Hoppa till huvudinnehåll

Bertil Almlöf

Konstnären Bertil Almlöf har avlidit i en ålder av 93 år. Under sin mångåriga karriär kom han att bli en av Östergötlands mest framgångsrika konstnärer, vars insatser uppskattades av såväl den breda allmänheten som av sakkunniga konstkännare.

Nu sätter Passagen upp en mindre minnesutställning i Ateljén på Passagen mellan 8 maj och 1 juni. 

Det östgötska landskapet var ett motiv som Bertil Almlöf ständigt återvände till. Geografiskt var han också östgöte under större delen av sitt liv. Han föddes i Linköping 1930, där han levde fram till början av 1950-talet, då utbildningen på Valands konsthögskola fick honom att flytta till Göteborg.

1959 återvände han, tillsammans med hustrun Ingrid och deras dotter Karin, till Linköping. Mellan 1964 och 1988 bodde familjen i ett hus i Tumba. Därefter bestämde sig Bertil och Ingrid åter igen för att återvända till Östergötland, närmare bestämt till Oppeby socken i Kinda kommun, där familjen under många år hade haft sin sommarvistelse. Bostaden och ateljén i Kindabygden kompletterades dessutom med en sommarateljé i Örberga, strax utanför Vadstena.

 

Färg, färg, färg

Färg är nog det som vi mest förknippar med Bertil Almlöfs konstnärskap. Starkt lysande färg i gult, orange, rött, blått eller grönt. Ofta återgivande rapsfält och liknande motiv från den östgötska slätt som han gärna använde som utgångspunkt för sitt skapande. Ordet “utgångspunkt” bör i detta fall betonas. För Bertil Almlöf innebar konsten aldrig ett naturtroget avbildande. Landskapet fungerade istället som en inspirationskälla för de uttrycksfulla verk där den flödande färgens egenvärde, eller den grafiska teknikens visuella särart, var minst lika viktig som det avbildade.

Bertil Almlöfs konstnärskap kom att sträcka sig över mer än sjuttio år. Den sista utställningen i Linköping skedde i mars 2022 på Saabs konstförening, då han ställde ut tillsammans med sin dotter Karin.

Utställningen finns att se i Ateljén på Passagen mellan 8 maj och 24 augusti 2024. Passagens ordinarie öppettider gäller. 

Vill du se mer om och av Bertil Almlöf, så pågår samtidigt en minnesutställning på Östergötlands museum t o m den 29/9.

 

Senast uppdaterad den 5 juni 2024