Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Träffpunkter och aktiviteter för äldre

Det finns många sätt att som senior behålla hälsan och må bra. Gemenskap och aktiviteter stimulerar både hjärna och hjärta. Linköpings kommun arbetar med att utveckla aktiviteter och socialt innehåll i vardagen för dig som senior. Detta arbete görs i samarbete mellan äldreomsorgen, föreningsliv och andra verksamheter inom kommunen. Varje vecka ordnar kommunen olika aktiviteter för seniorer.

Hagdahlska huset

Hagdahlska huset är en centralt belägen mötesplats. I huset finns ett café och en visningsmiljö med teknik anpassad till äldre. Det finns ett IT-café med ett antal datorer som du är välkommen att använda. Under vissa tider erbjuds hjälp med hur du kan använda din mobil, surfplatta och dator.

Telefon: 013-20 62 79

Aktivitetshuset Blandaren

Aktivitetshuset Blandaren är ett kulturhus för seniorer i centrala Linköping. Du har möjlighet att prova på och delta i olika aktiviteter såsom målning och keramik, vävning, kort- och sällskapsspel samt lättgymnastik i grupp.

Telefon: 013-20 84 08

Ekbackens fritidscenter

Ekbackens fritidscenter är en öppen mötesplats i Ekholmen för seniorer. Du har möjlighet att lyssna till underhållning, delta på enklare yoga och fika tillsammans med andra.

Telefon: 013-20 89 11

Agora

Agora är ett kulturhus för alla åldrar som är beläget i Skäggetorp. Till seniorer erbjuds seniorcafé, målning och stick- och sycafé. I huset finns även ett modernt bibliotek.

Telefon till biblioteket: 013 -20 89 78

Träffpunkter, lunchservering och minigym 

På samtliga servicehus och trygghetsboenden finns det lunchservering och fritidsverksamhet dit alla är välkomna oavsett om de bor i boendet eller ej. I några områden finns gemensamhetslokaler med endast fritidsverksamhet. På en del av kommunens servicehus och trygghetsboenden finns minigym där är du välkommen att träna på egen hand. Åleryds friskvårdsgym finns till för dig som vill prova att träna styrketräning.

Minigym finns på servicehus och kommunala trygghetsboende:

  • Överstens trygghetsboende. T1, Överstegatan 22
  • Johannelunds trygghetsboende, Skogslyckegatan 5B
  • Aspens servicehus, Barfotegatan 1
  • Skäggetorps servicehus, Skäggetorp Centrum 4C
  • Härnebackens trygghetsboende, Härnegatan 61, Ljungsbro
  • Ramstorpsgatans servicehus, Ramstorpsgatan 36
  • Hagdahlska huset - seniorcenter, Platensgatan 2

Åleryds friskvårdsgym finns till för dig som vill pröva att träna styrketräning. Du som bor i Linköpings kommun och är 65 år eller äldre är välkommen att träna kostnadsfritt i vårt gym. Du får träna självständigt efter att ha genomgått en introduktion med fysioterapeut.

Seniormottagningen

Seniormottagningen finns för dig som är 65 år eller äldre och upplever ofrivillig ensamhet och isolering. På Seniormottagningen arbetar kuratorer som du kan träffa för enskilda, stödjande samtal.

Telefon 013-29 48 00

Dagverksamhet

Dagverksamheten är till för dig som på grund av ålder eller sjukdom har svårt att delta i andra aktiviteter i samhället och som har behov av stöd. På dagverksamheten erbjuds anpassade aktiviteter utifrån deltagarnas behov och intressen. Under vistelsen erbjuds lunch och mellanmål i en lugn och trevlig miljö. Du ansöker om dagverksamhet hos Social- och omsorgsförvaltningen.

Ledsagning till aktiviteter

Om du har svårt att ta dig till en träffpunkt eller verksamhet kan du ansöka om hemtjänst för att bli ledsagad av hemtjänstpersonal. Du ansöker hos Social- och omsorgsförvaltningen via länken Ansökan om boende, stöd och service.

Ansökan om trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, boende för äldre eller anhörigstöd

Resurspoolen

Resurspoolen är en ideell förening som bland annat erbjuder telefonsamtal till dig som vill ha en pratstund. Resurspoolen erbjuder även musikstunder på olika mötesplatser. Resurspoolen har telefonnummer 013-20 87 50.

Kultur och fritid för äldre

Kultur och fritid för äldre finns till för dig som bor eller arbetar inom äldreomsorgen och erbjuder boendena olika former av kultur - och fritidsverksamhet utan kostnad. Läs mer via länken Kultur och fritid för äldre. Kulturarbetarnas insatser bokas av personalen.

 

Äldrelots

Vi tar endast emot bokade besök. Du kan kontakta oss via telefon eller e-post. Du kan också vända dig till Kontakt Linköping.

Har du handlingar som ska lämnas in kan du göra det hos Kontakt Linköping eller i postlådan som finns hos Social- och omsorgsförvaltningen på Barnhemsgatan 2.

Till e-postformulär för Äldrelots

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 64 01
Telefontid: Måndag-fredag 09.00-12.00

Besöksadress: Barnhemsgatan 2 (se karta) Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.

Besöksadress : Barnhemsgatan 2 Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.

Postadress:
Social- och omsorgsförvaltningen
Box 356
581 03 Linköping

Webbadress: http://www.linkoping.se/aldrelots http://www.linkoping.se/aldrelots

Senast uppdaterad den 14 juli 2022