Hoppa till huvudinnehåll

“Vill göra en tjänst för barn som verkligen behöver det”

Fredrik Nådin och Frida Almroth i Västervik har varit kontaktfamilj i snart ett och ett halvt år. En helg i månaden bor två barn från Linköping hemma hos dem, en tjej och en kille i olika åldrar.

 

Förväntningar och vardag

Både Frida och Fredrik var lite nervösa innan allt var klart med uppdraget. De funderade på vad som väntade dem, vilka barn det var de skulle träffa och med vilken bakgrund. Men det var också en tid av förväntan och längtan. Fredrik skrattar och beskriver hur uppdraget innebär lite mer planering inför besöken, eftersom paret inte har några egna barn.  

– Vi lever ju ganska spontant när vi inte har barnen. Det blir en ju en helt annan struktur när vi har barnen. Annars tycker jag inte att det är så stor skillnad för oss.

Bra kommunikation

Både Fredrik och Frida tycker att kommunikationen har fungerat väldigt bra i alla led. De upplevde att de direkt fick fin och nära kontakt med barnen och barnens mamma. Paret har också upplevt en stark lyhördhet från Linköpings kommuns sida och en valbarhet som utgått ifrån deras behov, kapacitet och intressen. Fredrik och Frida berättar att det är upp till uppdragstagarna att avgöra hur mycket tid man vill lägga på uppdraget. 

Normalt är barnen hos dem en helg i månaden. Då lagar de mat och umgås, spelar spel, pysslar och skjutsar till träningar. Förra sommaren var de på husbilssemester på Öland en hel vecka. Uppdraget som kontaktfamilj är givande och ställer samtidigt krav på paret, menar Frida och Fredrik.  

– Svårigheterna när vi nu har uppdraget är att personanpassa deras behov med oss, vad de behöver och att vi kan se till att det blir av, säger Frida.

En positiv upplevelse

Frida och Fredrik bor sedan en tid tillbaka i Västervik. När de började uppdraget som kontaktfamilj bodde de i Linköping. De var lite nervösa inför att berätta om flytten men barnen ville fortsätta komma till dem, trots avståndet. Det ser de som ett gott betyg på insatsen. 

– Vi märker ju på barnen att de växer som människor. De växer ju hemma också men vill testa nya saker, lära känna nya personer, se något nytt, förstå vidden av livet mer, säger Frida. 

De har också fått fin feedback från familj och vänner, som är genomgående nyfikna och positiva. Paret upplever att samtliga parter får ut mycket av kontaktfamiljsuppdraget. Frida och Fredrik är eniga i att de får mycket tillbaka i vardagen av att umgås med barnen och se hur de trivs och växer. 

–  Det blir ju som en extrafamilj, man får en helt ny kontaktkrets, nya familjemedlemmar. Det är så himla roligt. Vi har väldigt roligt när vi lär känna varandra så här, säger Frida och skrattar. Fredrik fyller i:

– Det är väl därför man gör det, för att man verkligen ser hur alla lyfts. Vi ser hur mamman i det här fallet lyfts. För hon vet att barnen får sådan glädje tillbaka och vi får en massa glädje.

Text och bild från 2022

Frivilligcentrum

Till e-postformulär för Frivilligcentrum

E-post: [email protected]

Telefon: 013-26 25 47, 013-20 68 95

Besöksadress: Hertig Karlsgatan 4 (se karta)

Besöksadress : Hertig Karlsgatan 4

Postadress: Social- och omsorgsförvaltningen
Frivilligcentrum
Box 356
581 03 Linköping

Senast uppdaterad den 27 mars 2023