Hoppa till huvudinnehåll

Kognitionscentrum - utbildning och vägledning

Kognitionscentrum har i uppdrag att driva utvecklingsprojekt i syfte att förbättra vården för personer med kognitiv sjukdom/demenssjukdom i Linköpings kommun. Kognitionscentrum ska även vara en kunskapsmotor för personal inom äldreomsorgen.

 

Demenscenter har bytt namn till Kognitionscentrum. Verksamhetens uppdrag är samma som tidigare.

Kognitionscentrums verksamhet

Kognitionscentrum har i uppdrag att i samverkan med Region Östergötland genomföra utredning och uppföljning av kognitiv sjukdom/demenssjukdom. Kognitionscentrum ger även råd och stöd till personer med kognitiv sjukdom/demenssjukdom och deras anhöriga. På Kognitionscentrum arbetar specialistsjuksköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och specialistundersköterskor.

Kognitionscentrum är ett centrum för kunskapsspridning och utbyte av erfarenheter när det gäller kognitiv sjukdom/demenssjukdom. Vi erbjuder äldreomsorgens verksamheter utbildning och vägledning. Alla utförare av äldreomsorg i Linköpings kommun kan få stöd av oss.

  • Syftet är att främja utveckling på olika sätt och förbättra vården för personer med kognitiv sjukdom/demenssjukdom utifrån Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom.
  • Målsättningen är att medarbetare, oavsett profession, ska få ökad kompetens i att tillämpa ett personcentrerat förhållningssätt och ge stöd till personer med kognitiv sjukdom/demenssjukdom och deras anhöriga.

Utbildning

Kognitionscentrum erbjuder digital utbildning via lärplattformen på Evikomp för samtlig personal inom vård, stöd och omsorg. Mer information om Evikomp når du via länken “Evikomp lärplattform”.

För frågor och mer information om utbildningar kan du kontakta Kognitionscentrum.

Vägledning

Kognitionscentrum erbjuder vägledning till samtliga vårdutförare inom Linköpings kommun. Vägledning omfattar vanligtvis kartläggning av symtom och beteendeförändringar hos personer med kognitiv sjukdom/demenssjukdom. Syftet med vägledningen är att öka kunskapen hos medarbetare i kommunens vård och omsorg samt att gemensamt arbeta fram förslag på bemötandestrategier och omvårdnadsåtgärder för att förbättra situationen för den enskilde.

Inför vägledning är det av vikt att dokument som genomförandeplan, levnadsberättelse, BPSD-skattning, smärtskattning och läkemedelslista finns tillgängliga. På vägledningen bör verksamhetschef, sjuksköterska och omvårdnadspersonal som känner personen väl delta.

Samtliga utförare inom äldreomsorgen i Linköpings kommun kan vända sig till Kognitionscentrum via e-post för att få vägledning och utbildning.

Verksamhetschefens ansvar

  • Skapa förutsättningar för att aktuella medarbetare kan delta.
  • Ansvara för att vägledningen sker på ostörd plats.
  • Närvara om möjligt under vägledningen.
  • Följa upp beslut/arbetssätt som är tagna under vägledningen.
  • Skapa förutsättningar för medarbetarna att genomföra föreslagna åtgärder och arbetssätt.

Arbetsgruppens ansvar

  • En aktuell kontaktperson ansvarar för att personens genomförandeplan och andra dokument av betydelse tas med till vägledningen.
  • Varje medarbetare bidrar med sin kunskap i det specifika ärendet.
  • En person ansvarar för dokumentationen av vad som beslutas i gruppen. Andra medarbetare som inte deltar vid vägledningen ska informeras om det arbetssätt som gäller kring den specifika personen. Om arbetssättet fungerar väl ska det skrivas in i personens genomförandeplan.

Kontakt

Kognitionscentrum

Demenscenter har bytt namn till Kognitionscentrum. Verksamhetens uppdrag är samma som tidigare.

Till e-postformulär för Kognitionscentrum

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 60 00

Besöksadress: Hertig Karlsgatan 5A (se karta)

Besöksadress : Hertig Karlsgatan 5A

Webbadress: https://www.linkoping.se/omsorg-och-hjalp/aldre/demens/ https://www.linkoping.se/omsorg-och-hjalp/aldre/demens/

Senast uppdaterad den 15 maj 2025