Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Spetsutbildning Samhällskunskap Ånestadsskolan

Ånestadsskolan erbjuder dig som ska börja årskurs 7 att gå en spetsutbildning inom samhällskunskap. Utbildningen riktar sig till dig som har stort intresse och goda kunskaper i samhällsorienterande ämnen.

Spetsutbildningen är för dig som har intresse av samhällskunskap, att diskutera aktuella händelser, bredda perspektiv, vill utveckla dina kunskaper inom det som händer runt om i världen och även testa på att starta och driva eget företag.

Hos oss får du chansen att utvecklas och vara både entreprenör och reda i konflikter - något som är både lärorikt och intressant.

Undervisningen fokuserar på att ge fördjupande kunskaper i såväl historia, geografi, religion som samhällskunskap. Som elev får du kunskaper om omvärlden, demokrati och hållbarhet. Det gör din förståelse större för andra människor och för det som händer i världen idag. Tillsammans med likasinnade får du möjlighet att diskutera varför konflikter uppstår och hur olika aktörer hanterar konflikter idag. I det entreprenöriella lärandet får du kunskaper i företagsamhet och företagsekonomi. Du får även möjlighet att starta och driva eget företag i år 9, detta är Ånestadsskolan ensam om att göra som högstadieskola.

Vi har ett nära samarbete med Katedralskolan (gymnasieskola) och under kursen internationella relationer får eleverna möjlighet att uppleva deras årliga FN-rollspel. Vi gör även flera studiebesök varje år, exempelvis riksdagen i Stockholm, rättegång i tingsrätten, på lokala nyhetstidningen Corren samt bjuder in olika samhällsaktörer till skolan.

De elever som läser spetsutbildningen läser mer än vad som är reglerat i den nationella timplanen. Utbildningen har 200 minuter spetstid i veckan där både internationella relationer och entreprenörskap ingår. SO undervisningen har ett högt tempo och förbereder dig i år 7 för att läsa de två gymnasiekurserna internationella relationer och entreprenörskap i år 8 och 9. Du får alltså med dig 200 gymnasiepoäng inför dina gymnasiestudier.

Varför gå spetsutbildning i samhällskunskap?

  • Du får bredare och djupare kunskaper inom SO
  • Du utvecklar och stimulerar just dina förmågor
  • Du får möjlighet att starta och driva ett företag
  • Samarbete med ung företagsamhet
  • Tillsammans med andra får du fördjupa dig i och diskutera aktuella händelser
  • 200 gymnasiepoäng klara till gymnasiet
  • Gymnasiekurserna Internationella relationer 100p och entreprenörskap 100p
  • Du är väl förberedd för framtida studier

Test efter ansökan

De elever som söker kallas till test som bland annat visar om eleverna har tillräckliga förkunskaper för att kunna gå utbildningen. Platserna på utbildningen fördelas sedan efter testresultatet. Spetsutbildningen har riksintag vilket gör det möjligt att söka även från andra kommuner än Linköping.

För information och ansökan till spetsutbildningen se information om skolval till årskurs 7 på kommunens gemensamma sida.

Senast uppdaterad den 24 november 2020