Demens
Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symptom som orsakas av hjärnskador. När du får en demenssjukdom kan både du och dina anhöriga få stöd och hjälp.
Symptom och diagnos
En demenssjukdom innebär att du på olika sätt kan få svårt att minnas, tänka och förstå din omgivning. Vanliga symptom i början av en demenssjukdom är till exempel att du får svårt med närminnet eller att utföra vardagssysslor. Du kan också känna oro eller nedstämdhet. Vänd dig till din vårdcentral om du har misstankar om att du har börjat få en demenssjukdom. Det är oftast en läkare på vårdcentralen som startar en demensutredning.
Stöd till dig och dina anhöriga
Vid en demenssjukdom finns olika former av stöd till dig och dina anhöriga. Syftet med stödet är att ni ska få kunskap om sjukdomen och dess symptom. Ni ska också få kunskap om vilka stödresurser som finns tillgängliga för er och råd om hur ni ska hantera vardagen.
När du får svårt att bo kvar hemma
I början av en demenssjukdom går det ofta bra att bo kvar hemma men när du behöver med omvårdnad kan du behöva flytta in på ett särskilt boende. Kommunen har vårdbostäder som är inriktade på demenssjukdom.
Arbetssätt inom omsorgen vid demens
I Linköping får du omsorg och vård som bygger på nationella riktlinjer och en personcentrerad omvårdnad. Vi arbetar för att du ska känna dig trygg med den vård och omsorg du får. Vi använder oss av flera olika metoder och verktyg. Nedan nämner vi några.
Vi har inte möjlighet att ta emot spontanbesök, vänligen ring innan.
E-post: aldrelots@linkoping.se
Telefon: 013-20 64 01
Telefontid:
Måndag-fredag 09.00-12.00, måndag-tisdag 13.00-15.00 (även klämdagar 09.00-12.00).
Postadress:
Social- och omsorgsförvaltningen
Box 356
581 03 Linköping
Webbadress: http://www.linkoping.se/aldrelots http://www.linkoping.se/aldrelots