Hoppa till huvudinnehåll

Nöjd med digital forskning

Alexander Sjöholm har skrivit en B-uppsats i historia som heter ”Sista tiden i livet – Åldringsvårdens utveckling under 50-talet”.

Student vid skrivbord söker via laptop i stadsfullmäktigeprotokoll

 

Det är första gången Alexander skrivit en uppsats och det var en del att lära. Alexander tyckte det var bra att få tips av Stadsarkivet på ämnen man kunde skriva om.

Det ämne han valde var att titta på åldringsvårdens utveckling under 1950-talet. De källor han främst använde var Statens offentliga utredningar och Linköpings stadsfullmäktigeprotokoll. Dessa källor kunde han komma åt via internet, när han själv hade tid. Stadsarkivet hade nyligen lagt ut digitaliserade stadsfullmäktigeprotokoll, som han kom åt via deras hemsida. Till att börja med var det lite svårt att veta hur man skulle söka i materialet. Med lite tips på hemsidan och en personlig handledning av Stadsarkivets personal, så kom han snart in i det. Via fritextsökning kom han till rätt stycke i de annars mycket tjocka originalvolymerna.

Några råd till kommande studenter som Alexander vill skicka med är att redan dag ett betämma ämne och se till att det finns material. Vart efter man sätter sig in i ämnet kan man behöva justera sin frågeställning, för att komma vidare. Alexander använde tiden väl och var klar i god tid.

Senast uppdaterad den 8 mars 2024