A-Gruppen Invest Sverige AB 
  10. Studentbostäder i Linköping AB.

Romerska röda siffror visar vilken etapp som tilldelningen tillhör.

Nedan visas en bild på det projektförslag som Peab Markutveckling AB tävlat med och som utsetts som vinnare inom tilldelningsområde 4.

Hörn mot torget i korsningen Snickargatan/Folkungaallén.

Vem gör detta?

Stadsmiljöavdelningens projektavdelning leder utbyggnaden av allmän plats. Arbetet utförs av entreprenörer som kommunen upphandlat. Bostäderna uppförs av ovanstående tio byggaktörer efter att de köpt respektive tilldelningsområde av kommunen.  

Sök bland frågor och svar

Ungefär 600 lägenheter kommer att byggas på Folkungavallen.

De olika projekten har byggstart mellan 2023 och 2025.

Det kommer att vara 10 olika byggherrar. Se under rubriken Tilldelningsområde ovan.

En markanvisningstävling har genomförts. Några byggherrar har genom deltagande i projekt Vallastaden fått förtur till markanvisningen.

Det blir en blandning. Det kommer också att byggas studentbostäder.

Vid nyproduktion är det i praktiken marknadshyra som gäller, men det går inte att säga någon summa i dagsläget.

De första beräknas kunna flytta in under 2025.

Skolan planeras för 350 elever från förskoleklass till och med årskurs 6. Byggandet av skola har dock skjutits fram på obestämd tid då Linköpings kommuns lokalförsörjningsplan har reviderats och innerstadens behov av förskole- och skolplatser är under utredning..

Byggandet av skola har skjutits fram på obestämd tid då Linköpings kommuns lokalförsörjningsplan har reviderats och innerstadens behov av förskole- och skolplatser är under utredning.

En mobilitetshubb är mer än ett vanligt parkeringshus. Det innebär att vi erbjuder fler och fler delningstjänster som anknyter till mobilitet - 600 parkeringsplatser på sju plan, livsmedelsaffär och paketutlämning i bottenvåningen, 22 elbilsplatser samt platser avsedda för bilpool. Det finnas även cykelparkering.

Kommunens projektledare

Övergripande projektledare är Mikael Klingefjord och Ida Dalhammer. För utbyggnad av infrastrukturen ansvarar projektledare Lars Norr. Samtliga nås via Kontakt Linköping.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Nyhetslista: Folkungavallen

Senast uppdaterad den 12 december 2023