Hoppa till huvudinnehåll

Ludvig Ödman " The Special Military Operation" 27/1 - 24/2

 

I slutet  av januari bjuder Passagen in till vernissage av Ludvig Ödmans utställning “The Special Military Operation”. En utställning om Rysslands invasion av Ukraina, bestående av illustrationer i en ironisk och satirisk stil.

En teckning om dagen tills kriget är över. Det var så det hela började våren 2022”, berättar Ludvig Ödman. “Född ur en frustration och känslan att marken under mina fötter rämnar.” 

Två år efter krigets början så är Putins militära operation, fortfarande, en outsinlig källa av paranoia och elände. Utställningen kan ses som en illustrerad resa som avbildar olika händelser under Rysslands fullskaliga invasion av sitt grannland. Mycket av inspirationen till utställningen kommer från media, sociala medier, och Ryskt (statlig styrd) media, men också konstnärens egna resor till Ukraina. Vi är många som har koppling till antingen Ryssland eller Ukraina, och vi har alla känt hur tumskruvarna har dragits åt hårdare och hårdare under många år, inte minst efter Rysslands aggression. 

Ödman som vanligen är skulptör, har med dessa arbeten kommit att skapa i en gammal och känd tradition. Den politiska teckningen, satiren har ofta varit i framkanten då det gäller att filtrera samtiden. I Sverige har vi tex historiskt EWK och Hillersberg och fler. I nutid känner vi det till exempel i Magnus Bards arbete. Ofta är dessa satiriska stycken och kommentarer väl kryddade med humor. Det är ur denna mylla och tradition blandat med sina egna erfarenheter och sin egen frustration vi finner Ödmans satiriska drapor i blyerts och tusch.

Originalteckningar och tryck kommer att säljas under denna utställning för att hjälpa de i Ukraina försvara sitt land, språk, kultur, och demokrati. All behållning går oavkortat till Ukrainas kamp.

Slava Ukraina

Utställningen på går 27/1 - 24/2

 

Senast uppdaterad den 23 januari 2024