Hoppa till huvudinnehåll

Nyttoparkeringstillstånd

Nyttoparkeringstillstånd är ett särskilt parkeringstillstånd som företag och andra verksamhetsutövare kan ansöka om. Verksamheter som har ett stort behov av att ha sitt fordon nära tillfälliga arbetsplatser för att kunna utföra sitt arbete kan få tillstånd för nyttoparkering. Tillståndet gäller på gatumark och allmän mark inom Linköpings kommun.

Kommunens parkeringstillstånd för nyttoparkering kostar 2500 kronor inklusive moms per tillstånd och år. Ansökan görs genom vår e-tjänst oavsett om det är en ny ansökan eller om det gäller förlängning eller permanent byte av registreringsnummer. Verksamheter inom hemsjukvård använder samma e-tjänst som övriga verksamheter. För byte av registreringsnummer debiteras ingen avgift.

Vid behov av tillfälligt byte av registreringsnumret på tillståndet, till exempel om bilen är på verkstad, hör av dig till Kontakt Linköping. Vid tillfälligt byte behöver du uppge vilka datum det tillfälliga bytet ska gälla mellan.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Det är viktigt att rätt registreringsnummer anges eftersom att tillståndet är digitalt och vid parkeringsövervakning görs en sökning på bilens registreringsnummer. Vid fel angivet registreringsnummer finns risk att få parkeringsanmärkning.

Observera att tillstånd som är utfärdade före 1 juli 2023 inte är digitala utan dessa tillstånd gäller på samma sätt som tidigare under giltighetsperioden som är angiven på tillståndet.

Ansökan nyttoparkeringstillstånd

Behöriga verksamheter

Behöriga att få nyttoparkeringstillstånd är verksamheter vars:

  • fordon är fast inrett till arbetsplats för installation eller reparation av fast eller lös egendom
  • fordon som är nödvändigt för transport och förvaring av tyngre verktyg och/eller material
  • fordon som används för ofta förekommande transport av tyngre/och eller ekonomiskt värdefullt gods
  • fordon som nyttjas i yrkesmässig trafik för transport av gods enligt yrkestrafiklagen (2012:210)
  • fordon som används vid utförande av hemtjänst och boendestöd
  • fordon som används av personal som utför avancerad hemsjukvård i ordinärt boende. Tillståndet har särskilda regler och får endast användas i samband med yrkesmässig verksamhet inom avancerad hemsjukvård i ordinärt boende som utförs av eller på uppdrag av Linköpings kommun eller Region Östergötland.

Generellt gäller att fordonet har avgörande betydelse för arbetets utförande och att det används i betydande omfattning vid annan plats än vid egen verksamhet.

Du kan inte få tillstånd för:

  • parkering vid egen arbetsplats
  • att endast transportera dig själv eller någon annan
  • lastning och lossning

Var får jag inte parkera?

Tillståndet ger inte rätt att parkera där det är förbjudet att stanna eller parkera så som inom vändplats, lastplats, taxiplats eller annan ändamålsplats samt för uppställningsplats som anvisats för visst fordonsslag eller viss trafikantgrupp.

Tillståndet gäller inte heller där det generellt enligt trafikförordningen (1998:1276) är förbjudet att stanna eller parkera, till exempel närmare än 10 meter från korsning eller övergångsställe.

Undvik om möjligt att parkera då det är parkeringsförbud för att gatan ska snöröjas eller städas, så kallad servicedag. Servicedag finns utmärkt med vägmärke på gatan.

Tillståndet omfattar inte parkering på tomtmark.

Vad är tomtmark?

Alla civilrättsligt reglerade parkeringsplatser är på tomtmark. En tumregel är att se efter om det finns en tilläggstavla vid infarten med ett företagsnamn och telefonnummer. Då är parkeringen på tomtmark och då gäller inte tillståndet.

Observera att vissa gator är enskilda, alltså tomtmark.

Tips! Titta på parkeringsautomaten. Parkeringsautomaterna på gatumark och allmän platsmark, där du får parkera, har Linköpings kommuns logga i displayen.

Regler för nyttoparkeringstillstånd

Reglerna gäller för alla verksamheter som använder nyttoparkeringstillstånd.

Regler:

  • Det ska tydligt framgå vilken verksamhet bilen används av genom att den är försedd med verksamhetens logotyp genom dekor eller liknande.
  • Tillståndet är till för företag som använder serviceutrustade fordon eller fordon som transporterar gods i samband med service.
  • Tillståndet är inte avsett för fordon som i huvudsak används för förarens förflyttning och transporter av mindre gods.
  • Tillståndet gäller för den verksamhet och den bil som angivits i ansökan.
  • Tillståndsinnehavaren förbinder sig att vid varje förändring av gällande förutsättning för parkeringstillståndet meddela detta till handläggaren via Kontakt Linköping.
  • Polisens och parkeringsvakternas anvisningar ska efterföljas.
  • Ett tillstånd är endast giltigt för ett fordon åt gången.
  • Tillståndet får endast användas i samband med sådan yrkesmässig verksamhet som ger behörighet för att få tillstånd.
  • Tillståndet gäller på gatumark inom Linköpings kommun där parkering är tillåten genom lokal trafikföreskrift.
  • Vid uppställning på gatuparkering där det är tillåtet att parkera längre än 15 minuter men under högst två timmar i följd, får uppställning ske under högst två timmar.
  • Vid uppställning på gatuparkering där det är tillåtet att parkera längre än två timmar i följd får uppställning ske enligt angiven tid på vägmärke. Fordonet får dock inte stå uppställt längre än åtta timmar i följd.
  • Tillståndet gäller alla dagar kl. 00-24.
  • Tillståndet är digitalt och gäller endast för det fordon vars registreringsnummer det är utfärdat på. Företagaren kan byta registreringsnummer vid behov. Linköpings kommun ansvarar inte för eventuella felparkeringsavgifter som har utfärdats på grund av att fel registreringsnummer har angetts i ansökan.
  • En p-skiva eller motsvarande ska vid varje parkeringstillfälle placeras innanför vindrutan, lätt avläsbar utifrån, där fordonets ankomsttid ställs in på närmast följande hel- eller halvtimme.
  • Tillståndet ger inte rätt att parkera där det är förbjudet att stanna eller parkera så som inom vändplats, lastplats, taxiplats eller annan ändamålsplats samt för uppställningsplats som anvisats för visst fordonsslag eller viss trafikantgrupp.
  • Tillståndet gäller inte där det generellt enligt trafikförordningen (1998:1276) är förbjudet att stanna eller parkera, till exempel närmare än 10 meter från korsning eller övergångsställe.
  • Missbrukas tillståndet för annat parkeringsändamål än vad som definierats i behöriga verksamheter och bestämmelser kan tillståndet återkallas av enhetschef på stadsmiljöavdelningen.

Särskilda regler för nyttoparkeringstillstånd för hemsjukvård 

Förutom de generella reglerna ovan så får uppställning även ske på gatumark under högst 2 timmar i följd där det genom lokal trafikföreskrift är gågata, gångfartsområde eller förbud att parkera.

Vid frågor ber vi dig kontakta oss via formuläret Frågor och synpunkter - parkering.

Senast uppdaterad den 11 mars 2024