Hoppa till huvudinnehåll

Suicidprevention

Varje år tar ca 1500-1600 personer i Sverige sitt liv, varav ca 50-70 personer i Östergötland och 17 av dessa i Linköpings kommun. Sedan 2008 har Sverige en nollvision för suicid.

Anledningen till att folk tar sitt liv är ofta komplicerad och många gånger beror det på flera saker. Under de senaste fem åren (2017-2022) har suicidlarmen mer än fördubblats i Region Öst. Suicid är den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland unga personer, 15-24 år, och bland män 15-44 år.

Världsdagen för psykisk hälsa 2024

Den 10 oktober infaller Världsdagen för psykisk hälsa. Som ett led i kommunens arbete med suicidprevention och psykisk hälsa kommer kommunen erbjuda olika former av kompetensutveckling och inspiration på ämnet. Under dagen finns möjlighet att ta del av en inspirerande mässa där organisationer visar på stöd och meningsfulla aktiviteter.

Välkommen till årets viktigaste dag!

Deltagande är kostnadsfritt men anmälan krävs. Du anmäler dig via formulär senast den 26 september.

Vid frågor kontakta ansvarig samordnare Johanna Palmstierna.

Datum: 10 oktober 2024
Plats: Equmeniakyrkan (Kyrksalen), Drottninggatan 22, Linköping

Lunchprogram

Lunch med introduktion till APT-material kl. 11.30-13.00 

Du som chef, ledare eller inom HR får testa på det nyframtagna APT-materialet kring psykisk ohälsa och suicid. Vi kommer att rusta dig så att du ska känna dig trygg vid genomförandet av materialet på APT-träffar framöver. Om du har frågor eller funderingar, ta med dem.

Du anmäler dig till lunchprogrammet via det här formuläret.

Eftermiddagsprogram

Danshälsa kl. 13.15-13.45

Kan man dansa sig till hälsa? Jo, det är fullt möjligt och det ska du få testa på med hjälp av Tova Redeborn leg. Fysioterapeut och instruktör i Danshälsa. I sin undervisning möter hon personer med olika hälsoutmaningar och behov, och arbetar i övertygelsen om att dans är för alla. Med Tova kommer vi tillsammans få ta del av hennes kunskap om hur rörelseglädje och dans kan bidra till både mentalt och fysiskt välmående. Gillar du inte att dansa är du såklart välkommen att komma direkt till föreläsningen.

Psykisk Livräddning (PLR) med SPIV-kunskap räddar liv kl. 14.00-16.30

Syftet med PLR är att skapa en större trygghet kring ämnet självmord. Hur kan vi som medmänniskor prata om det som känns svårt och tungt? När är det akut läge och hur kan vi hjälpa någon vidare?

Vi går igenom:

  • Vad är suicidalitet och hur kan det förklaras?
  • Hur kan vi upptäcka att någon mår väldigt dåligt?
  • Etik och myter om suicid; verktyg för samtal och känsloreglering samt strategier för hjälp och självhjälp.

Kvällsprogram

Danshälsa kl. 16.45-17.15

Kan man dansa sig till hälsa? Jo, det är fullt möjligt och det ska du få testa på med hjälp av Tova Redeborn leg. Fysioterapeut och instruktör i Danshälsa. I sin undervisning möter hon personer med olika hälsoutmaningar och behov, och arbetar i övertygelsen om att dans är för alla. Med Tova kommer vi tillsammans få ta del av hennes kunskap om hur rörelseglädje och dans kan bidra till både mentalt och fysiskt välmående. Gillar du inte att dansa är du såklart välkommen att komma direkt till föreläsningen.

17.00 Matig kvällsmacka serveras

17.30-20.00 Vänskapslabbet

Författarna och leg. psykologerna Daniel Ek och Frida Bern föreläser om vilka byggstenar det är som skapar vänskap. Hur kan vi hantera sprickor som uppstår i vänskap och varför är medvetenhet, mod och välvilja så viktiga för att skapa djupare kontakt?

De människor som lever längst och lyckligast är de som har starka och goda relationer. Men hur gör man och vad är nycklarna till goda relationer? Under den här kvällen kommer du få inspirerande fakta om vänskap och relationer och pröva övningar som kan stärka dina färdigheter. 

Deltagande är kostnadsfritt men anmälan krävs. Du anmäler dig via formulär senast den 26 september.

Kommunens ansvar

Linköpings kommun har en handlingsplan i suicidprevention för åren 2023-2027. Den kommunala handlingsplanen bygger på det nationella handlingsprogrammet för suicidprevention och på den regionala strategin för suicidprevention.

Inom ramen för det suicidpreventiva arbetet arbetar kommunen förebyggande, ett sätt att göra det är genom arbetet med ABC för en god psykisk hälsa och ett annat sätt är genom de gula vänskapsbänkarna. Du ska veta att du inte är ensam om att må dåligt ibland, kommunens ambassadörer för de gula vänskapsbänkarna delger sin berättelse och förmedlar hopp.

Handlingsplanen pekar ut sex målområden för det suicidpreventiva arbetet inom Linköpings kommun:

  • förebyggande/hälsofrämjande arbetssätt
  • minska medel och metoder
  • öka medvetenheten och kunskapen
  • samverkan och samordning
  • tidig upptäckt och ett individanpassat stöd
  • stöd till överlevare, efterlevande och personal.

Det suicidpreventiva arbetet är en del av kommunens arbete kopplat till folkhälsa.

Det finns hjälp att få

Om du eller någon du känner mår psykiskt dåligt finns olika former av stöd att få.

Senast uppdaterad den 5 september 2024