Hoppa till huvudinnehåll

Anhörigcenter

Anhörigcenter finns för dig som är anhörig, är över 18 år och bor i Linköpings kommun

 

Anhörig är du som ger stöd, hjälper eller vårdar en annan person. Personen som tar emot din hjälp kallas för närstående och behöver inte vara släkt med dig. Du kan vara make/maka/partner, förälder, barn, syskon, vän eller kollega som ger stöd, hjälper eller vårdar din närstående. Den närstående kan till exempel ha psykisk ohälsa, intellektuell funktionsnedsättning, demenssjukdom, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, fysisk och/eller psykisk sjukdom, missbruk/beroende etc. 

 

Viktigt att tänka på som anhörig

Det är viktigt att du som är anhörig ger dig själv tid för återhämtning och inte bortser från dina egna behov. Ibland kan det dock vara svårt att ens tänka tanken på egna behov eller sin egen hälsa, då man under lång tid satt sig själv åt sidan. Du som stödjer en närstående kan ibland behöva, få eget samtalsstöd eller unna dig en stunds avkoppling för att orka med ditt anhörigskap i vardagen.

 

Program vårterminen 2024

Nyhet! Kom och prova på medveten närvaro i naturen


Forskning har visat att vistelse i naturen påverkar våra sinnen, vårt nervsystem och vår kropp på ett positivt sätt. Genom beprövad erfarenhet vet man också att medveten närvaro i naturen kan ge återhämtning i en ansträngd anhörigsituation. Syftet med våra träffar är att vi på ett medvetet sätt kommer att använda oss av naturen för att minska stress och öka välbefinnandet.

Vi kommer att vandra i ett långsamt tempo och stanna upp vid en lämplig plats för att öva på att använda ett av våra sinnen i taget (lukt, hörsel, smak, doft, känsel och syn). Därefter kommer vi att göra en “övning för dagen”. Innan vi avslutar träffen fikar vi och samtalar om vår upplevelse. Kaffe/te och smörgås finns att köpa till självkostnadspris, 20 kr kontant betalning. Intresseanmälan till Anhörigcenter senast den 19 april.

Vi träffas vid fyra tillfällen och utgår från Anhörigcenter på torsdagar kl. 17.00-19.00 den

  • 25/4
  • 2/5
  • 16/5
  • 23/5

 

Nyhet! Välkommen på tematräff fredagen den 17/5 2024 kl. 10.00 - 12.00

Demensförbundet genomförde i februari 2024 ett webbinarium i samarbete med banker, Svensk Bankförening och deras juridiska experter angående vad som gäller juridiskt vid bankärenden, framtidsfullmakter och anhörigbehörighet.

Nu bjuder vi in anhöriga att ta del av webbinariet och efteråt följer vi upp det med reflektioner och diskussion, max antal deltagare är 20 stycken. 

Intresseanmälan till tematräffen görs senast kl. 12.00 den 13 maj. Kaffe/ te och liten bulle serveras till självkostnadspris, 20 kr kontant betalning.


Anhörigcafé på Anhörigcenter

Öppet café mellan kl. 10.00-12.00 på måndagarna den 29/1, 26/2, 25/3, 29/4 och den 27/5 2024. Ingen anmälan behövs. 

Mer information om anhörigcafé finns under fliken nedan.


Caféträffar i Linköping

Vi kommer under vårterminen fortsatt träffas på caféer i Linköping då dessa träffar mottogs så väl av våra anhöriga den gångna hösten. Vi möts för en stunds trevlig samvaro på det utvalda caféet mellan kl. 13.00-14.30 där var och en betalar för sitt eget fika. Anmälan till Anhörigcenter senast kl. 12.00 dagen innan.

Fredagen den 19/1 träffas vi på Stadsmissionens café på Ågatan 3
Fredagen den 16/2 träffas vi på Tropikhuset i Trädgårdsföreningen
Fredagen den 15/3 träffas vi på Martas café i Equmeniakyrkan på Drottninggatan 22
Fredagen den 12/4 träffas vi på Stadsmissionens café på Ågatan 3
Fredagen den 10/5 träffas vi på Dahlbergs café i Gamla Linköping

 

Varmt välkommen att kontakta Anhörigcenter via telefon eller e-post om du vill boka en tid eller delta i någon aktivitet. Se kontaktuppgifter nedan.

Enskilda stödsamtal

Hos oss på Anhörigcenter kan du få kostnadsfria enskilda stödsamtal som fokuserar på din unika anhörigsituation och du kan i lugn och ro dela tankar och oro för din närstående. Du kan vara anonym och vi som arbetar här har tystnadsplikt. 

Kontakta Anhörigcenter för att boka en tid, se kontaktuppgifter nedan.

Efterlevandesamtal

Anhörigcenter erbjuder dig som har förlorat en närstående tre efterlevandesamtal. Här får du i lugn och ro berätta hur du mår samt dela tankar och känslor kring din sorg. Du kan vara anonym och vi som arbetar här har tystnadsplikt. 

Kontakta Anhörigcenter för att boka en tid, se kontaktuppgifter nedan.

Samtalsgrupper vårterminen 2024

Alla samtalsgrupper på Anhörigcenter leds av anhörigkonsulenterna och träffarna sker i Anhörigcenters lokaler på Brigadgatan 14 A om inget annat anges. Att delta i en samtalsgrupp är kostnadsfritt, fika finns till självkostnadspris, 20 kr kontant betalning. Alla samtalsgrupper som Anhörigcenter anordnar startar då tillräckligt många anhöriga har anmält intresse för att delta. 

 

Samtalsgrupp för dig som är över 65 år och som stöttar eller vårdar din partner i ert gemensamma hem (fullbokad).

I samtalsgruppen kommer du tillsammans med andra få möta olika teman som ibland kan vara svårt att prata om, “det opratade”. Samtalsträffarna kommer bland annat handla om förändringar från att vara jämbördiga partners till att leva med en partner med omsorgsbehov. Vi kommer att se korta filmer och samtala om kärlek, sorg, frustration, hur det ska bli i framtiden och hur du kan orka. Samtalsunderlaget och filmerna är framtaget av Bräcke diakoni i det Arvsfondsfinansierade projektet ”I nöd och lust" tillsammans med anhöriga.

Vi träffas vid sju tillfällen varannan onsdag kl. 13.00-14.30, start 21 februari

Teman för träffarna
1. Vi lär känna varandra
2. Oxytocin och beröring – Hur kan det hjälpa mig i min relation?
3. Förändringen – Förändringen från att vara partners till att leva med en partner med omsorgsbehov
4. Flytten – Om frågan kring särskilt boende
5. Risken – Våld, övergrepp och kränkningar
6. Opratat – De vuxna barnen, vännerna och ensamhet
7. Opratat – Döden och hur livet blev.

 

Samtalsgrupp med fokus återhämtning (fullbokad).

Välkommen att samtala kring återhämtning och prova på olika övningar för att bättre kunna hantera stress och hitta balans i vardagen. Inga förkunskaper behövs då vi gör enkla övningar där alla kan delta. Ge dig själv den här tiden och möjligheten att hitta något som gör att du får en egen stund av återhämtning.

Vi träffas vid sex tillfällen varannan torsdag kl. 17.00-18.30
1/2 Digital föreläsning - Med psykolog Bella Stensnäs kring “Vikten av att ta hand om sig själv” samt så provar vi på en enklare form av fysisk avslappning
15/2 Kropp i balans - Rörelser, bland annat från qigong
29/2 Mindfulness - Medveten närvaro här och nu
14/3 Yoga - Enkla yogaövningar, sittande eller stående
28/3 Skogsbad - Medveten skogspromenad
11/4 Avslutning med utvärdering

 

Samtalsgrupp för föräldrar som har barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och som går i grundskolan (fullbokad).

Välkommen till en samtalsgrupp som kommer att ta upp olika teman som berör föräldrar med barn i grundskoleåldern som har olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Att möta andra föräldrar i liknande situation som du själv kan vara både upplyftande och stärkande samt så kan det kännas tryggt att samtala med andra som förstår vad det innebär att vara förälder till barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vid varje träff ser vi ett avsnitt från UR play-serien "Superföräldrar" vars ledord är verktyg, igenkänning och bekräftelse. Vi följer sedan upp avsnittet med diskussion och reflektioner kring det vi har sett.

Vi träffas vid fyra tillfällen varannan måndag kl. 17.00-18.30
5/2 Diagnosen - Varför finns det diagnoser och vad ska de vara bra för?
19/2 Konflikter - Varför är det så vanligt med bråk i NPF-familjerna och hur kan man som förälder lära sig vilken strid man ska ta och vilka man kan släppa?
4/3 NPF-stressen - Väldigt många föräldrar som har barn med NPF-diagnos drar ett väldigt tungt lass med avbrutna arbetsdagar då barnen ofta har en stökig skolgång.
18/3 Orka - Att vara förälder till ett barn med NPF-diagnos är otroligt givande och värdefullt, men kan samtidigt vara mycket krävande. Hur hanterar man omvärldens okunskap? Hur ska man orka? Och vad kan ge energi i vardagen?

 

Nya samtalsgrupper startar hösten 2024.

 

Aktiviteter vårterminen 2024 

 

Kropp i balans (fullbokad)

Aktiviteten Kropp i balans är för dig som sällan har tid att tänka på dig själv. Kropp i balans är enklare qigong-inspirerande rörelser som hela kroppen mår bra av. Vi håller på i 45 minuter med övningar som utförs stående (går också bra att sitta) och därefter har vi avslappning i 10-15 minuter. Avslutningsvis fikar vi tillsammans. Fika till självkostnadspris, 20 kr kontant betalning.

Ny grupp startar hösten 2024.

Anhörigcafé vårterminen 2024

Kom till Anhörigcenter och ta en fika och samtala en stund med andra anhöriga. Fika finns till självkostnadspris, 20 kr kontant betalning. Ingen anmälan behövs.

Vi träffas vid fem tillfällen under vårterminen på måndagar kl. 10.00-12.00 den

  • 29/1
  • 26/2
  • 25/3
  • 29/4
  • 27/5

Tematräffar vårterminen 2024

Har du tips på tema som är anhörigrelaterat och som du önskar få veta mer om är du välkommen att kontakta Anhörigcenter, se kontaktuppgifter nedan. 

Individuellt anhörigstöd

För dig som vårdar en anhörig som är äldre än 65 år finns möjlighet att ansöka om individuellt anhörigstöd. Det individuella anhörigstödet kan utges med upp till 3000 kr/år.

Den aktuella målgruppen är anhöriga som bor tillsammans och vårdar en närstående som har ett stort omvårdnadsbehov. Med stort omvårdnadsbehov avses personer som har behov av personlig hjälp dagligen.

Enligt äldrenämndens riktlinjer kan det individuella anhörigstödet användas för den anhöriges kostnad för följande tjänster:

  • Hushållsnära tjänster, exempelvis städning, trädgårdsskötsel eller snöskottning
  • Fotvård
  • Vattengymnastik, träning eller simning

Syftet med stödet är att ge den anhörige förutsättningar till ”egen tid” och möjlighet till avlastning.

Du ansöker om individuellt anhörigstöd genom att fylla i blanketten “Ansökan om individuellt anhörigstöd”.

Mer information om individuellt anhörigstöd kan du få genom att kontakta Anhörigcenter, se kontaktuppgifter nedan.

Nyhetsmail - Aktuellt på Anhörigcenter 

Om du önskar få nyhetsmail om vad som händer på Anhörigcenter, kontakta oss gärna så skriver vi upp dig på vår sändlista. På så sätt säkerställer både du och vi att du inte missar något.

Anhörigcenter

Kontakta oss gärna på vår bemannade telefontid, varje helgfri måndag till fredag kl. 08.30-09.30. Övrig tid kan du lämna ett meddelande på telefonsvararen, vi kontaktar dig så snart vi kan. Du kan också nå oss via e-post där du kortfattat berättar om ditt ärende.

Till e-postformulär för Anhörigcenter

E-post: [email protected]

Telefon: 013-26 31 95
Telefontid: Varje helgfri måndag till fredag kl. 08.30-09.30

Besöksadress: Brigadgatan 14 A (se karta)

Besöksadress : Brigadgatan 14 A

Postadress:
Linköpings kommun
Socialförvaltningen, Råd & Stöd
Anhörigcenter
581 81 LINKÖPING

Webbadress: https://www.linkoping.se/anhorigcenter https://www.linkoping.se/anhorigcenter

Övrigt:
Gruppledare nås på telefon: 013-26 35 99

Ansvarig chef:
Elias Vardi
Telefon: 013-20 65 62

Senast uppdaterad den 11 april 2024