Hoppa till huvudinnehåll

Demens

Om du fått en demenssjukdom kan både du och dina närstående få stöd och hjälp. Demenssjukdom kallas också för kognitiv sjukdom. Linköpings kommuns Demenscenter kan ge råd och stöd under hela vårdprocessen.

Minnesutredning

Demenssjukdomar/kognitiva sjukdomar påverkar det som kallas för kognitionen, det vill säga minnet och förmågan att uppfatta och förstå omvärlden. Vanliga symtom i början kan vara att du får svårt med närminnet, svårt att hitta rätt ord vid samtal, glömmer namn eller upprepar det du sagt. Du kan även få svårigheter att utföra vardagssysslor som du tidigare kunnat hantera. Du kan också känna ökad oro eller nedstämdhet.

Om du själv eller din närstående har symtom som kan bero på demenssjukdom/kognitiv sjukdom så vänder ni er till en läkare på vårdcentralen för en utredning. En utredning består av flera olika delar, till exempel provtagning, röntgen och arbetsterapeutisk kartläggning av hur vardagen fungerar. En del av undersökningen handlar om att utesluta andra sjukdomar.

Läkaren skickar en vårdbegäran till Linköpings kommuns Demenscenter som utreder din förmåga att klara dagliga aktiviteter samt gör minnestester.

När diagnosen är klar skickar läkaren en vårdbegäran till Linköpings kommuns Demenscenter för årlig uppföljning.

På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om symtom, hur du söker stöd och hur en utredning går till.

Demenscenter i Linköping

Vid Linköpings kommuns Demenscenter arbetar specialistsjuksköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och specialistundersköterskor i tre multiprofessionella team. Demenscenter har i uppdrag att i samverkan med Region Östergötland genomföra minnesutredningar där man bland annat kartlägger personens förmåga att klara dagliga aktiviteter samt genomför kognitiv testning.

Du som har fått demenssjukdom/kognitiv sjukdom erbjuds efter diagnos en årlig uppföljning av sjukdomen. Den årliga uppföljningen genomförs ofta vid ett hembesök. Vi samtalar med dig och dina närstående om hur vardagen fungerar och om ni eventuellt har behov av kommunala stödinsatser. I samband med uppföljningarna genomförs även kognitiv testning som återrapporteras till läkaren på vårdcentralen.

Demenscenter ger råd och stöd till dig och till dina närstående. Det kan bestå av samtal, information om sjukdomen och dess symtom i olika skeden, rådgivning och personligt stöd. Demenscenter samverkar även med andra aktörer inom Linköpings kommun såsom Anhörigcenter, Seniormottagningen, heminstruktörer, hemtjänst och dagverksamheter.

Utöver detta har Demenscenter i uppdrag att sprida kunskap och utbilda allmänheten samt vård- och omsorgspersonal inom området.

Du hittar kontaktuppgifter till Demenscenter längst ner på denna sida.

Stöd till dig som har en kognitiv sjukdom

Dagverksamhet finns för både yngre och äldre personer med demenssjukdom. På dagverksamheten träffar du andra personer i liknande situation för aktiviteter, trevlig samvaro och god mat.

Du kan vända dig till utföraren som har ansvar för hemrehabilitering i ditt bostadsområde om du behöver hjälpmedel eller om du behöver anpassa din bostad. De kan även ge råd om dagliga aktiviteter. Du hittar kontaktinformation till samtliga utförare på sidan "Hemsjukvård och rehabilitering" via länken.

Mobilt trygghetslarm med GPS-funktion är ett hjälpmedel för dig som har svårt att hitta eller känner dig otrygg när du är ute i samhället. Det kan ge dig möjlighet att på ett tryggt sätt röra dig ute i samhället. Det mobila trygghetslarmet med GPS-funktion anger till larmcentralen var du befinner dig om du rör dig utanför en förutbestämd geografisk zon. Medarbetare i hemtjänsten kan då söka efter dig. Larmet består av en bärbar larmenhet med laddningsbart batteri. I larmet finns en inbyggd mikrofon och högtalare som gör det möjligt att prata med larmcentralen.

Du ansöker om Mobilt trygghetslarm med GPS-funktion hos Vård- och omsorgsförvaltningen. Arbetsterapeut på Demenscenter hjälper till med inställningarna i larmet.

Om du vill veta mer om olika hjälpmedel som kan underlätta vardagen kan du besöka Hagdahlska seniorcenter som har en visningsmiljö där du kan få se olika hjälpmedel.

Om du har behov av stöd och hjälp i ditt hem kan du ansöka om hemtjänst. Hemtjänst kan till exempel vara

  • städning
  • tvätt
  • inköp
  • trygghetslarm
  • leverans av lunchlåda
  • ledsagning
  • personlig omvårdnad
  • social samvaro.

Du kan läsa mer om hemtjänst via länken "Hjälp i hemmet".

En god man/förvaltare bevakar dina intressen och stödjer dig så att du kan sköta din ekonomi. Överförmyndarenheten kan också hjälpa till med frågor om fullmakter. Om du inte har möjlighet att få hjälp av en närstående kan du vända dig till Överförmyndarenheten för att ansöka om god man eller förvaltare.

I början av en demenssjukdom/kognitiv sjukdom går det ofta bra att bo kvar hemma men när du behöver mer omvårdnad kan du behöva bo tillfälligt eller permanent på ett vårdboende.

Växelvård och korttidsboende

Växelvård innebär att du bor periodvis hemma och periodvis på vårdboende.

Korttidsboende är ett tillfälligt boende om du under en period behöver mer vård och omsorg än vad du kan få i ditt hem.

Det finns särskilda platser på korttidsboenden och för växelvård i Linköpings kommun för dig som har en demenssjukdom/kognitiv sjukdom. Kontakta Vård- och omsorgsförvaltningen om du vill veta mer om växelvård eller korttidsboende.

Vårdbostad för personer med demenssjukdom

När det inte fungerar att bo kvar hemma finns möjligheten att flytta till en vårdbostad. Det finns vårdboenden för både yngre och äldre personer med demenssjukdom. En vårdbostad är ett boende där det finns omvårdnadspersonal dygnet runt. Du bor i en egen lägenhet. Det finns gemensamma utrymmen för måltider, social samvaro och aktiviteter.

Mer information om vårdboenden hittar du via länken "Boende för äldre". Om du vill ha information om vårdboende för dig som är under 65 år kan du kontakta Vård- och omsorgsförvaltningen.

Stöd till dig som är närstående

Anhörigcenter vänder sig till dig som stödjer och hjälper en närstående. Vi erbjuder enskilda stödsamtal samt aktivitets- och samtalsgrupper.

Anhörigcenter driver tillsammans med Demensföreningen i Linköping Café Förgätmigej som ger föreläsningar om kognitiv sjukdom som riktar sig till alla intresserade.

Anhörigbidrag är en liten ekonomisk ersättning som är till för dig som utför omfattande insatser och/eller tillsyn åt en närstående som är över 65 år.

Individuellt anhörigstöd är ett ekonomiskt stöd för dig som vårdar en närstående som är äldre än 65 år som ska ge dig som anhörig möjlighet till egen tid och avlastning.

Du hittar mer information på sidan "Anhörigstöd" under rubriken Ekonomiskt stöd.

Arbetssätt inom omsorgen

I Linköping får du vård och omsorg utifrån ett personcentrerat perspektiv som bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för demensvård. Vi arbetar för att du ska känna dig trygg med den vård och omsorg du får. Vi använder oss av flera olika metoder och verktyg.

Personcentrerad omvårdnad

Den personcentrerade omvårdnaden baseras på personens värderingar, önskemål och rutiner. Syftet är att ge bekräftelse och acceptans. En personcentrerad vård och omsorg sätter fokus på personen snarare än sjukdomen och syftet är att göra din vård och omsorg mer personlig. Arbetssättet innebär också att ta hänsyn till och anpassa insatserna efter den enskildes kulturella och språkliga bakgrund.

Levnadsberättelsen

Varje människas levnadsberättelse är unik. Ingen annan har levt samma liv eller haft precis samma upplevelser, tankar och känslor. I Linköpings kommun arbetar många verksamheter med “Levnadsberättelsen”. Det är en metod för att dokumentera den enskildes liv utifrån olika teman. Syftet är att ge vårdpersonalen kunskap om den enskilde för att kunna anpassa vårdinsatserna på bästa sätt.

Viktiga teman i levnadsberättelsen är exempelvis personlighetsdrag och temperament, matvanor, betydelsefulla intressen och relationer. Genom levnadsberättelsen får personalen kunskap om hur personen de ska hjälpa har levt sitt liv. Tillsammans med dina anhöriga och omvårdnadspersonalen kan du fylla i en levnadsberättelse.

BPSD - Beteendemässiga och psykiska symtom vid demenssjukdom

Beteendemässiga och psykiska symptom drabbar cirka 90 procent av alla som lever med en kognitiv sjukdom. Symptomen innebär en minskad livskvalitet och kräver ett gott bemötande och en god omsorg. Likaså en tydlig struktur i omvårdnaden.

Det finns ett nationellt kvalitetsregister som syftar till att kvalitetssäkra vården av personer med kognitiv sjukdom. Du kan läsa mer om registret via länken “Svenskt BPSD-register”.

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom

Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom.

Nollvision - För en demensvård utan tvång eller begränsningar

Nollvision innebär en demensvård utan tvång och begränsningar.

Senast uppdaterad den 1 december 2023